Bindor, tamponger, trosskydd, värktabletter och alternativt preventivmedel. Det är allt du behöver betala för om du har en vagina och är mellan 13 - 51 år.


Mensskydd kostar ungefär 30 kr beroende på kvalité och hur många man köper, värktabletter kostar ungefär 33 kronor och p-piller runt 50- 100 kronor för ungdomar, och ungefär 1 100 för vuxna, per år. Allt detta går på ungefär 1856 kr per år. Man har mens i ungefär 40 år, och då blir kostnaden 74 240 kr på 40 år. Bara för att man ofrivilligt har fått mens.


Som 15 åring får man oftast ett barnbidrag på 1 050 kronor i månaden, och när man får barnbidrag så är det meningen att du delvis ska betala för dina egna kläder, nöjen och abonnemang till mobilen. Allt detta går på ungefär 1 050 kronor i månaden, och till och med mer vissa månader när du behöver nya vinterskor eller en ny sommarjacka. Du ska nu även ha råd med att lägga ungefär 200 kronor i månaden på mensskydd. När du är 15 år kanske du har vårdnadshavare som betalar för det, men alla har inte det. Det finns de som förlorat sina föräldrar i en bilolycka, eller så har de det väldigt dåligt ställt hemma och därmed knappt har råd med mat för dagen. Då räknar dem visserligen bort p-piller, värktabletter och dem väljer ett skydd och inte alla tre alternativ. Men familjen behöver ändå betala ungefär 30 kronor, ibland mer beroende på hur många som har mens i familjen.

Det är orättvist. Jag har inte valt att ha mens, hälften av jordens befolkning har inte valt att ha mens, vi har inte gjort valet att lägga pengar på mensskydd. Det är en sådan orättvis summa pengar för oss som behöver stå ut med mens.


Enligt en omröstning i en artikel om gratis mensskydd på unt.se så är det 75 % av 1738 stycken personer som svarat ja på frågan “ Tycker du mensskydd ska vara gratis? “.

22 % svarade nej och 2 % vet ej. Detta visar alltså att ungefär 1000 människor av de som har sett den här omröstningen vill ha gratis mensskydd.

Enligt nyheter24.se så vill även Piratpartiet införa gratis mensskydd av samma anledning som jag redan tagit upp i artikeln, att det blir fruktansvärt dyrt och för att de som har mens inte ska behöva betala för att de har mens.  Så, istället för att jag ska stå i kassan och betala för de tampongerna jag behöver under min mensvecka, så kan jag gå in på affären och hämta ut dem helt gratis. Om affärerna är oroliga över att obehöriga ska gå in i affären och ta mensskydd även fast de inte behöver så kan man ha kuponger som man lämnar in i kassan. Eller så kan man bara gå fram till kassan och säga till att man tar ett paket med tamponger så att dem vet det och kan skriva in det i systemet.

Jag gick in och läste en tråd på https://www.flashback.org/t2477333 , och ser att många argumenterar mot gratis mensskydd. Anledningen till att de inte vill införa det är för att de som inte har mens inte får gratis rakhyvlar, men nu begär vi gratis mensskydd.

Men då tänker jag såhär:

Vad kostar en rakhyvel? Ungefär 149 kronor beroende på kvalité, och det räcker hur länge som helst.

Det finns även ett sätt att göra så att en rakhyvel räcker hela livet, kolla här http://www.ppl.nu/7436/sa-har-vassar-du-dina-rakblad. Och det går inte att återanvända bindor, för då blöder det igenom och man förstör kläder, vilket leder till att vi måste köpa nya kläder ofta, och det blir så mycket dyrare än dina rakhyvlar.

Så då behöver du som kille bara betala för en enda rakhyvel, och vissa behöver inte ens använda det. Dessutom så använder kvinnor också rakhyvlar för att raka sig under armarna och på benen, så det blir fortfarande ingen skillnad på pengar bland könen på den fronten.


Det jag vill komma fram till är könsskillnaderna i samhället, de som har mens behöver betala för något som de inte valt att betala för. Och som jag tog upp i början av artikeln, jag behöver betala cirka 177 920 kronor, för att jag har mens, varje år. Det är så sjukt, och jag förstår verkligen inte varför mensskydd fortfarande kostar pengar, det är som om kvinnor ska straffas ekonomiskt för att vi har mens, det gör redan ont fysiskt när livmodern sväller upp så mycket som på bilden här nedan. Det vita är livmodern innan mensen kommer, och det röda när mensen pågår. Vi får extremt många kramper och vissa dagar kan vi inte ens gå upp ur sängen. Så snälla, inför gratis mensskydd, låt oss som har mens få gå till affäraren och bara ta våra mensskydd och visa upp det som riktiga drottningar. För vi kan väl åtminstone få gratis mensskydd när vi behöver stå ut med all smärta?


mens.jpg


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej alla fina!


