Äppelcheesecake extra allt

Alltså.....Gaaaaaalet god blev denna cheesecake med äpple, smuldeg och salt karamellsås!!!!!
Extra allt! helt enkelt! Äppelpaj, med vaniljen bakat i ett och så toppad med lite extra grädde och så godaste salta karamellsåsen. Man skulle kunna tro att man dött och kommit till himmelen. MEN icke nödvändigt! Den är dessutom inte så svår att slänga ihop. Fem mindre moment, typisch, och sen är man hemma!
Mums! Mums! Mums!
🍎
Äppelcheesecake extra allt
Botten
200 gram digestivekex
50 gram smör/ margarin
Fyllning
600 gram creme cheese
1,75 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 dl creme fraiche
3 äpplen
0,5 dl strösocker
1 msk kanel
Smuldeg
50 gram smör
1 msk strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
Vispgrädde till topping
Kolasås
1,25 dl strösocker
50 gram smör
1 dl creme fraiche
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa eller krossa digestivekexen. Smält smöret till botten och blanda med kexkrosset. Klä botten på en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och tryck ut kexblandningen som botten. Grädda botten i 10 minuter.
Blanda/vispa ihop Cream cheese, strösocker, maizena, vaniljsocker, ägg och creme fraiche till en jämn smet och häll fyllningen över botten. Skala och skär äpplen i tunna skivor och blanda med kanel och socker. Fördela äppelskivorna över cheesecakesmeten. Blanda ihop smuldegen och strö den över äpplena. Grädda i ca 60 minuter tills kakan har stelnat och fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Kolasås
Smält försiktigt sockret i en kastrull, rör om hela tiden och var noga med att sockret inte fastnar på kastrullens väggar. Ta kastrullen från värmen precis när sockret smält och knappt börjat få färg. Tillsätt smör och creme fraiche och rör om tills sockret löst sig. Koka såsen tills den fått en seg konsistens som påminner om sirap. Tillsätt en nypa salt och låt svalna.
Vispa grädde och spritsa ut rosetter på cheesecake´n. Ringla över önskad mängd kolasås.






Gillar
Kommentarer





