”Allting gott och alldeles för mycket...”

Som sagt. I måndags hängde jag mest i köket.... Fick ett litet tokfnatt och under tiden en laddning saffransbullar stod och jäste blandade jag ihop ett gäng olika kakdegar. Har ju lite svårt ibland att nöja mig med en när man kan göra flera.... Samtidigt strömmade det julmusik från Lugna favoriter ur högtalaren och Edward Blom´s stämma som uppmanar oss att laga julen. Och "allting gott och alldeles för mycket" får verkligen en mening.....

Väldigt gott blev det iallafall och kanske lite väl mycket.

Chokladsnittar med pärlsocker

5 dl vetemjöl

2,5 dl socker

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

200 g smör (mjölkfritt)

1 ägg

ev lite vatten

Pensling & Garnering

1 ägg

Pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål. Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Om degen är för torr tillsätt lite vatten. Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kakorna i ca 15 minuter. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

Spritsade saffranskakor

1 g saffran (2 pkt)

1 tsk strösocker

0,5 tsk konjak eller vatten att lösa saffranet i

1,5 dl florsockar

2 tsk vaniljsocker

275 g smör, rumsvarmt (mjölkfritt)

6 dl vetemjöl

sylt

Sätt ugnen på 200° C. Stöt saffran och socker och låt det dra en stund i konjaken (vattnet). Vispa ihop florsocker, vaniljsocker och smör. Tillsätt saffranet och blanda i vetemjölet i smeten. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll och spritsa runda kakor på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till med fingret och klicka sylt i fördjupningarna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Kolasnittar

100 g smör (mjölkfritt)

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap smidigt. Blanda i mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 2 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna ca 5 minuter och skär dem sedan på snedden.

Saffransskorpor med pistagenötter

100 gram smör (mjölkfritt)

2 pkt saffran à 0,5 g

2 ägg

1,5 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1,5 dl skalade pistagenötter

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, rör i saffran och häll upp i en bunke. Rör i ett ägg i taget. Blanda i strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver.. Vänd i nötterna. Dela degen i 3 bitar, rulla till längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 min. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120°. Skär upp längderna på snedden i 1,5 cm breda skorpor. Lägg tillbaka skorporna på plåten och torka cirka 15 min, vänd på skorporna och torka i ytterligare 15 min. Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen, ca 30 min.

Jordnötsdrömmar med choklad

100 gram smör (mjölkfritt)

100 gram jordnötssmör

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk hjorthornsalt

5 dl vetemjöl

choklad

Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör, jordnötssmör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta in i degen. Dela degen i 2 delar. Rulla ut till tjocka längder och dela varje längd i ca 25 bitar. Rulla till bollar som läggs på bakpappersklädda plåtar och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna. Smält lite choklad och ringla över kakorna.

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Men gud så gott. Har precis startat mitt julbak. Mums mums
nouw.com/stenhagenbettan