" Jag mår jätte illa och har jätte ont i huvudet idag. " " Men stanna hemma då, jag sjukanmäler dig! "

" Jag har en sådan himla panikångest idag, jag tror inte jag klarar av att gå till skolan. " " Men bit ihop och gå till skolan iallafall. "

Känner ni igen er? Eller ni kanske inte ens vågar säga det andra till era vårdnadshavare? Det är exakt det jag ska skriva om idag.

V a r f ö r ses till exempel depression, panikångest och social fobi som något oviktigt? Som något larvigt, som något man "skaffar" bara för att man vill ha uppmärksamhet utav det? Och varför ses feber, magsjuka och förkylning som sjukdomar som man självklart ska stanna hemma på om man får det? Det är ju samma sak? Om du lider av depression till exempel, så orkar du inte jobba i skolan, du vågar inte socialisera dig, du vill bara vara ensam hemma i din säng, PRECIS som när du får feber. Så, varför kan man inte ringa till skolan eller jobbet och säga " min panikångest är väldigt hemsk idag, jag tror jag stannar hemma. " lika väl som man kan ringa och säga " jag har feber idag, jag tror jag stannar hemma."?

Och, om man lägger ut på facebook att man har feber, då kommer det bara massor av "krya på dig!" eller "hoppas det blir bättre" kommentarer, men om du lägger upp att du nyss fått nys en panikattack så söker du uppmärksamhet? Jag förstår verkligen inte. Båda sakerna är sjukdomar, båda sakerna är något som får en människa att må dåligt, båda sakerna är något mänskligt.

Det finns så himla många som är deprimerade, som har självmordstankar, som skadar sig själva, men de vågar inte prata med någon, för då är man bara ute efter uppmärksamhet eller så är man svag som inte klarar av livet. För tänk efter, hur många är det som nämner att den lider av psykisk ohälsa som den nämner att den lider av fysisk ohälsa helt öppet? Nej, jag tror inte det. Och det måste ske en ändring, tycker jag.

Och jag vet att det är svårt att sätta sig in i att en människa sjukskriver sig pga depression när du själv mår toppen, men snälla, försök att tänka dig att ha en stor sten i magen dygnet runt, samt röster i huvudet som säger att du inte duger, att du inte klarar av något, att du är värdelös, dygnet runt. Skulle du palla det? Nej, precis.

Och kom ihåg alla som lider av psykisk ohälsa på något sätt där ute, it's okey to not be okey, ni är så sjukt starka som kämpar er igenom dag efter dag med era demoner i huvudet, jag tror på er. <3 

Likes

Comments

Jag blir rädd. Rädd för att jag inte kan gå ut på kvällarna utan att riskera att bli tagen. Rädd för samhället.

Ni har ju säkert hört om Lisa Holm, då hon blev tagen och mördad när hon skulle hem från jobbet. Hur sjukt är inte det? Att man inte ens kan gå säkert från jobbet fram till fordonet man ska hem med?
Jag blir så himla frustrerad, jag förstår inte hur folk tänker. Och att folk sedan börjar klaga på henne, att det var hennes fel, att hon inte skulle gått själv och bla bla bla. 
Men vet du vad? Man ska inte behöva vara med någon hela jä*la tiden. Man ska kunna gå själv, och det var inte ens en lång bit Lisa gick. så ni kan vara tysta. 

Och att folk börjar använda detta fall till att klaga på invandrare, det förstår jag inte ett skit av. Det spelar fortfarande ingen roll vilken hudfärg man har, båda färgerna kan göra dumma saker, det är samma slags människa, ungefär, det är ju inte så att mörkhyade har en instinkt till att mörda och råna, även fast det är så ni tänker. 
Om det skulle varit en vit person skulle ni inte ens reagera så som ni gjorde, ni skulle ju inte direkt skriva 
" jävla vitingar, ni borde inte få komma till afrika " 

Så jag förstår inte skillnaden? Det är samma sorts människor, bara att de mörka råkade födas i ett annat land, vilket de inte kan rå för. 


Jag vet inte vad jag ville få fram, började bara bli förbannad på folk som tror att de kan använda Lisas fall till att hata på oskyldiga personer. 

Vi hörs. 

Likes

Comments

Hej!

Nu är jag tillbaka med ett nytt inlägg, och jag tänkte prata om rasism.

Som du förmodligen redan vet (annars har du sovit bakom en sten), så finns det ett rasistiskt parti i Sverige, och det partiet är det tredje största partiet. Hur det känns för mig? Hemskt.

Jag förstår inte hur en människa kan vara så dum så att den inte accepterar att en människa har en annan hudfärg än det ursprungliga i landet, vi kommer tillbaka till samma sak som i mina förra inlägg, det spelar ingen roll hur människan ser ut, den ska ha lika värde som alla andra.
Hur en hudfärg kan få en människa att få andra möjligheter än en annan kommer jag aldrig förstå.
Nu har vi till exempel Jimmie Åkesson, som säger att dem mörka tar våra jobb. Vadå tar våra jobb? Dem kommer in i vårat land och ska leva ett likadant liv som svenskarna, men då får dem skit för att dem råkade födas med en annan hudfärg?
Det finns en anledning till att dem kommer hit, och då ska vi ta hand om dem, inte kritisera dem och frysa ut dem.

