Gyllene Cirkeln

Fredagmorgon och dags för en 6 timmar "kort"-express....busstur som tog oss med till några av Islands mest kända attraktioner. Första anhalten på turen var den vackra nationalparken Thingvellir. Här samlades det isländska Alltinget, världens äldsta riksdag, redan på 900-talet. Island ligger mitt på sprickan mellan de europeiska och amerikanska kontinentalplattorna och i Thingvellir blir förkastningen som bildas när de två kontinenterna sakta glider isär mycket tydlig.

Vid nästa anhalt mötte vi ett av landets fantastiska naturfenomen. Vid de varma källorna vid det geotermiska Geysir-området kunde vi beskåda Islands mest aktiva gejser, Strokkur. Med sina regelbundna utbrott var femte minut fick vi flera chanser att uppleva källans utbrott där en gigantisk vattenkaskad kastas upp mot skyn. Vi vandrade runt bland de bubblande lerpölarna och de ångande underjordiska källorna - och kände jordens inre krafter rakt under fötterna. Galet häftigt och väldigt faccinerande!

Sista stoppet var vid det mäktiga och majestätiska vattenfallet Gullfoss, ”det gyllene vattenfallet” som brukar anses som Islands allra vackraste. Vattenfallet har två etapper och det går att komma tätt inpå de väldiga vattenmassor som kastar sig över stupet rakt ner i ravinen.

Absolut en busstur att rekomendera!!! Otroligt bra guide, intressant och sevärt!!!

Gillar