Årets första Julmarknad

Varning!

Inlägget innehåller bilder som för vissa kan upplevas som stötande!

Årets första julmarknad! Drygt en timmes bilfärd, ut på den charmiga landsbygden. I snuskväder som så väl bjöd på regn som hagel njöt vi av dofterna av träslöjd och kryddiga viltkorvar på Öster Malma Bruk. På slottsgården var det uppdukat till försäljning av vilt, något som för känsliga kanske var en ganska så makaber syn. Runt omkring fanns marknad av keramik, kransar, kärvar, hemvävda mattor, smycken och knivar. Marknadstånd både inne i slottet och i Lagårn samt utomhus.

Själv föll jag handfallen för denna sötnos som tyvärr inte verkade lika betagen i mig. Jag fick iallafall bjuda på en äppelbit utan större missnöje. Alpacka är ett doesticerat kameldjur från Anderna och som avlas för sitt mjuka fina hår som ofta kallas alpackaull.

Väl hemma i stugvärmen gjorde vi Rabarberglögg, inspirerade från marknaden som smakade underbart tillsammans med ostiga canapéer. Brasa och mys med vår egen lilla pälskling innan middag och familjefilm i tv-soffan.

Rabarberglögg

Rabarbersaft

ca 3 cm färsk ingefära

1 kanelstång

1 stjärnanis

ca 10 kardemummakärnor

ca 10 nejlikor

alternativt färdiga glöggkryddor

1 skvätt rom (efter tycke och smak)

Koka ihop saft och kryddor. Smaksätt med rom.

Crostini med getost, granatäpple och basilika.

Karameliserad mjuk pepparkaka med brieost, valnötter och nyponmarmelad.

Skär mjuk pepparkaka i små kuber. Karamelisera i panna med lite smör. Doppa brieostkuber i hackade valnötter. Toppa med nyponmarmelad.

Gillar