Okej, let's find out!

- man kan aldrig prata för en annan människa!

Okej? Bra.

- antagande är ett antagande, som inte behöver vara verkligheten!

Du antar en sak om någon men väljer att stanna där ist för att fråga personen det rör sig om?

- man kan inte uttrycka sig om vad andra inte bör göra om man själv gör det.

Vad lär sig personen som blir kritiserad för något om den kritiska inte är på den nivån själv? Just de.

-kämpa är att kämpa! Och då kämpar man!

Inte sen, inte ibland utan varje dag!

Ord är bara ord, handling visar däremot om orden var sanna.

Försök att intala någon att du har diskat medan hon/han ser att disken är kvar.

- spela aldrig någon du inte är!

Dessa fasader människor har runtom sig. Man vet inte riktigt vad som är den rätta sidan av andra och vad som är en poänglös fasad som inte var hen.

- glöm aldrig vad respekt betyder!

Något alla tror sig glömma bort emellanåt


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


November och den första snön har lagt sig som ett täcke över våran stad. 

Det är vitt och lite ljusare ute, behövs verkligen när höstens mörker oftast påverkar oss människor i någon form. Vissa blir tröttare, vissa lite deprimerad och nedstämd, ja, man kan väl säga att höstens kvällar både är mysiga men också svåra.

Jag känner mig själv rätt nedstämd av mörkret. Jag som har lätt för att få ångest, av den minsta lilla stress eller oro, kan väl inte direkt hurra över det dystra vädret som tar ifrån en d-vitaminen. Jag har haft den i 5 års tid från och till, oro, trötthet, nedstämd, känt mig som världens mest ensamma och tänkt att jag är den enda. Men det är en folksjukdom idag. Jag vet att vi är många. Jag vet hur många som lider. Vilket gör att vi får mer kunskap och mer förståelse för vad det är. Hur det känns. För mig är det jobbigt att se statistik över antalet människor med psykisk ohälsa. Jag önskar inte min värsta fiende att behöva genomlida det jag själv har fått göra. 

Men jag har lärt mig väldigt mycket också. På vägen. Kroppen är ju fantastisk som faktiskt signalerar när det blir för mycket. Det finns ingen som går in i väggen utan signaler från kroppen. Det börjar alltid med känslor. Undantryckta känslor som man inte tar itu med. Sen kommer oron. Ångesten. Symptom i kroppen. Hjärtklappning, svettningar, ont i bröstet, svårt att andas, yrsel, synrubbningar, ont i kroppen, darrningar, svårt att prata, koncentrations svårigheter, humörsvängningar och mycket annat. Om man ändå fortsätter på samma sätt med sin livssituation så går man in i väggen. 

Många unga från 10 års ålder får i dagens läge ångest. Det är skrämmande. Det är viktigt att vi ser dom första varnings signaler innan det bryter ut till ett ont mönster. Såg ett program som dr mikael och tilde hade, om psykisk ohälsa där mikael berättade att dom första signaler man ska ta på allvar är om ens barn - är nedstämd mer än 2 veckor, tappar lusten att hitta på saker, isolerar sig från sociala sammanhang, får symptom i kroppen, oro. 

Vi får inte ta det med en nypa salt då det går att förhindra många gånger om man söker hjälp. Vi har många erfarna och duktiga rådgivare, psykologer som kan vara till hjälp. Känner du att du vill prata med någon? Anonymt eller öppet? Här är några - 

Www.angest.se - en stödchat där du får hjälp med frågor eller funderingar du har. 

Psykiatrisk akutmottagning - 090 785 65 00 där får du rådgivning av en sjuksköterska och kan även hänvisas till deras mottagning för att få prata med en psykolog. Du kan även direkt fara till mottagningen om du mår jätte dåligt eller inte tar dig ur din ångestattack. 

Vårdcentraler har även läkare och psykologer som kan hjälpa dig. Där kan du ibland få ångesttabletter och få verktyg på vägen av en psykolog. 

Det finns även forum för dom som har ångest som man kan bolla sin vardag med andra. 

​hjälp finns att få, du är inte ensam. Tillsammans kan vi besegra psykisk ohälsa ! 


Likes

Comments


Vem säger att du gör rätt och jag gör fel? Vem säger att jag är mer värd än dig? Vem klandras för vad? Och vem bär ansvaret över det som händer? Mina tårar kan verkligen spruta, är jag svag då? Och vem har rätt i den åsikten? Vem säger att dina åsikter väger mer än mina medans min väg är rättare att vandra på? 


