Äppelpajbakelse

Äppelpaj med vaniljvisp i en liten kupolliknande bakelse. Nej! Den här skapelsen är faktiskt inte svår att åstadkomma. Men den tar lite tid eftersom det är många moment och den måste stabilisera sig ett antal timmar i frysen. Väl värt dock!
Mums! Mums! Mums!
Äppelkompott
2 + 1 st syrliga äpplen
2 gelatinblad
1/2 citron (saften)
20 gram socker
ca 1 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och dela 2 äpplen i klyftor. Baka i ugnen till äpplena är helt mjuka ca 20 minuter. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Mixa de bakade äpplena och blanda med citronsaft och socker. Värm i kastrull på spisen tills sockret lösts upp helt. Krama ur gelatinbladen och smält ner i äppelpurén. Skala och skärna ur det sista äpplet. Skär i pyttesmå bitar och blanda i. Häll kompotten i formar som är mindre än de planerade bakelseformarna. Frys i några timmar.
Vispad Vaniljpannacotta
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
0,5 dl socker
Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljpulver. Krama ur gelatinbladen och smält ner i grädden. Låt svalna och sedan stelna i kylen.
Kardemummasockerkaka
3 ägg
3dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
50 gram smör
1 tsk kardemumma
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Vispa ägg ocjh socker vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma i äggsmeten. Blanda i mjölk och smör och rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. L��t svalna. Dela kakan i tre bottnar och stansa ut formar som passar till botten på bakelserna.
Montera bakelserna:
Vispa pannacottan och spritsa i bakelseformar till cirka hälften. Tryck försiktigt i en fryst äppelkompott och fyll eventuellt på med ytterligare lite uppvispad pannacotta till formen är fylld. Avsluta med att toppa med en kardemummabotten Ställ i frysen några timmar.
Pajsmul
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser och smula ut degen på en bakplåtsklädd plåt. Grädda ca 25 minuter. Tills pajdegen är knaprig och gyllenbrun.
Mirror glaze
300 gram socker
200 gram sötad kondenserad mjölk
2,75 dl vatten
12 gelatinblad
350 gram vit choklad
grön pastafärg
Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda kondenserad mjölk, socker och vatten i en kastrull . Koka upp försiktigt under omrörning. När allt löst sig och blivit slätt blanda i de urkramade gelatinbladen. Ta bortfrån plattan.Hacka vit choklad och blanda i. Mixa försiktigt med en handmixer till slät konsistens. (Försök att undvika att få luftbubblor i glazen genom att hela tiden hålla mixerstaven under ytan). Tillsätt sist önskad färg. Låt svalna till 35 grader. Ta ur bakelserna ur silikonformen och ställ dem på ett galler över en plåt med bakplåtspapper. Häll ett jämnt lager över bakelsen och se till att allt täcks. Låt bakelsen stelna i kylsskåp några timmar. Den avrunna glazen på plåten går att använda igen om den värms upp på nytt.
Guldskimmrande blad och pinne
Sockerpasta
Forma en liten stjälk och ett blad av sockerpasta. Låt torka. Färga med guldfärg.
Silikonformar till bakelserna finns bland annat HÄR
Pynta bakelserna med blad och stjälk och servera med pajdegssmul och eventuellt något hallon för extra färg.



Gillar
Kommentarer


