Det kom en burk!

Häromdagen dök min lillebror upp med en present bestående av en intressant burk med något slemmigt i........

Kombucha!

Något som jag faktiskt länge tänkt at prova att göra själv men inte kommit mig för att testa. :) Men nu var det alltså dags!!!

Kombucha-te är har tillverkats under flera tusen år i både Japan, Kina och Ryssland. Enligt en del forskare användes kombucha-te så tidigt som 200 år före Kristus. Redan under Tsin-dynastin i Kina kallades den för ”Livets Te.” Troligtvis har kombucha sedan nått västvärlden via Ryssland. Enligt traditionell kinesisk medicin betraktades kombucha-te som odödlighetens te och livets elixir.

Källa: Mittkök expressen

Man kan själv köpa kombuchasvamp och göra kombucha-te. Svampen räcker i flera år och drycken tillverkas genom att man kombinerar den odlade kulturen med en blandning av te (svart, grönt eller oolong) och socker, och låter det jäsa i 10 dagar. Teet kan variera i färg från ljust genomskinlig till mer tebrun.

Källa: Mittkök expressen

Kombucha kallas för svamp men är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Kombuchasvampen är geléliknande och genomskinlig, och påminner om en slemmig manet. Den är fylld av nyttiga ämnen, enzymer, vitaminer, mineraler, hälsosamma bakterier och jäst. Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en vinägeraktig dryck.

Källa: Mittkök expressen

Bra beskrivning på hur man gör och möjlighet att köpa ett startkit finns hos Forsnäs Hemman

Så nu står den där och jäser...... Spännande!!!


Gillar

Kommentarer