Jag känner att allt blir som en turbolens ibland. Allt blir svart vitt. Allt handlar om makt, starka drag och våta kinder. För mycket och ingenting. Vars man än går får man nästan stå rakryggad i förebyggande syfte, så att mannen bakom en i kön inte ska slänga ur sig en stor suck ( precis som om jag skulle kunna påskynda dom 5 som står före mig ) eller vara beredd på att busschafören kommer att köra som en dåre för att han inte håller tiden. Eller för att ens hund har diaré och man bara har med sig 2 plastpåsar så man är tvungen att berätta för den passerande kvinnan som ger en onda ögat. Att axlarna vid dagens slut börjar att lyftas mot öronen för att vi lever i en låtsas värld med fåfänga och prestation som inte är mänsklig. För att vi ska hinna vara den bästa föräldern, studera och jobba samtidigt, ha ett hem från en inredningstidning och bygga en altan för att kunna ha stora fester. Umgås med viktiga personer och ha en bred vänskapskrets. Träningar hit och dit och helst 3 - 4 olika sporter i veckan.Och utseendet duger inte utan man ska fixa till så det putas åt alla håll och kanter. För att det är sexigt. Attraktivt. Ja men visst, nog KAN man få det att låta så bra.  Se så ut. Men vad hände med den viktiga tiden? Med barnen, förhållandet. Kvalitets och kvantitets tiden? Där man ser sina nära och ger möjligheter för kvällens mysstund tillsammans? Att vara delaktig vid lugnets trygga punkt om kvällen vid bolibompa?  Eller vid serien som går på tv:n vid 9. Eller varför inte vid det gemensamma kvällsfikat? Att verkligen ta tid för varandra och släppa dom sjuka kraven som omvärlden kräver av en. Bara för stunden. Bara en kort sekund som gör att axlarna slappnar av lite. Se vad som egentligen spelar roll. 


Jag har läst mycket om saker folk delat på facebook, alltifrån att barnen har blivit oförskämda och bortskämda, att föräldrarna curlar ( stavas det så ? ) till att psykisk ohälsa plötsigt har blivit en folksjukdom, till att många sitter för mycket framför skärmarna. Ser ni kopplingen? Jag tror att många sitter bid skärmarna för att " skärma av " omvärlden en stund. För att det är för högra krav utifrån att det blir bekvämt att sluka sig in i något som inte handlar om en själv. Som en serie tex. Därefter curlar man som föräldrar för att man " valde " att lägga altanen trots att man hade lovat att följa med på badet. Sen skulle middagen för 12 personer göras till festen man hade gjort för grannskapet, kanske lite också för att skryta om sin nya bil som står fint på uppfarten. Därefter kommer - förlåt för att jag inte hann med tiden med dig/er idag. Därefter kommer det dåliga samvetet. Därefter kommer curlingen. Därefter kommer den psykiska stressen. Att man inte klarar av att uppfylla alla krav är bara mänskligt. Att välja det ytliga och det praktiska före det viktigaste så som - familj, bygga vidare på en relation, på barnen .. det är omänskligt. 

Likes

Comments

Oj vilken kväll, den roligaste på väldigt länge! Det började med att jag och anna stängde in oss i skrubben med ett piano och tränade in två olika stämmor till ena låten som skulle framföras. Men vissa hade stora öron på jobbet och öppnade dörren för att tjuv lyssna. Sen kom maten från droskan, jätte god mat! Och sedan stod vi där uppe och sjöng allsång, karaoke och även piano spel, tack till alla som gjorde denna kväll, filippa, anna, ruth, efwa och alla som var med 😊 nu står pianot och micken på avdelningen så kanske får passa på när rösten  kommer tillbaka 😊​

Likes

Comments

Torsdag och solen känns nära trots det mulna vädret. Jag känner på mig att detta kommer att bli en mysig dag. Ikväll ska vi äta mat från droskan på jobbet och då kommer pianot och sång från jag och filippa även att framföras 🎤 bara att värma upp rösten och hoppas den håller till ikväll, känner mig lite hes.

Jag har sjungt så länge jag kan minnas och har passat på på bröllop, dop och begravningar. Sjöng även på min dotters dop, lite väl känslosamt men lyckades hålla mig till sista meningen i sången. Så ikväll blir det lite nytt för mig, att sjunga på fest! Men jag håller tummarna att det inte blir för nervöst! 😄

Likes

Comments

Ni vet den där känslan av att känna att man har vunnit och förlorat samtidigt? Ibland känner jag att man riskerar lite väl mycket och tar beslut man sen en dag börjar att reflektera över. Jag känner mig lite där just nu, över beslut som både känns rätt och fel på samma gång. 

Men hur mycket man än tänker så spelar det man känner i hjärtat mest. Och det kan man tyvärr oftast inte komma ifrån. Visst kan man trycka undan känslor men dom dyker upp på ett eller annat sätt ändå.

Jag har nog alltid varit en sådan person som reflekterar över mina beslut och handlingar och det är klart att ibland blir det förmycket att hålla reda på. Bästa vore om jag skrev upp allt, placerade in det i pärmar med olika rubriker så jag kunde ha lite mer koll. 

