Västkustens pärla skiner även på hösten

Härlig promenad på en ödelagd brygga. Det är lite skillnad att gå här nere när allt är stängt och igenbommat. Trots det är det lika charmigt och vackert. Sen är det alltid lite kul att se på allt byggande som sker på andra sidan.

Enkel macklunch innan solen börjar sin vandring ner i havet. Gravad lax med ruccula och gurka. I brist på hovmästarsås fick lite majonäs och senap fungera som klister på smörgåsarna.

Egenplockade björnbär fick toppa denna läckra sallad. Roligt med alla dessa Halloweengrönsaker som dykt upp. Lila morötter och lila/svarta potatisar fick vara delaktiga i vår ankmiddag.

Fylld Ugnsbakad Anka

3,2 kg tinad anka

1 äpple

1 gul lök

2 paket bacon

1 tsk chiliflakes

salt

1 kg blå Kongo

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur äpplet och skär i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Tärna bacon. Blanda allt i en bunke och krydda med chiliflakes. Fyll upp ankan, men tryck inte in så det blir packat, det krävs luftutrymme i fyllningen för att ankan ska bli klar rakt genom. Resterande fyllning läggs på botten av långpannan. Salta ankan runt om ordentligt, snåla inte det behövs rikligt för att ge smak i slutändan. Lägg ankan på restfyllningen på plåten och sätt in den i ugnen. Räkna ca 45-50 minuter per kilo. Ös den med jämna mellanrum, ca 3-4 gånger under tiden. När det börja närma sig 1 timme kvar så krossa potatisen lätt med en brödkavel eller liten stekpanna (jag rekommenderar att göra detta i en plastpåse så skvätter det inte över hela köket). Lägg potatisen runt om ankan, gärna så att de får ligga i spadet och fettet för extra smak. När ankan är klar lyft över den i en egen form så den får vila och svalna lite innan du skär upp den. under tiden lyfts allt ur långpannan upp med en hålslev och läggs i en stekpanna för ett sista inkok av smak.

Lila höstsallad

Ruccola

Spenat

Lila morötter

Björnbär

Valnötter

Smaksatt med

salt

chiliflakes

Toppad med

Granatäpplesirap

Olivolja

Som härlig avslutning på middagen slängde vi in en Camembert med smak av Calvados i ugnen 175 grader i 20 minuter. Efter att ha skurit av locket på osten serverades den varm och krämig tillsammans med surdegsbröd och björnbär. Mums!

Månen lyste upp ett dramatiskt sken utanför fönstret.

Gillar