Header

Quiris 2017 satte ju igång i höstas då vi red in henne. Inridningen gick väldigt bra, mycket pga allt arbete vi lagt ner på marken. Grejen med mig och Quiri är att vi är helan och halvan, jag kan läsa av henne som en bok och hon lika så. Jag kan känna av inom sekunder om Quiri är osäker eller obekväm med situationen, vilket var skönt när man skulle ta det stora steget att bli ridhäst.

Första gången jag satt på henne stod hon lös i stallgången, svårare än så var det inte. Det låter antagligen galet och oansvarigt men jag hade aldrig gjort det om Quiri inte hade sagt att det var ok. Hon hade bara behövt ta ett steg framåt för att markera obehag men hon stod som ett ljus. Jag fortsatte med att sitta på henne några gånger innan vi faktiskt red, bara för att visa henne att här kommer jag befinna mig ibland och det är helt okej. Jag började rida henne barbacka och med repgrimma för jag ville inte göra mer utav det än det var. Om jag var barbacka kunde jag lätt glida av om det blev besvärligt för henne och visa att jag fanns närvarande på marken också, och eftersom hon inte vet vad bett har för inverkan så varför börja med det?

Allt gick jättebra, vi red både ut med sällskap av Divina och i ridhuset. Vi tog första galoppen ute då det var mer naturligt för henne, efter det var det inga problem att göra det i ridhuset. Hon fick vila i December efter att blivit inriden i alla gångarter med säkerhet. Damen växte på sig den månaden och hon började som sagt bli bekväm i hela ridsituationen vilket skapade lite problem. Hon är i sin tonårsfas nu i 2018 så hon testar många gränser. Så i ridningen för jag kämpa lite nu, även på marken då hon tar mycket mer för sig. Genom med att hon är tonåring så ska hon låtsas som om hon inte behöver mig, hon vill inte mysa och jag får inte vara för jobbig. Otroligt kaxig är hon med så mycket luft under hovarna...

Under 2017 fick vi kvitto på att hon är exemhäst... Hon fick otroliga problem under sommarn, både med man och svans men även päls och hud. Det är jobbigt och väldigt krävande, redan nu i mars kommer hon behöva exemtäcke. Så hon ser lite rolig ut nu då hon har stubbman, men det växer så småningom ut!

Årets mål är att delta i 3 års testet. Än så länge verkar det lovande, men vi får se, det är ändå unga hästar vi håller på med så vad som helst kan ske i planen. Annars ska hon bara få en bra grundutbildning för att kunna matchas som 4-åring sedan.

Förutom ridning löshoppas hon då och då. Hon är som sagt kaxig men kan bli lite blyg också, så vi ska jobba hårt med att få henne bekväm inför sin uppgift. Vi har till Maj på oss så förhoppningsvis är det inget att stressa över. Hon hoppar i alla fall fint och är positiv för det.

Hon är en jättespännande häst med sån stor personlighet, jag älskar henne något otroligt.Nu är hon riden med bett och sadel. Hon kan både rida ut med andra men även själv, sköter sig jätte fint i lastning och i nya miljöer. Så jag ser fram emot detta året och framstegen vi kommer göra väldigt mycket!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag vet inte riktigt hur det var när jag lämnade bloggen runt Divina, så vi börjar från 2017. Jag spenderade nästan hela vintern med att bara fokusera på dressyren, jag tog "dressyrlektioner" för Joel min hopptränare. Jag fick en uppenbarelse runt hela dressyrgrejen och försökte verkligen mitt yttersta även om vi kanske inte riktigt var några stjärnor på det. När vi sedan börjar hoppa i Mars igen går allt väldigt bra, lydnaden satt mycket bättre och vi började långsamt bli mer självsäkra efter en misslyckad höstsäsong under 2016.

Genom med en lydigare häst och en mer självsäker Sara började tävlingarna bra, blev något stopp i första starten men i andra lyckades vi komma 3:a i 115 klassen. Sedan gick vi friskt vågat upp i 120 klasser och det gick förvånansvärt bra. Vi kom igenom vår rundor men min orutin lös igenom så det blev några fel i bagaget men vi var väldigt glada över att faktiskt komma runt för en gångs skull. I Maj debuterade vi en nationell 120 med endast 4 fel vilket var en otrolig känsla, det kändes faktiskt som om det hade vänt. Vi startade en till 120 med bra resultat, vi tog oss till omhoppningen med luften gick ur mig på 15:de hindret. Men sen tog allt stopp.

