Idag är det tisdag och jag sitter och skriver på min första inlämning. Det var ett tag sedan nu, jag har nästan glömt bort hur man gör. Så vad har hänt sedan sist? Parishelg nummer 5 har flugit förbi, och bjudit på väldigt blandad kompott. På förmiddagen i fredags var jag och Julia och gjorde våra naglar på en salong som ligger alldeles runt hörnet. Att i vanliga fall jobba på café innebär ju att man får glömma drömmen om snygga naglar, så här går vi all in. Mina blev blekrosa. Samma kväll sippades drinkar på L'Arc, och i lördags hade vi myskväll med film. På söndagförmiddagen mötte jag Matilda i Montmartre och käkade en sen och smarrig lunch. Jag slutar aldrig överraskas av utsikten från Sacre Coeur. Vilken stad det här är. I söndags var även sista dagen för Fashion week här, vilket innebar avslutningsparty för vår del. Skrek högt när jag såg mig skymta Leonardo DiCaprio i folkmassan.

Idag gick jag hem från skolan med höstsolen i ansiktet. Bra väder gör allt fantastiskt. Nästa vecka kommer Manda hit. Längtar efter henne, och ser fram emot restaurangstrapatser. Ingen gillar mat som vi.

Puss och kram,

Sara

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa,

Hoppas ni har det bra. Jag har det jättebra. Dagarna går och jag börjar mer och mer komma in i vardagslivet här i Paris. Skolan, som i de flesta kurser nu kommit igång på riktigt, känns forfarande bra. En del kurser är roligare än andra. Egentligen är det inte något jag ser som negativt, eftersom det hjälper mig att få en tydligare bild av mina intressen och vilka typer av frågor jag förhoppningsvis kommer att vilja jobba med längre fram.

En vanlig veckodag vaknar jag runt 8-9, då jag kravlar mig upp för att köpa baguette och antigen croissant eller pain au chocolat. Medan jag är borta kokar Julia kaffe och dukar. Det går väldigt bra i vårt lilla Parishushåll. Tuben till skolan tar ungefär 20 min med ett byte på Chatelêt, och beroende på dag har jag en eller två lektioner. Sedan några veckor tillbaka går jag allt som oftast hem. Jag försöker ta en ny väg varje gång för att få se så mycket som möjligt! Just nu är mitt favoritstråk sträckan mellan Saint-Paul och Place Pasdelup i Marais. Ibland stannar jag och tar en glass och glor på folk. Så härligt!

Under veckan som gått har jag haft fullt upp! Förra tisdagen provade jag och Julia en italiensk restaurang som ligger 100 meter från vår port. Tripadvisor utlovade Paris bästa pastarätter, och jag blev inte besviken. Deras tryffelpasta var helt sjuk!! Så himla god. I fredags var jag och Louise ute och dansade, och i lördags hade jag och Julia myskväll med godis och pudding. En av de bästa sakerna här i Frankrike är det enorma utbudet av färdiga efterrätter i mataffären. Créme Brulée, chokladfondant, riz au lait och chokladmousse. Det finns hur många varianter som helst, och jag och Julia testar nya sorter varje gång. Till jul kommer vi vara experter på färdig rispudding, haha! I söndags gick vi en sväng till Le Bistrot som ligger i Marais. Där delade vi på en pizza och levde Parisliv. Igår drog fashion week igång, men än märker man inte av det så mycket. Skulle vara livet om en sprang på någon kändis.

Återkommer snart,
Puss och kram
Sarisen


Likes

Comments

Hallå alles,

Tiden går så fort, nu är det redan söndag igen. Jag som hade tänkt att jag skulle försöka vara mer flitig med blogginläggen. Så vad har hänt de senaste sju dagarna? Skolvecka deux på Sciences Po är förbi. Att gå i skolan med människor som är från så många olika platser i världen är så spännande. Att få höra mina kursares tankar och upplevelser inom vårt ämne, i en värld med EU, Brexit och det amerikanska valet är verkligen så vyvidgande. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför allas olika livssituationer. Till varje lektion här har vi flera olika readnings, som sedan ska diskuteras ingående på lektionen. Det är lite ovant jämfört med hemma, där läsningarna till seminarier mer brukar fungera som en grund eller ett ramverk för lektionen.

I onsdags fyllde Jullis 22. Jag kastade mig upp i ottan och länsade boulangeriet på bröd och bakverk, kokade kaffe och skar upp frukt som att det inte fanns någon morgondag. Jag kan inte minnas senaste gången jag var så mätt. Vi avslutade dagen på en restaurang i vårt kvarter, där vi delade på en caprese och slurpade spritz.

