Det är tufft med jul och nyår. Det tog en månad, men nu verkar jag ha kommit in i rutinerna igen. Mycket har hänt, men allt är ändå sig likt. Så här kommer en liten kort update från Uppsala, i en pedagogisk lista:

  • Gick till en frisör och klippte mig. Ni vet vad man säger - nytt år, nytt hår.
  • Har hunnit påbörja andra terminen på universitetet, denna gång med inriktning mot systemvetenskap.
  • Har sakta men säkert börjat förstå innebörden av termen "fattig student".
  • Datorn la av, så fick åka akut till Skellefteå och tillbaka för att lagas. Efter att ha varit utan dator i en och en halv vecka var det nästan så man började förstå hur Robinson Cruse kände sig på sin öde ö...
  • Besökte IKEA två gånger på en helg, men nu börjar lägenheten faktiskt se ut som ett hem. Tog ett halvår, men bättre sent än... ja, ni fattar.
  • Reste till Prag med några vänner efter nyår. Vi hade supertrevligt, och har redan reseabstinens.

I övrigt, inga stora nyheter. Försöker hålla mig flytande med allt vad jobb och plugg innebär, samtidigt som jag skulle vilja resa runt jorden och köpa en helt ny garderob. Precis som vanligt då, med andra ord.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Förra veckan fick jag besked om att jag är antagen till en utbytestermin i Sydkorea nästa höst. Är så fruktansvärt glad och taggad på att få åka tillbaka, och dessutom tillbringa 4-5 månader där!

Universitetet jag har kommit in på heter Sungkyunkwan University och är Koreas äldsta. Mitt campus ligger nära Anguk station i norra Seoul, samma station som de stora turistattraktionerna Gyeongbokgung-palatset, Hanok Village och Insa-dong. Extra kul är det att en tjej som läser samma program också har kommit in på samma universitet som mig!

Tanken är också att åka till Tokyo och Hong Kong under tiden jag är i Korea, för att hälsa på vänner.

Helt ärligt vill jag nu bara att vårterminen ska vara över, så jag får åka på mitt utbyte. Det är fortfarande mycket kvar att fixa innan dess, men är övertygad om att allt kommer att vara värt mödan.

Är det någon av er som har varit på utbyte som har några tips på saker man kan tänka på innan man åker?

Likes

Comments

Igår åkte jag och killen till Stockholm för att gå på RAW Comedy Brunch, men passade på att vandra runt lite i Gamla Stan innan brunchen. Kan ärligt säga att jag aldrig varit ett stort fan av huvudstaden, men igår charmade den mig.

Julmarknaden i Gamla Stan var precis det jag behövde för att få lite välbehövlig julstämning, och de sålde granar utanför tunnelbanan vilket är en väldigt främmande företeelse för mig. I Skellefteå hugger man banne mig sina egna granar, från sin egen skog. Skojar inte ens.

Innan brunchen hann vi såklart med att fika lite också, och som en av slump sprang vi på caféet Under Kastanjen när vi irrade runt som höns efter julmarknaden. Har länge haft en tanke på att gå dit, men av någon anledning har det aldrig blivit av.

Jag har någonstans hört att Under Kastanjen är ett bra sommarkafé, och det kan jag verkligen tänka mig. Men trots att det är december, var i princip alla bord upptagna. Som tur var kunde vi knipa ett bord av ett annat par, efter vi smugit runt och låtsats leta bord, men i själva verket bara väntade på att de skulle gå. Ni vet, så där som man gör...

Jag bad killen beställa en latte till mig, och överraska mig när det kom till godsakerna. Det märks att han känner mig väl, för morotskaka är det bästa som finns. Tråkigt nog blev det ingen latte, utan en kaffe med mjölk. Antingen var killen otydlig när han beställde eller så är detta café urdåliga på kaffe... Måste också säga att kopparna var riktigt, riktigt små - men morotskakan gjorde allt bra igen.

Ibland brukar jag tycka att ration kladd to kaka är lite ojämn på en morotskaka. Men den här hade alldeles lagom mycket kladd, och kakan var riktigt saftig. En bättre morotskaka så att säga.

Inredningen var dock aningen förvirrande - röda skinnsoffor som taget från ett amerikanskt 50-tals diner, tillsammans med moderna brickor och källarvåning, men med gamla tavlor och stolar. Hade varit bättre att satsa helhjärtat på ett koncept, förslagsvis inte american diner...

Totalt får det här caféet inte mer än ett ok i betyg. Men ska definitivt gå tillbaka i sommar - kan tänka mig att känslan är något annorlunda då.

Likes

Comments

Något jag verkligen tycker är så charmigt med Uppsala är alla gamla caféer, speciellt så här i juletider. Och snackar man gamla Uppsala-caféer är nog Ofvandahls ett av de första man kommer att tänka på.

DSC00831pix

När jag flyttade till Uppsala var Ofvandahls ett av de första caféerna som fångade min uppmärksamhet. Kanske var det skylten i retrostil, kanske var det alla fula byggställningar som nästan täckte ingången.

Men nu är byggställningarna äntligen borta, och det kanske var tur att jag gick hit den här tiden på året. I det största rummet hade de pyntat fint med en julgran, och kompletterat med lite lagom tacky dekorationer på både väggar och i fönster.

DSC00823pix

Men till det väsentliga: hur smakade fikat? Jag valde chockerande nog en napoleonbakelse med en hallonglasyr, killen tog en chokladboll och lussebulle. Till detta: Te och varm choklad. Inte blandat såklart.

Napoleonbakelsen var helt okej - inte mer, inte mindre. Aningen seg, men ärligt talat har jag ätit för få sådana bakverk för att vara kvalificerad att uttala mig. Chokladbollen smakade MYCKET kaffe, vilket jag personligen gillar. Men är man inget kaffefan är det nog bäst att välja något annat.

Sammantaget ett mycket mysigt café som hade mycket bakverk att välja mellan. Också förvånansvärt lugnt och tyst, vilket uppskattas. Porslin och inredning är precis vad man kan förvänta sig av ett 139 år gammalt café.

Nästa gång ska jag  prova deras Linnébakelse och dricka kaffe - ryktet säger att de har obegränsad påtår.

Likes

Comments

DSC00815pixlr

I helgen besökte jag och killen några vänner i Jönköping för första gången, och jag måste säga att jag blev positivt överraskad av staden. Vackra byggnader och framförallt MYCKET VATTEN. Om det är något jag saknar i Uppsala som stad är det ett ORDENTLIGT vattendrag, för Fyrisån räknas faktiskt inte....

Lägligt nog, blev vi tipsade om ett café med utsikt över Munksjön: Café Bryggan, ett Instagram-vänligt café och bistro.

DSC00817pixlr

Trots att vi dök upp mitt i lunchrusningen, valde vi att ta en fika istället. Det blev sjukt nog inga chokladbollar, utan en vanlig, hederlig kanelbulle. Servicen var bra, läget utomordentligt och såklart beställde vi sol också.

Personligen gillar jag flätade kanelbullar eftersom jag äter dem genom att ta loss små bitar. Och helt ärligt, var dessa kanelbullar underbara: lagom krispiga på ytan och underbart saftiga och fluffiga på insidan.

DSC00809pixlr

Ett minus måste dock vara möbleringen: vid ena entrén stod ett bord precis framför dörren, och känslan är att antal bord per kvadratmeter är lite överdrivet. Skulle dock kunna tänka mig att uteserveringen är underbar på sommaren.

Sammanfattningsvis: Jönköping, Bryggan - vi kommer tillbaka!

Likes

Comments