Efter att ha startat en stressig och katastrofal 110 förstod vi att något var fel med Divina. Eftersom jag hade praktiserat hos Katarina Torstensson en vecka i Maj hade jag lyckats fixa sommarjobb där också. Genom Katta fick jag en tid hos Staffan i Löberöd, en otrolig veterinär som jag är så glad att vi vända oss till. Vi fick tid i början av Juli och då hade Divina stått i tre veckor, hon var inte halt eller obekväm men det var något som inte stod rätt till i ridningen. Innan besöket i Skåne fick Divina en omgång av en Equiterapeut som hittade en del fel. Sadeln var ett. Vi kom fram till att den inte skulle få komma upp på hennes rygg igen så jag sålde den illa. Sedan upptäcktes även en konstig knöl vid ganaschen som skulle behövas ses över hos Staffan. Men annars blev hon färdigknäckt utan några problem och behövde inget återbesök vilket var skönt.

Samma dag drog vi ner till Staffan och jag har aldrig varit så nervös. Man har ju läst så många skräckhistorier angående ben och senskador så jag befarade det värsta. Precis när vi kom fick vi se när en häst blev utdömd, jag fick världens klump och ville mest bara spy. Staffan gjorde böjprov på Divina och klumpen släppte. Hon var ren på alla ben men reagerade kraftigt när han gjorde det låga provet vid kotan (alltså när han bara klämde, hon rörde sig sedan rent när han släppte). Staffan behandlade och gjorde om böjprovet och då var det inga problem. Vi röntgade frambenen i fall att och det var inget på plåtarna. Så Divina var endast överansträngd i framkotorna och det var 3 veckors igångsättning. Knölen på ganaschen visade sig vara melanom, alltså cancer vilket inte är en överraskning då hon är en skimmel. Men vi ultraljudade den så att jag vet storleken, än så länge är den inte elakartad utan vi får göra återbesök om jag märker någon skillnad på den.

Jag jobbade hela sommaren och Divina sattes igång, när jag kom hem från Katta stod jag utan sadel och Divina fick ta de lugnt tillsvidare. Efter mycket om och men fick jag tag på en Brunosadel som satt perfekt, men oj vad stressigt det var dom veckorna utan. I september var vi snabbt tillbaka på banorna men försvann lika fort, det gick sig inte och vi hamnade återigen i vår höstsvacka. Så nu i höst har jag endast ridit och tränat. Träningarna gick verkligen toppen, i oktober sniffade vi på 140 hinder och vi var väldigt säkra i oss själva förutom på tävlingsbanan...

Sen försvann min tränare i slutet av Oktober, han flyttade upp till Västerås och jag stod utan en tränare vilket jag fortfarande gör. I December fick Divina sin vila och i Januari har vi satt igång igen, vi har hoppat lite och haft en träning för Linda Heed men annars har det varit ganska lugnt. Årets fokus kommer i ett annat inlägg!

Det har varit ett upp och ner år, jag är tacksam för vårens resultat men ledsen över hur sommaren tog oss ner på jorden igen. Jag hoppas 2018 blir annorlunda men vi får se, men än så länge är det lovande!

Kämpandet med dressyren...

Första tävlingen

Första placeringen för året

Första 120 klassen för året

Nationella debuten

Första starten efter "skadan"

Sista träningen för Joel på Hästak

Sista starten för året

Under en träningshelg för Joel innan vilan i december

Likes

Comments

Okej så jag har inte bloggat på 1 1/2 år, vilket var en stor befrielse efter att ha bloggat i 5 år. Men på senaste tiden har jag saknat ett forum att skriva av mig i. Mina Instagraminlägg har en tendens att bli lite långa för jag vill så gärna berätta och förklara men det är nog fel plattform att söka sig till. Så jag återvänder hit till bloggen!

Syftet är väll egentligen mer till mig själv än till publiken, jag vill gärna börja skriva om utvecklingen av Quiri och arbetet runt Divina. För det händer ju en del speciellt runt Quiri så det känns viktigt att dokumentera. Det händer även en del i mitt egna liv även om det ibland inte känns så, men senast jag skrev var jag 17 år och nu vid 19 år är det mycket som har hänt. Vi får försöka ta det hela inlägg för inlägg helt enkelt. Tänkte i alla fall börja med att ge en uppdatering angående hästarna, även Dante som faktiskt har blivit såld. Sedan får vi se hur detta urartar, kanske kommer jag aldrig in i det igen eller som kommer detta var en jöttebra grej. Vi får se!