Ja att vara kluven är en vardag för mig, jag tänker alldeles förmycket och tillslut får jag en krypande känsla av ångest. Det blir för mycket. Men då är det tur att jag faktiskt har lärt mig att lägga energi på sånt jag faktiskt får energi av ist för det som tar energi. Där ligger mycket av boven i mig, jag har lagt energi på fel saker som sedan får mig att tappa greppet av trötthet. 

Det finns en vissen blomma i mig som nog aldrig riktigt kommer att läka, men med rutiner och struktur gör att det ändå går att gå vidare. Vi alla har sår i oss som alltid finns kvar, men man lär sig med tiden att iaf vända blad och försöka att inte grubbla på kapitlet som var innan. Det är nog a och o. 

Lev i nuet och umgås med människor som ger er energi, inte tar eran ❤💋

Likes

Comments

En underbar helg med min fina dotter! Tänk att hon blir 3 år i oktober, det är nästan så att mamma hjärtat blöder lite, om man kunde stanna tiden för en liten stund bara. Hon var ju just i min famn och kunde varken tjata eller testa en 😉 men ändå är det på något vis väldigt skönt att hon kan prata och utvecklas till en egen individ också, hitta på grejer hon själv vill göra och få en kontakt man inte hade då hon var nyfödd. Det är något fint i alla åldrar med barnen, men det roligaste måste ju vara att se deras otroliga utveckling i längd, tal, utseende, personlighet och att få följa den fantastiska resan! Det är inte alltid lätt, helst inte när trotsen och tjatet kommer, det blir en lika stor omställning för föräldrarna som för barnet. Samtidigt börjar man att spekulera i vad som verkligen är ett NEJ och dom små saker man kanske kan ignorera att säga nej till utan ist försöka prata om. För är det något som är jobbigt att höra så är det alla nej och alla förbjud. Det är som att säga nej till allt barnet gör. Ibland (ibland) tror jag det är bra att få sig en sådan tankeställare, att byta ut ord som nej till något annat. Bara en reflektion sådär på söndags eftermiddagen ☺

Likes

Comments

En mysig och lugn dag, ingen stress och inget jäkt. En dotter som är nöjd = mamma nöjd ☺ tänkte på det när jag tidigare var ute och gick hur otroligt viktigt det är att kunna stå upp för sig själv, både på jobb, i hemmet och vars man än är. Hörde några tjejer på bussen idag som stod och pratade + en tjej som stod lite utanför deras ring och mest bara höll med. Det var så tydligt att den tjejen som mest stod tyst inte alls egentligen höll med. Hon sa väl det dom förväntade sig att hon skulle säga. 


Så är det med allt egentligen,  folk förväntar sig så mycket. Dom tar förgivet, dom klandrar, dom nedvärderar, lyssnar på en version av två. Dom dömer och kritiserar. Och det värsta är om man har en helt annan åsikt, jag förstår tjejens handling på bussen till en viss del, för ibland är det så jobbigt att behöva förklara varför man inte håller med eller Har en annan syn. 


Det är väldigt tragiskt att människor orkar lägga sig i andras liv och handlingar som sedan ska spridas som rykten, då i vuxen ålder. Varför bara inte önska varandra lycka och välgång? Varför inte bara glädjas åt dom som ändå försöker, eller le tillbaka åt någon som känner sig glad. Varför dra ned andra och vara så fördomsfull? Likes

Comments

En sån där tisdag då man känner solens strålar mot kinderna och rycker lite lätt på axlarna och tänker " en bättre dag helt enkelt " samtidigt som en bubblande känsla börjar ta fart i magen i vetskap om att vi flyttar om 1 månad. Så otroligt spännande! Freja får ett eget rum, två toaletter, ett öppet vardagsrum och två altaner! Som vi har längtat. Nu sitter jag med en stor kopp kaffe för att få lite energi, Freja vaknade kvart i 6 på morgonen, då hörde jag hennes ljusa hesa röst säga " mama mojjon ". Ska passa på att ta en lång härlig promenad med Freja och vovven tindra sen, kanske Freja somnar i vagnen och får lite energi tillbaka 😉​

Likes

Comments

​Freja är nu klar med inskolningen på dagis och jag är så lycklig att hon trivs där. Nu har jag ingen bäbis längre, nu är hon en stor tjej som springer runt och säger vovv vovv, hej, mamma, pappa, pi pi, mjaaaaaaao och nej hehe. Min älskade freja, vad du växer och utvecklas, stolt mamma 😊 nu börjar det bli dags för jobb igen, lite splittrad då hon endast sett mig vara hemma under hennes 1.3 år, men så känns det väl för dom flesta från början? Spännande men lite vemodigt!

Likes

Comments