Bästa Matjessilltårtan

Alltså snart Midsommar!

Hur galet är inte det? I helgen hamnade vi på lördagkvällen på ett stort jättefint bad i Eskilstuna och jag sa "här är det säkert fullt en sommardag!" för att i nästa sekund slås av att det faktiskt redan är SOMMAR!!!! Och till råge på allt Midsommar redan på fredag..... Det har varit lite mycket sista tiden så hjärnan har verkligen inte hunnit med. Och det är faktiskt en av anledningarna till att den här Matjesilltårtan faktiskt helt enkelt är BÄST! Man svänger ihop den ganska snabbt och enkelt och sen står den helt färdig att bara plocka fram när som helst man behöver. Andra skälet till att den är bäst är att den är underbart god! Förutsatt att man gillar Matjesill då.

Matjesilltårta

Botten

ca 225 gram kavring

75 gram smör

Fyllning

2 burkar Matjesill á 200 gram

2 gelatinblad

2 dl färskost

2 dl crème fraiche

1 dl finskuren gräslök

svartpeppar

Mixa brödet. Smält och bryn smöret. Blanda bröd och smör och täck botten på en form med löstagbar kant (lägg med fördel bakplåtspapper eller plast över botten först för att enklare kunna flytta över tårtan till ett fat senare) med blandningen. Platta till och ställ i kylen under tiden som fyllningen blandas ihop. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt sillen rinna av och spara spadet. Blanda ihop färskosten och crème fraiche och ta 1/3 av smeten för att värma i en kastrull. Blanda i sillen och gräslöken i resten av smeten och smaka av med ca 0,5 dl sillspad och svartpeppar. Smält ner gelatinbladen i kastrullen med färskost och crème fraiche och rör sedan ner blandningen i sillblandningen. Häll i formen över kavringbotten. Låt stå i kylen för att stelna minst 3 timmar. Lägg upp på fat och dekorera med t.ex. räddisor, gräslök och/ eller ätbara blommor.


Gillar

Kommentarer

Josefinezimmermann
Josefinezimmermann,
Spännande tårta! Jag har aldrig smakat något liknande. nouw.com/josefinezimmermann
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229