Ni får gärna kommentera om det är något ni undrar över eller om ni önskar något specifikt inlägg jag ska skriva.


Likes

Comments

Hej! Jag behöver verkligen er hjälp med att vinna en stor tävling. Jag har gjort en film med tre andra tjejer som har tagit sig till final. Ni behöver endast lägga en röst på vår film och det skulle hjälpa oss massor. Gå in på länken här: http://www.thebatterychallenge.se/contribution/brottet/ och rösta på mig! Vi har lagt massor med energi på vår film och skulle verkligen uppskatta om vi får en chans att vinna! Tack på förhand!

Likes

Comments

Idag är det 1 dag kvar tills jag kanske får sätta igång Dante igen. Vi har misstänkt något med honom på senaste tiden så imorgon ska vår equiterapeut komma ut och checka båda hästarna. Han har stått cirka 1 månad på grund av svårigheter med att få tid, så just nu är han väldigt tjock och väldigt fluffig. Men så fort jag får klartecken om att han är ok så ska vi långsamt starta igen.

Även Divina ska checkas, men det är en årlig check för att vara säker på att allt är bra. Har dock inte ridit henne sedan måndags då hon betedde sig väldigt konstigt under de passet. Hon var väldigt tvär och blockad i sin ena sida, så eftersom vi hade en tid så nära valde jag att låta henne vara fram tills dess bara för att vara säker.

Antagligen lär det finnas något på båda hästarna eftersom det är muskler och leder det handlar om. Men det ska bli skönt att veta om det är något som gör väldigt ont på dom eller om de helt enkelt mår bra. På Dante hoppas jag såklart på att få ett svar, annars kommer det kännas väldigt hopplöst...

Likes

Comments

Jag valde som jag sagt tidigare att lägga hoppningen på hyllan de kommande månaderna pga nya planer. Jag vill fokusera på de stora problemen när jag ändå inte har några starter. Det krävs mycket planering och analysering för att komma åt det. Detta året har visat att hårt arbete betalar sig, nu måste vi bara finslipa för att kunna göra ett ännu bättre år, med förhoppningsvis stadiga rundor och glädje på banorna.

Så i tisdags åkte jag till Joel som vanligt men istället för att hoppträna valde vi att dressyrträna. Joel kan tillräckligt för att få bukt på mig och Divina, det behöver man inte en dressyrtränare för eftersom vi letar eter dressyr som går i hand med hoppningen senare. Det största problemet har alltid varit att få ihop Divina, hon har en stor kropp som hon har full koll på. Så jag har aldrig fått henne riktigt på bakbenen, utan istället har jag haft rumpan 10 meter bakom mig. Det har gjort att arbetet aldrig riktigt blir ordentligt, utan lite halvdant. Det går ju inte för sig. Så vi började jobba med det, hela passet blev väldigt basic eftersom vi har så många moment att jobba på.

Så vi jobbade på en volt. Korta, länge, ställa utåt, ställa inåt. Vi märkte väldigt fort att höger varv är mitt svåra varv då min yttertygel inte väger upp. Så jag har väldigt svårt att stötta Divina i höger varv vilket hon har tagit åt sig, så det pågår väldigt mycket fusk i det varvet. Vänster varv kom vi åt ganska fort. Det första stora problemet var att få ihop bogen och rumpan. Divina sätter sig åt sidan och blir väldigt blockerad. Antingen flyger en bog ut eller så blir hon en banan. Men med att korta och verkligen stötta med innertygeln så började hon sätta under sig mer och mer.

Joel satt upp efter halva passet för att känna på henne också. Jätte uppskattat eftersom det ger en annan syn på vad jag har att jobba med egentligen. Han satte henne verkligen på plats så att hon inte kunde komma undan. Divina blev så sur över att inte kunna göra som hon vill att hon bara sparkade bakut i 1 minut, hon var så himla arg på honom att det bara var komiskt. Men Joel fick igenom det och tillslut gick hon som en klocka. Han sa att hon är väldigt fin, lite ojämn i de olika varven vilket vi ska bygga upp. Extremt lat, de är därför jag har haft ett sånt helvete eftersom hon kan mig innan och utan. Därför är det bra att jag ska börja få ögon på mig så att hon inte kan komma undan.