På torsdagar slutar jag skolan vid 12, så jag bestämde mig för att gå hem från skolan. Sciences Po ligger i Saint Germain som ligger på södra banken, och vi bor i nördöstra Paris, så det var en liten bit att gå. Men vilken promenad sen. Paris runt lunchtid är så fantastiskt vackert. Promenaden gick över båda öarna och förbi Notre Dame. Sista biten sneddade jag genom Marais hem. Jag har alltid älskat att promenera för att skapa mig en uppfattning om hur saker hänger ihop. När jag precis hade flyttat till Stockholm minns jag att jag var ute och gick jämt. Det är verkligen mitt sätt att varva ner.

Den här veckan har verkligen varit en vecka i matens tecken. I torsdags var jag och Louise och åt falafel i Marais, och i fredags käkade vi på en restaurang som heter Kong. Den ligger i 1:a och är känd från många filmer och serier. Coolt och gott, men aningen pricy för oss arma studenter. Igår blev det en danskväll på L'arc igen, så denna septembersöndag har spenderats främst i viloläge. Snart ska vi kanske ta oss ut för någon liten kvällsmat.

A bientôt!

Har också hunnit inta livets chocolat chaud, den blir det fler gånger!

Likes

Comments

Salut!

Tiden här i Paris springer redan iväg och jag inser att vi kommer att vara hemma på nolltid.

Så, första veckan i skolan är avklarad. Det var med klappade hjärta som jag i måndags gick på min första lektion på Sciences Po. Sedan dess har veckan flugit förbi av bara farten, och imorgon drar redan skolvecka 2 igång. Skolsystemet här skiljer sig ganska mycket från i Sverige. Lektionerna är vanligtvis två timmar långa utan rast, och är antigen i föreläsnings- eller seminariestuk. Mycket fokus verkar ligga på muntlig framställning och diskussion. I varje class måste eleverna välja en person som ska fungera som länk mellan lärare och klass, för att tillexempel framföra förslag till undervisningen eller klagomål. När det kommer till att dela ut uppgifter och ämnen för redovisningar läser läraren upp de möjliga alternativen, och sen får man räcka upp handen för att visa att man är intresserad. Skulle det vara så att två räcker upp handen på samma ämne får de två diskutera sinsemellan om vem som ska få uppgiften. Båda procedurerna känns väldigt franska, det märks tydligt att fransmännen håller hårt på sin liberté och egalité.

Kurserna jag tar är:

Social policies in Europe
The Ethics of War
Citizen politics
City diplomacy
Corruption and good governance

I fredags var Louise här och vi slurpande Aperol Spritz som att det inte fanns någon morgondag. Efter det tog vi en sväng på en hiphopklubb i 8:e. Mycket spännande!

Idag är det söndag vilket innebär total lock down i Frankrike. Har man tur är de större mataffärerna öppna litegrann på förmiddagen. Eftersom att både jag och Julia helt glömt detta faktum ligger vi nu och räknar minuterna till vårt lokala sushihak slår upp dörrarna vid 18.30. Hoppas innerligt att vi överlever till dess.

Kram och hörs snart igen!
Sara

Mitt kvarter💜

Likes

Comments

Snart har vi varit här i en hel vecka. Vad konstigt men bra det känns. Ända sedan i våras, när jag fick reda på att jag var antagen till utbytet, har jag tänkt på flytten som lätt och okomplicerad. Det var ju bara Frankrike jag skulle till. Den här veckan har jag insett att trots Sverige och Frankrikes många likheter, så skiljer sig länderna mer åt än vad man först kan tro. Trots att jag har besökt både Paris och Frankrike flera gånger förut, lägger jag nu märke till saker som kanske inte märks av lika tydligt på en semesterresa. Jag tror att man får försöka vara ödmjuk inför de aspekter som skiljer länderna åt, och samtidigt försöka vara snäll mot sig själv i det faktum att kulturell anpassning kan vara svårt.

Bara det faktum att tunnelbanekorten här endast gäller från första till sista dagen i månaden, oavsett vilket datum du kommer hit. Skulle du komma till Paris den 15:e får du betala för varje resa fram till dess att det är ny månad. Eller vad sägs om att texten på alla skyltar, oavsett om det är i tunnelbanan, restaurangen eller på museum, endast är på franska? Många av fransmännen, och franskvinnorna för den delen, som vi stött på kan inte ett ord engelska. För mig som svensk, som är van vid att all information vi dagligen tar in till någon grad innehåller engelska, känns detta väldigt ovant.

