4 TING JEG HAR LÆRT AV Å REISE

1. VERDEN ER IKKE SÅ FARLIG SOM MANGE TROR

Når jeg bestemte meg for å dra på denne turen var mange rundt meg nervøse. Jeg ble advart mot alt mulig, og fikk tydelige beskjeder om hvordan jeg skulle kle meg, hvordan jeg skulle oppføre meg, at jeg aldri skulle gå alene eller snakke med fremmede. De første dagene på tur fulgte jeg alle råd. Jeg dekket til skuldre og knær, gikk med caps (for herregud, jeg er jo blond), og gikk med pengebelte innenfor klærne. Er jo tyver overalt :P Haha, en skikkelig turist med andre ord. Etter bare noen dager fant jeg ut at det bare var ekstra slit, og ikke nødvendig å være så sykt redd for alt. Og guess what? Jeg har ikke blitt utsatt for noe tyveri eller andre ekle saker. Selvom jeg har blondt hår, blå øyne og ser annerledes ut enn både indere og afrikanere. Bank i bordet. Det kan godt hende jeg har vært heldig. Men poenget mitt er at jeg ikke har vært spesielt forsiktig når det gjelder å være ung og blond i den store verden, og at det å finne ut ting på egenhånd isteden for å være redd og uviten er mye bedre. Flesteparten av de som fortalte meg hvor farlig alt var har selv ikke opplevd landet eller menneskene.

2. SMAK PÅ GATEMAT OG SNAKK MED RARE MENNESKER

Er det noe jeg har gjort på denne reisen, så er det å gå utenfor komfortsonen min. Når jeg dro hjemmefra, dro jeg fra alt det trygge. Jeg vil faktisk påstå at jeg la fra meg komfortsonen min på Gardermoen, for fra sekundet vi landet i Cape Town startet nye utfordringer. Et helt nytt land, ny kultur og ukjente mennesker. Det å ta sjanser og være spontan er så viktig. Det å kaste seg ut i en samtale på engelsk, med bare ukjente. De ser kanskje rare ut, men wow så mange interessante mennesker jeg har pratet med i løpet av disse månedene. Gutter og jenter, i alle aldre, fra rundt om i hele verden. Du lærer så mye, og du vil garantert ikke angre på å ha hoppet inn i den samtalen, selvom det kanskje virket skummelt i starten. Man vokser så mye som person ved å åpne seg for fremmede, og snakke på et språk som ikke er ditt eget. Ta deg også tid til å snakke med de lokale. Ja, de er dårlige i engelsk, så man må være tålmodig, og møte de på midten. Det finnes så mange spennende typer der ute, så noen minutter hvor du bare hører etter vil gi deg mye mer enn noen sekunder med skrolling nedover instagram. Det kan du gjøre senere, ikkesant? Lev nå. Ble et rotete punkt det her, hvor kommer gatematen inn liksom? Haha, nei- her er poenget mitt at, ved å være redd går man glipp av så utrolig mye spennende. Jeg skjønner at folk kan være skeptiske til ny mat, jeg var det i starten selv. Den blir laget på andre måter, kanskje mindre hygienisk enn hva vi er vandt til og du vet ikke helt om det blir en god eller dårlig matopplevelse. Men hey, vi reiser verden rundt og mat er seriøst en så stor del av å oppleve et nytt land. Jeg har aldri spist så mye god mat som jeg har gjort her. Jeg har smakt mye nytt, og utviklet smaksløkene mine på mange måter. Grønnsaker jeg var negativ til hjemme har nå blitt nye favoritter, og jeg kan ikke telle hvor mange gode måltider vi har hatt - og noen av de beste er faktisk gatemat. Det blir ikke mer kulturelt og lokalt enn å sitte på et gatehjørnet på en rød plaststol og spise pad thai av en papptallerken. Og best av alt, måltidet koster 15kr istedenfor 100:)


