Det är aldrig försent att börja löpträna

Samarbete med Mental Health Run

Fick se en sån bra artikel om löpning för ett tag sen. Som inleddes med att att uppmärksamma Cliff Yong som 61 år gammal antog sig sitt första löplopp och vann. Australiens tuffaste ultralopp som sträcker sig mellan Sydney och Mellbourne och har en löpsträcka på 875 km. Nu kanske man tror att Cliff är en unik i sitt springande men faktum är att han absolut inte är ensam om att börja springa sent i livet. En tankeställare är att var sjätte löpare i Stockholm Marathon är över 50 år. Jag själv började också springa relativt sent som knapp 30 åring och var tidigare en typisk " jag är inte gjord för att springa person".... Men ack vad jag bedrog mig. De allra flesta kan ju faktiskt. Även om kroppen kanske inte är lika spänstig som när den var ung så går det alldeles utmärkt att börja springa sent i livet och både din kropp och ditt sinne får dessutom massor med hälsofördelar om du drar på dig löpskorna och börjar springa regelbundet. Något som jag verkligen har märkt av!

Löpning gör din kropp starkare oavsett ålder. Det finns naturligtvis studier på detta! Forskare vid Manchester Metropolitan University i England gjorde en studie i ämnen och kom fram till att du får samma effekt av löpning även om du börjar springa sent. I studien delade forskarna in äldre löpare i två grupper: en grupp med löpare som börjat springa redan som tonåringar och en med löpare som inte börjat förrän de var minst 50 år gamla. Den första gruppen hade alltså ett försprång på minst 30 år. Det visade sig att båda grupperna var lika snabba på att springa, oavsett om de börjat som unga eller som medelålders. Båda grupperna hade också 12% mer muskelmassa i benen och 17% mindre kroppsfett jämfört med sina inaktiva jämnåriga.

Forskningen är tydlig: du får samma effekt av löpning även om du börjar springa sent i livet.

Det finns dessutom fler nyttiga effekter av att börja springa:

Oavsett när du börjar springa stärks din kropp, ditt immunförsvar och ditt hjärta av träningen.

Enligt studien Running as Key Lifestyle Medicine for Longevity så ger två timmar löpning i veckan upp till 40% minskad risk att dö i förtid. Om du springer regelbundet i 40 års tid så får du i snitt 3,2 extra år i livet.

Ett stillasittande liv är en stark bidragande orsak till benskörhet när man blir äldre. Vill du undvika benbrott är löpning därför ett fantastiskt koncept.

Löpning ger bättre kondition. Det vill säga högre uthållighet, bättre syreupptagningsförmåga och din kropp blir bättre på att syresätta musklerna. Du får kort och gott mer ork och bättre livskvalitet.

Konditionsträning som löpning motverkar högt blodtryck, vilket blir vanligare ju äldre man blir. Att röra på sig motverkar också den naturliga förlusten av muskelmassa som kommer med åldern. När du börjar springa får du en sundare fördelning av muskler kontra fett i kroppen, något som leder till mer ork och minskad risk för olika sjukdomar.

Ett fysiskt aktivt liv minskar också risken för åldersdiabetes.

Sist men inte minst är det dessutom viktigt att komma ihåg att vi idag vet att fysisk aktivitet har likvärdig effekt som antidepressiva medel vid lätt till medelsvår depression och att fysisk aktivitet fingerar lika bra som medicin när det gäller att förbygga nya depressioner hos deprimerade som tillfrisknat

❤️


Saker som är bra att tänka på när du börjar springa i mitten av livet.

Kroppen förändras dock med åren. Hjärt- och kärlsystemet får en lägre verkningsgrad, kroppen blir sämre på att lagra energireserver, leder och bindväv blir mindre elastiska, brosk slits och muskelmassan minskar. Kroppen blir mer känslig för slitage och skador jämfört med när man var yngre.

Trots detta är som sagt träningsbarheten hos musklerna densamma. Men i praktiken innebär det här att du bör vara lite mer försiktig när du börjar springa. Ge dig hellre ut på fler kortare och stillsammare turer än enstaka långa pass. Då byggs konditionen upp gradvis. Det är också bra att välja att springa på ett mjukare underlag som är skonsammare mot leder och brosk, till exempel skogsstigar och barkspår.

Något som också är väldigt bra att tänka på är att kombinera löpningen med coreträning för att bygga upp styrka i bålen vilket ger bättre förutsättningar för ett bättre naturligt rörelsemönster, god hållning och bra löpsteg. Att ta hjälp av en personlig tränare i detta kan vara en bra idé.

Bästa nybörjartipsen

Satsa på bra skor och kläder. Komfort är viktigt när du springer och bra skor är ett måste för att undvika skador. Det bästa är att gå till ett proffs som kan analysera ditt löpsteg och hur dina fötter ser ut. Då får du verkligen ett par skor som är anpassade till just dig och din löpning.

Börja med att varva jogging och promenad. Ha tålamod! Resultat kommer. Det ger effekt och gradvis kommer du orka både längre och i ett högre tempo.

Börja med korta rundor, ofta. Då får du in vanan och det blir till regelbunden aktivitet att sätta på sig skorna och ge sig ut. En 20 minuters tur några gånger i veckan är mycket bättre än en timmes löpning på helgen, till att börja med.

Varva löpträning med styrketräning och rörelseträning. Våra kroppar är ofta ovana att röra på sig och behöver bygga upp både styrka och rörlighet. Allsidig träning är alltid bra!

Kom ihåg varför du springer. Det kommer att ta emot vissa dagar och då är det bra att gå tillbaka till din grundmotivation. Det finns en mening med varför du springer.

Att anmäla sig till ett lopp kan ibland hjälpa till som morot när motivationen tryter. Ni som följer mig vet dessutom att jag främst är en stark förespråkare för fysisk aktivitet gällande de psykiska hälsan. Så om man ska anmäla sig till ETT lopp vill jag absolut rekommendera: Mental Healt Run. Det är inte prestationsfokuserat och går att springa redan nu i början på oktober. Det gör inte bara gott för ditt eget psykiska välmående utan ALLAS psykiska hälsa! Du kan gå/springa/rulla/lunka fram i egen takt och vill eller kan du inte vara på Djurgården vid tillfället går det även virtuellt . På vilken plats du så önskar!

❤️

Mental Health Run

Ett välgörenhetsevenemang för att synliggöra hur viktigt fysisk aktivitet är för vår psykiska hälsa.

Överskottet går oavkortat till den psykiatriska forskningen

.Anmäl dig HÄR

Gillar