allergivänliga minisemlor


Här om dagen kom äldsta sonen hem på besök och mer eller mindre krävde semla. Men mitt i semmelätandet upplevde han att han reagerade på mandeln. Han har ju lite allergi att ta hänsyn till innan men mandel har han inte reagerat på förut och det blev ju väldigt tråkigt att han skulle börja göra det nu.

MEN.......

...då fick jag detta fantastiska tips från https://nouw.com/ditten_datten som i sin tur fått det från https://matsara.se/?s=mandelmassa på: Fuskmandelmassa!!!! Testade här om dagen och jag tycker att resultatet blev väldigt bra för att inte vara riktig mandelmassa. Fick lov att ändra en pytteliten smula i receptet då det saknades något hemma i skåpen men blev som sagt hur bra som helst ändå!

"Fuskmandelmassa"

3 dl ljusa melonkärnor

1,5 dl florsocker

1 msk vatten

2 msk mjölkfritt margarin

1-2 droppar mandelarom/bittermandelarom beroende på önskad styrka på smak

(drOetkers Bittermandelarom är fri från mandel)

Lägg fröna i blöt i 1 h, sila av men var inte så himla noggrann (vattnet hjälper till att hålla smeten blöt) Mixa samman fröna med alla ingredienser till en slät men kletig massa med hjälp av stavmixer Rulla in i plastfolie eller lägg i form Kyl i 30-60minuter för att få det att stelna

Klart



Världens enklaste minisemlor

25 gram jäst

2,5 dl mjölk (havredryck)

7 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

ca 1 tsk nystött kardemumma

0,5 tsk salt

75 gram smör (mjölkfritt) rumsvarmt

Fyllning:

mandelmassa (fusk)

grädde (vispbart veganskt alternativ)

florsocker

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i degbunken. Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i ca 50 små bitar. Rulla dem till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, 8-10 min. Låt bullarna kallna på galler. Skär ett lock av bullarna. Gröp försiktigt ur ett hål i bullarna och spar innankromet i en bunke. Blanda med mandelmassa och späd med lite grädde eller mjölk om du vill ha en lite lösare konsistens. Vispa grädden fluffig. Fyll hålet i bullarna med bröd och mandelsmeten och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.


Gillar

Kommentarer

Ditten_datten
Ditten_datten,
Å vad kul @sarabohman att du fick glädje av Saras recept..synd att sonen reagerade på mandel men då är detta ett superbra alternativ 😍👌🏻nouw.com/ditten_datten
saraboman
saraboman,
Helt perfekt!! Bra tips! Tack igen! ☺️nouw.com/saraboman
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Minisemlor är alldeles lagomnouw.com/stenhagenbettan
saraboman
saraboman,
Tar man fint så kan man ta flera gånger.... ☺️nouw.com/saraboman
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229