VI MÅSTE VÅGA PRATA OM VAD SOM HÄNDER I KVINNOKROPPEN VARJE MÅNAD

Hej fina ni.

Förra veckan skrev jag ett inlägg om den förbaskade PMSen som kommer varje månad och idag kom mensen. Jag vet att många tycker det är ett personligt ämne och att man inte "ska" prata om det just därför tycker jag det är så enormt viktigt! Jag har från början haft en tanke med min blogg att den ska vara personlig och det är viktigt för mig att visa känslor och tankar, det är däremot inte alltid så lätt att faktiskt visa vem man är.

Under min uppväxt pratade vi inte så mycket om PMS och hur man mår under några dagar/veckor per månad hemma och jag tror det handlar främst om okunskap kring ämnet. Att jag varit sur, arg, lättirriterad, nära till gråt och enormt trött och väldigt förvirrad trodde jag var min personlighet och jag reflekterade inte över att det kunde ha med de kvinnliga hormonerna att göra. Nu vet jag bättre men i den åldern hade man så mycket annat att tänka på och kroppen hängde bara med på ett hörn. Desto äldre jag blivit och när jag slutade med p-piller och andra preventivmedel som gjorde min kropp upprörd har jag börjat se ett mönster på mina cyklar. Jag har använt mig av Natural Cycles i ca 3 år nu och det fungerar jättebra för mig. Jag känner mig ren och jag vet att allt som händer i min kropp händer för att jag är kvinna och inte för att jag stoppar i mig något som framkallar det.

Men idag "glömde" jag bort att jag behövde vara förberedd. Jag satt i skolan på lektionen och började må mer och mer dåligt. Jag tänkte, fasiken att jag glömde mina värktabletter hemma. Jag vet att jag behöver tabletter för att fungera de första dagarna och jag behöver använda Naproxen (som ipren) som är 12 timmars värkande och Panodil som komplement för att fungera normalt under dagen.

Jag mådde sämre och sämre och rysningarna pulserade i hela kroppen på mig medans jag vaggade på min stol i klassrummet.

Jag tänkte, snälla låt det inte bli som den gången jag svimfärdig gick till butiken och knappt såg någonting på grund av mensvärken. Den dagen lyckades jag ta mig in i lägenheten och få i mig värktabletter men sedan sjönk jag ihop på köksgolvet helt utslagen av ansträngningen och smärtan.

Jag dubbelkollade i väskan och där låg en Panodil-karta jag trodde jag missat att få med mig. Men ofta räcker inte endast Panodil men jag väntade i hopp på att det skulle vara nog. Rysningarna avlöste varandra och jag vaggade på stolen och höll mig för magen och försökte hänga med på lektionen. En timme gick och jag frågade sedan en klasskompis om Ipren och hon hade som tur var och efter en stund kändes det bättre och jag fick i mig lunch. Jag åkte sedan och tränade eftersom jag vet att det gör gott för kroppen speciellt under denna perioden på månaden. Det gick bra på gymmet och jag sprang och gjorde lite styrka men när jag kom hem var jag helt färdig. Jag var tvungen att fylla på med mat och sötsaker och gick sedan och la mig för att vila.

Min kropp var helt utslagen och varenda kraft i min kropp hade gått åt för att fungera.

Är det någon här inne som har kunskaper eller teorier på varför kroppen reagerar som den gör? Är det fler av er som läser som upplever samma som mig första dagen på mensen? Märkligt nog känner man sig så ensam, så konstig som om ingen annan förstår och går igenom samma som mig. Alla kroppar är olika och alla reagerar olika och jag mår väldigt bra utöver just dessa första dagarna på PMSen och mensen. Men jag tycker att det är otroligt viktigt att vi pratar mer om detta ämne, får våra föräldrar och partners att förstå. Förbereder våra barn och pratar med våra vänner som har barn, eftersom det inte verkar som att alla drabbas.

Tack för att ni läst ända hit, det betyder mycket för mig! Idag mår jag så himla mycket bättre och gårdagen känns lite som en dimma. Nu ser jag fram emot några veckor av att må prima ballerina, ofta får jag superkrafter efter min svacka och jag älskar känslan av att vara produktiv och lycklig.

Kramar på er

#pms #kvinna​

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Viktigt att du tar upp det h��r ❤️ Förstår ärligt talat inte människor som vill tysta ner att kvinnor har mens och PMS typ... Skönt att höra att du mår bättre idag 💕 STOR kram
nouw.com/janielindahl
saraback
saraback,
Tack för att du säger det ❤ Eller hur, det är ofattbart att det ska vara något fult! Hälften av befolkningen i världen har det liksom 😅 Kramar 💕💕
nouw.com/saraback