Bästa motionen!

Vilket fantastisk vårväder vi hade i Stockholm idag! Kunde inget annat än att bara längta hem och ut för en runda med kära maken och pälsklingen. Den absolut bästa, enklaste och billigaste formen av motion måste ju ända vara att gå. Min absoluta favoritsyssla - promenad! Det kräver inte mer utrustning än ett par bra och sköna skor. Du behöver ingen nämnvärd kondition för att börja och det är en träningsform som är relativt lätt att börja med. Du kan dessutom göra det när som helst och nästan var som helst.

Men kan det verkligen räknas som träning kanske du tänker? Absolut! Träning är målmedveten fysisk aktivitet som har till syfte att förhöja, upprätthålla eller fördröja degeneration, av sin kapacitet. Gång förbränner nästan lika många kalorier per kilometer som löpning. Gång är dessutom mycket mer skonsam än löpning eftersom en fot hela tiden är i marken vilket gör att skaderisken blir väldigt låg. Och med lite planering och tid är gång något som faktiskt går att förbättra över tid med en rad goda resultat för hälsan som följd. 30 minuters promenad mitt på dagen kan till exempel förbättra humöret för en stillasittande. Önskar du bli några kilo lättare kan en promenad hjälpa till att förbränna det antal kalorier du väger i kilo per kilometer som du går. Går du dessutom regelbundet minskas risken för hjärt -kärlsjukdomar med 25 %

Tips på hur du går optimalt:

Slappna av i axlarna och tänk på att hålla dem nere så att du inte går och spänner dig.

Svinga aktivt med armarna. Du ska svinga så mycket framåt att händerna når upp i brösthöjd. Dra armbågen bakåt när du svingar tillbaka. När du använder armarna går du automatiskt lite snabbare, och därmed ökar du din förbränning.

Håll huvudet rakt så att nacken är en naturlig förlängning av ryggraden.

Håll ryggen rak. På det viset kan rumpan och ryggmusklerna arbeta bättre när du går.

Rulla på fötterna. Sätt ner hälen lätt i marken och rulla fram över foten i en glidande rörelse. När du kommer fram på tån trycker du ifrån igen.

Ta långa steg. Om du inte är van vid långa promenader är det lätt att du tar korta steg. Ta lite längre steg än du kanske normalt skulle göra, för det aktiverar rumpan. Stegen får dock inte bli onaturligt långa.

Om du inte vill ägna dig åt några andra motionsformer än gång ska du gå 20 km i veckan vilket motsvarar 4 timmars motion i veckan och är i linje med de officiella hälsorekommendationerna.

Gå minst tre gånger i veckan eftersom det annars blir för långt mellan träningspassen. Hälsobonusen är nämligen som störst de första 36–48 timmarna efter motionen.

Om du vill få ut ännu mer av dina promenader kan du variera vanliga promenader med att gå med intervaller till exempel två gånger i veckan. Börja med att värma upp genom att gå i vanlig promenadtakt i ca 15-20 minuter. Öka sedan och gå i maxtempo i fyra minuter. Återgå sedan att gå i vanlig takt i två minuter. Repetera i fyra respektive två minuter två gånger till och varva sedan ner genom att gå i vanligt tempo igen.

Vill du ha ett mål med alla dina gångna steg kan du spana in det här:

Mental Health Run

Ett välgörenhetsevenemang för att synliggöra hur viktigt fysisk aktivitet är för den psykiska hälsan.

Save the date!

Datum: På plats, Lördag 2 oktober Fältet nedanför Sjöhistoriska Museet, Djurgården, Stockholm

Virtuellt: 2 oktober - 10 oktober Där du befinner dig

Längd: Från 2,5 km

Glöm inte att varje steg räknas!

❤️

Gillar

Kommentarer

christelovergaard
christelovergaard,

Vilken bra redogörelse av det hälsosamma med att gå regelbundet, tack

nouw.com/christelovergaard
saraboman
saraboman,

Vad kul med positiv feedback! Tack så mycket själv! ☺️

nouw.com/saraboman
Ingajohansson
Ingajohansson,

Underbara bilder

nouw.com/ingajohansson
saraboman
saraboman,