Sedan satt jag upp igen sista biten utav passen och då gick det mycket bättre. Hon var under sig och gick i en högform. Lite stretig i höger varv fortfarande men jag kom en bra bit med ställandet senare. Så när bakbenen fanns med så kom problemet med avsaktningarna fram. Hon orkade inte hålla ihop det och jag fick det väldigt svårt att själv hålla ihop henne. Hon sprang gärna framåt och tappade hela kroppen vilket gjorde att jag fick börja om med allt igen.

Efter passet var jag väldigt upplyst och det kändes som mycket hade trillat ner för oss båda. Allt kändes väldigt positivt och möjligt. Vi kom överens att vi fortsätter på detta viset vintern framöver, blir kanske att vi hoppar något hinder. Hoppas på att kunna starta henne med mycket gymnastik nästa år också så att hon verkligen får styrkan. Kommer bli en rolig vinter, förutom de veckor det är vintervila...

Jag red ett dressyrpass hemma igår också, jag tog med mig allt från lektionen. Det var som om något hade lossnat i Divinas huvud för hon var så himla fin och arbetsvillig. Jag brukar ha det väldigt svårt om hon tagit det lugnt i någon dag, då är hon väldigt bekväm och jobbig. Men då var hon fin som smör och en riktigt fröjd att jobba med, ibland kunde det bli lite sådär men vi hittade alltid tillbaka. Ska träna stenhårt på avsaktningarna nu så att det verkligen sitter. Jag sitter även hemma och tränar min egna vänster varm så att jag kan börja rida ordentligt... Det behövs verkligen och jag skulle egentligen tagit tag i det för länge sedan. Är så sjukt taggad på detta upplägget och det känns verkligen bra.

Likes

Comments

Idag kom snön ordentligt, det har snöat sedan kl 9 imorse och det kanske har fallit 2 dm. Inte en chans att det kommer sluta på ett tag utan vi kommer nog ha ett riktigt vinterlandskap framöver. Jag har inte något emot snö men jag tycker det är jobbigt med alla konsekvenser. Snöstyltor i mängder, transporten sitter fast på gårdsplan, jag kommer inte kunna cykla, det kommer vara konstant blött. Men det är iaf fint att kolla på och väldigt mysigt, jag kanske kan få min efterlängtade vita jul efter 5 år utan en enda snöflinga.

Jag försökte fota men det var omöjligt eftersom det snöade alldeles för mycket, kameran kämpade men det gick inte. Få ta chansen när det är uppehåll någon gång i veckan. Jag ska i alla fall ut till stallet igen och börja mocka snart igen. Hästarna får gå in tidigt och torka. Ska försöka rida men det lär bli svårt, vi får se helt enkelt. Skönt att ha en studiedag idag iaf, väl värt.

Likes

Comments

Ingen bra fotodag idag, lånade pappas Nikon D2x som jag inte har jobbat med mycket alls. Det är en studio och landskapskamera främst men den klarade dagens arbete helt ok, men min okunskap lös igenom lite väl... Vi hade det i alla fall väldigt trevligt och det är alltid kul att gå i ny natur och se nya saker. 

Likes

Comments

Mitt tävlingsår är nu slut, det blev lite hastigt bestämt men det känns bäst att inte ha några tävlingar framöver. Jag laddar istället om till ett bättre 2017. Nu framöver kommer det bli mycket mer taktiskt och en mycket mer noggrann uppläggning. Jag hoppas på att hitta en dressyrtränare som jag skulle kunna arbeta med framöver, då jag insett att dressyr är en stor nyckel till att det ska funka för mig. Jag har inte alls haft samma möjlighet med dressyren som jag hade i somras och det märks, ännu en gång står jag ensam med någonting jag inte riktigt har kunskapen till. Jag vill ändra på det och därav togs beslutet om att inte starta något mer i år.

Jag kommer skriva ett inlägg och gå igenom årets starter inom en snar framtid. Jag är väldigt nöjd med detta året även om det har varit några dippar. Jag ser fram emot att få dessa månader på mig att bygga upp något ännu bättre, med fokus på markarbete/dressyr. Sedan har hon även en vintervila framför sig, det blir i december/januari i några veckor. Första tävlingen är inplanerad i Mars så jag har alltså 4 månader på mig vilket jag tror blir väldigt bra för att hitta till något bättre.

Detta året har jag ju faktiskt hittat till en fas som har varit väldigt bra för mig och Divina. Vi har tappat den lite nu men jag hoppas att det inte ska vara så himla svårt att hitta tillbaka. Men jag är ju verkligen i behov att hitta någon som skulle kunna ställa upp som mentor eftersom jag märkt att det är väldigt svårt att klara av detta själv...


Likes

Comments