Eld & anka

Onsdag och Lill-lördag för många. Kanske en dag att spexa till det lite extra. Som t.ex med en mindre eldshow i samband med middagen. Det brukar värma upp vilken vardagsmiddag som helst!
Ankbröst med apelsinsås och ugnsbakad potatis
600g ankbröst
3 ekologiska apelsiner
800g potatis
200g smör
4msk cointreau
3msk olja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i tunna skivor men inte hela vägen genom. Rör runt potatisarna i lite olja och lägg i smord form. Krydda med salt och peppar. Baka i ugnen i ca 40 min eller tills potatisen är mjuk och fått färg.
Skär fettet på ankbrösten i rutor och lägg ner i panna på medeltemperatur. Under tiden riv skalet, skär av skalet och skär ut filéerna och pressa apelsinerna. Krydda och vänd ankbrösten. När de är brynta så kör klart dem i ugnen till innertemperaturen är 57 grader.
Fräs apelsinskalen i fettet, tillsätt spriten och bränn av. OBS! Lyft bort stekpannan så den inte är under fläkten!! Tillsätt saften och låt koka i ca 2 minuter. Vrid ner värmen på en lägre temperatur och tillsätt smöret i små klickar under omvispning. När ankan är klar låt den vila i några minuter innan den skärs upp i skivor.
Servera gärna med en sallad eller lite gröna blad.



Kommentarer