1 Advent och efter 27 år är vi fortfarande inte eniga.....

För 27 år sen inföll första advent den tredje December....och jag och min man beslöt oss för att slå våra påsar ihop....

Men fortfarande är den stora frågan, när vi ska fira detta. Sedvanligt den första advent, eller datummässigt den tredje december.... Svaret är lite olika från år till år och vem av oss man frågar men för säkerhets skull är det bäst att man firar lite lagom mycket BÄGGE dagarna ;)

Att vi dessutom firat 1 advent i stort sett precis likadant under dessa 27 år är ju en annan sak. Traditions-enligt gäller hemmagjord julkorv hos mina svärföräldrar.....de senaste 17 åren efter att jag tillsammans med min kör sjungit in julen i Maria Magdalena Kyrka. Men säg den tradition som inte är ämnad till att brytas? I år är konserten flyttad och även saffranskakan som vanligen står på bordet till dessert, utbytt!!!

Men, nya traditioner kan också vara blivande, väldigt goda traditioner.... och så absolut den sist nämnda! Saffrans- och björnbärspaj. Väl värd att ätas många gånger här efter :)

Saffranspaj med Björnbär

125 gram Smör

3 d Vetemjöl

1 dl Strösocker

0,5 gram saffran

1 tsk Bakpulver

1 Ägg

250 gram Creme fraiche

1 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

250 gram frysta Björnbär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, vetemjöl, strösocker, saffran och bakpulver till en smuldeg och fördela hälften av satsen i en smord form med löstagbar botten. Blanda ihop ägg,creme fraiche, strösocker och vaniljsocker til en jämn smet och bred över smuldegen i formen. Strö över de frysta björnbären och toppa med resten av smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera med exempelvis vaniljgrädde.Gillar

Kommentarer