Ja, jag förstår att landet blir överbefolkat och att vi inte har råd med att ta hand om allihop, men ni kan väl iallafall försöka hjälpa dem på ett och annat sätt, skicka dem, med medkänsla, till ett annat land där dem har råd, men frys för fan inte ut dem. Dem kommer hit för att dem litar på oss. Då måste vi leva upp till deras förväntningar.

Kolla bilderna här nedan, vad är skillnaden? Ser ni inte hur vackra båda är?

If not, vad är det som skiljer personens insida? För du dömer väl människor utifrån? ​

Likes

Comments

Idag hade jag tänkt och ta upp hur media framhäver hur en människa ska se ut, för visst har du inte sett en annons på en modell som är hur smal som helst, och är enligt samhället den vackraste kvinnan som finns? Bakgrunden till den bilden är timmar i photoshop. Ingen i hela världen ser ut som en kvinna på annonsen du såg.

Nu kanske du tänker att det visst finns sådana människor, du har ju sett modeller på Victoria Secret Fashion Show. Men vet du bakgrunden bakom den kvinnan? Hon får inte äta någonting, kanske något pyttelitet på morgonen innan showen, men det är så himla lite att hon omöjligt kan må bra. Kvinnan du nyss såg på den där showen har en hälsa som verkligen inte håller i längden.


Att nu media fortsätter att anse att den där pinnsmala kvinnan är den vackraste personen på jordklotet är så himla svårfattat för mig, för vad är det för vackert med att hon inte får äta sig mätt? Vad är det för vackert med att hon inte ens mår bra? Vad är det för vackert med att hon tjänar pengar på att ha en hälsa som är dålig?

Jag tycker själv att den kvinnan som äter sig mätt och har lite fett på kroppen är så himla mycket mer vacker, för hennes hälsa är bra och hon vågar stå upp för sin kropp.

Så varför fortsätter media med att sätta upp annonser på dem där smala tjejerna som ser så perfekta ut? För att folket gjort samhället såhär. Hälften av allt folk tycker att dem där pinnsmala tjejerna är dem vackraste som finns, och det är anledningen till att dem som har lite fett på kroppen blir utstötta och kränkta.


Jag säger detta igen, jag vill få stopp på detta, och jag kommer fortsätta att skriva dessa texter, för att en dag kanske samhället förstår hur äckligt folk behandlar dem som står upp för sin kropp som har lite fett på sig, och kanske inse att det är så himla vackert, precis som man gjorde förut.

Likes

Comments

Jag känner att jag verkligen måste ta upp detta med olika kroppsbyggnader och hur människor behandlar andra människor som har en annorlunda stil än det "normala".

Jag börjar med ett exempel från igår, jag var och såg Dolly Style igår med en kompis, som hade sminkat och klätt sig som dem. Jag mådde nästan illa av alla människor som kollade snett på henne och garvade åt henne. Vad i helvete får dig rätten att göra det? Ja, vi är 14-15 år gamla, men varför får vi inte klä oss hur som helst för det? Varför har folket gjort samhället så fucked up att man inte ens får gå som en docka en dag för skojs skull utan att folk ska vara som as mot oss?
Jag skäms över att bo i detta land. Helt seriöst.

Och vad spelar det för jävla roll om en människa väger 100 kg eller om den väger 40 kg? Människan har exakt samma värde, den har fortfarande samma insida, det spelar ingen roll hur den ser ut. Jag förstår verkligen inte hur vissa folk tänker, för vad gör det dig om en människa väger mer än dig? Vad gör det dig om en människa vill ha en stil som inte du har? Ingenting alls, och jag blir så himla arg på er som trakasserar en annan människa för att den ser annorlunda ut.


Detta måste helt seriöst stoppas, för mobbning är så himla vidrigt så det finns inte. Vad ger dig rätten till att säga åt en annan människa vad den ska göra och hur den ska se ut? Och återigen, vad gör det dig?  Sköt ditt eget liv istället för att försöka styra någon annans. För jag förstår verkligen inte varför du ens tycker det är kul att se en annan människa bli sårad bara för att du inte vet vad respekt är. Acceptera mänskligheten och låt folket se ut som dem vill.


Jag vill bara få fram en sak i denna text, att du är perfekt precis som du är, låt ingen annan säga något annat. Det där fettet på din mage är så vackert, det gör dig till den du är. Det där leendet som du får när du ser det du älskar, det är något av det finaste jag sett.

Och om du skadar dig på något sätt, snälla sluta med det, du är så himla vacker, hela du. Från topp till tå. Du är så värdefull så det finns inte.

Jag vill att denna text ska nå ut till så många som möjligt, för jag vill att folk ska vara stolta över sina kroppar och sin stil, och jag hoppas verkligen mobbning och trakassering en dag upphör, och man kan leva normalt igen.

Jag vet inte om jag fått ut så mycket av denna text, men jag kände att jag behövde skriva av mig lite. 

Ha det bäst.


/ Sara Lenell

Likes

Comments