3. VÆR SPONTAN

Ikke book alle hoteller og hosteller på forhånd. Ha litt åpne luker, så du er mer fleksibel. Ved å reise på den måten vil mange muligheter dukke opp. Noen av mine beste minner fra turen er fra de gangene vi har vært spontane. Man møter mennesker man vil reise videre med, eller får anbefalt et dødskult hostell som ingen av nettsidene har plukket opp enda. Et lite eksempel er jo Laosturen vår. Den var superspontan. Jeg og Ulrik satt i Bangkok og chattet med Emma, Thea og Andrea som skulle til Laos med gruppa si. Vi hadde noen ekstra dager til overs og booka flybillett samme kveld. Dagen etter satt vi på flyet til Laos uten noe sted å bo, eller noe planlegging i bakhuet. Vi kom til flyplassen og fikk beskjed om å stelle oss i kø for visum, og dette visumet kostet tydeligvis 35 dollar per person. Hadde vi en eneste krone på oss? Nei. Hva skjedde? Sara måtte legge fra seg passet sitt inne på flyplassen for å løpe ut på leting etter en minibank. Knoll og tott på tur sier jeg bare. Ordna seg som alltid, og nå bare ler vi av hele greia selvom vi der og da var rimelig stressa. Haha. Laosturen var uansett en av våre beste avgjørelser hittil, og vi koste oss glugg. Spontantiteten lenge leve.

4. VERDEN HAR SÅ MYE Å BY PÅ, BÅDE GODT OG VONDT

Når jeg dro på denne turen visste jeg at jeg kom til å se mye fint, vondt og vakkert. Jeg var forberedt på tøffe historier, og vanskelige situasjoner. Ja, jeg var forberedt, men jeg var ikke forberedt på virkeligheten. Vi vet at situasjonen til mange mennesker i verden er ille, men å se det med egne øyne er noe helt annet. Å se hvor mange mennesker som lever i slum i India. Hvor mange barn som aldri har sett verden som skjuler seg utenfor slummens fire vegger. Det møkkete stedet, med alt for lite mat - det er deres virkelighet. Og de smiler, for de vet ikke at det finnes noe annet, noe bedre. Og der kommer vi, en gjeng med turister med de dyre kameraene våre rundt halsen og blir guidet gjennom hjemmene deres. Jeg følte meg ekkel, ovenfor og absolutt ikke bra. Det er kjipt å se hvor ille folk bor, hvor usunt miljø de lever i og hvor mange mennesker som deler et soverom. Men samtidig er det lærerikt. Det setter ting i perspektiv. Jeg er så heldig som har denne muligheten, til å se de store kontrastene i verden. Det får meg til å sette så mye mer pris på hva jeg selv har. Det finnes mye jævlig i verden, men også mye vakkert. Så sinnsykt mange fine steder. Naturunderverker. Fossefall, strender, fjell, og ørken. Alt jeg har sett på disse månedene. Jordkloden vår er så fin. Og så mye finere når man ser den med egne øyne. Reis og se verden. Se det fine og det jævlige. For kunnskapen og følelsene du sitter igjen med i ettertid er så verdt alle lange flyreisene, de slitsomme bussturene og de nye utfordringene. Det lover jeg.

Et litt annerledes innlegg. Koste meg veldig når jeg skrev det faktisk. Var deilig å sitte å reflektere litt over alle inntrykkene jeg har fått på disse månedene. Er fortsatt helt uvirkelig for meg- hvor mye jeg har sett, hørt og opplevd. Hvor mange nye venner jeg har fått og hvor mange minner rikere jeg er. Jeg setter så pris på denne reisen, og jeg koser meg med å dele inntrykk og tanker her. Håper dere likte dette innlegget 🌏 Nå er det leggetid i Melbourne. God natt!


- SARA

Liker

Kommentarer

marikabentzen
marikabentzen,
Har lyst å reise når jeg blir gammel nok selv, så disse punktene var utrolig nyttig! Og såå herlige bilder 😍
nouw.com/marikabentzen
saraaras
saraaras,
Det bør du virkelig gjøre!! Helt klart min beste avgjørelse noen sinne <3 Så bra punktene var til hjelp!!
nouw.com/saraaras