Med dessa små egenheter till trots, har vi det väldigt bra. När vi kom hit fungerade inte kylskåpet i lägenheten, men efter att ha meddelat vår hyresvärd byttes det ut direkt. Aningen nervösa stod vi och väntade på fransk kylskåpsleverans. De senaste dagarna har vi fyllt med shopping, spanat på folk från uteserveringar och utforskat vårt närområde. Vi har även varit och rekat skolan, som ligger i St Germain. Lokalerna ligger på flera olika adresser i samma kvarter, så det gäller att hålla tungan rätt i mun när man har korta raster mellan föreläsningarna. Igår upptäckte vi en takbar på Rue Oberkampf, som ligger något kvarter härifrån. Därifrån gick vi vidare till en bar i 9:e, dansade natten lång och slumrade till sist in till morgonens första solstrålar. VI har det så roligt tillsammans, jag och Miss Julie.

Hoppas ni alla har det bra där hemma,

À Bientôt!

Sara

Likes

Comments

Nu är vi äntligen här! Det känns så bra. Resan hit gick bra, trots några missöden på vägen. Vid ungefär halv 9 gick vi ombord på en mycket försenad flygbuss, men vi hann bara åka i tio min innan bussen gick sönder. Vi kastade oss av, och en stressig taxifärd senare var vi till slut framme på Arlanda.

Väl framme i Paris tog vi en svettig pendel och en minst lika varm tunnelbanetur till Rue Deguerry, där vi nu ska bo hela hösten. Vilket liv vi har framför oss. Jag ser fram emot att fylla dagarna med upptäcktsfärder, caféspaning och strosande längs kanalen. Vårt område verkar vara blandning av zone résidentielle och shopping/nattlivsområde. 11:e är det folktätaste distriktet, och det kryllar verkligen av barer, affärer och restauranger. I norra delen, där vi bor, finns en del lite lugnare gator med mycket bostäder, och söder ut ligger Rue Oberkampf som är en av Paris största bargator. Place de la Bastille avgränsar området ner mot Seine. Jag tycker att det är skönt att bo i ett område som ständigt är vaket, det känns tryggt med mycket folk ute dygnet runt.

Igår avslutade vi dagen med några glas på Le Perchoir, som ligger i Marais. Le Perchoir är en takbar med fantastisk utsikt och billiga drinkar. Dit går vi igen. Hur snygg är min roomie förresten?

à bientôt!

Likes

Comments

För ungefär en vecka sen kom jag hem från Antibes, som är en stad på franska sydkusten. Antibes ligger invid en udde mellan Cannes och Nice. Jag hade hoppats att resan skulle fungera som en liten försmak på Frankrike och Parislivet, och det gjorde den verkligen. Jag kan inte få nog av att kolla i antikshoppar, av att gå och köpa baguette innan alla har vaknat och av att sitta och spana på folk på café. Varje gång jag reser till Frankrike förundras jag över hur speciellt och vackert det är.

Såhär en vecka senare sitter jag fortfarande och funderar på hur fint det är med vänskap. Tänk vilken ynnest det är att vara omgiven av människor som man uppskattar, som man kan skratta så att man nästa kissar på sig med, och som man kan prata om svåra saker med. Ni mina resetjejer, le crew, jag tycker om var och en av er så himla mycket. Vänskapen med er får mig att må bra. Jag hoppas att vi kommer att surpla Melisse ihop resten av livet.

Sara


Likes

Comments

Hej,

Tanken med den här bloggen är att visa och dokumentera min utbytestermin från Politices kandiatprogrammet i Statsvetenskap och Nationalekonomi på Stockholms Universitet. Den 25:e augusti flyttar jag till Paris och den 2:a september börjar jag på Institut d'études politiques de Paris. Pirrigt! Än känns det fortfarande avlägset, men om två veckor bär det av, och tiden innan dess kommer att innehålla massor av fix och trix innan avresa. Jag kommer att bo i 11:e arrondissementet, vilket ligger i den östra delen av Paris. I 11:e ligger bland annat Place de la Republique, Rue Oberkampf och Canal Saint Martin. Min gata är en tvärgata från Avenue Parmentier, som är en av huvudgatorna som löper genom 11:e. Paris har alltid varit en av mina absoluta favoritstäder, och det ska bli fantastiskt roligt att äntligen få uppleva alla favoritplatser som en sann Parisien. Jag ser fram emot att strosa i klänning, utveckla min franska och surpla café au lâit dagarna i ända. Kanske kommer det finnas rum för en del studier också, hehe. Ni kommer förmodligen inte vara särskilt många, men jag hoppas ni vill hänga med och följa min vardag i Paris.


Kram,

Sara

Likes

Comments