https://nouwcdn.com/v202/u/32/1277032/649/202103061914138441.jpg
https://nouwcdn.com/v108/u/32/1277032/647/202103061913145609.jpg
https://nouwcdn.com/v205/u/32/1277032/325/202104071134060571.jpg

Korrekt Markering Af Reklame

For noget tid siden fik jeg en kommentar med et spørgsmål omkring markering af reklame og hvordan det skal gøres rigtigt. Jeg startede med at tænke at det var et simpelt svar jeg kunne give, men efter lidt tid på google, gik det op for mig at det altså ikke er sådan bare lige og at det ville ende med at blive en længere smøre. Så jeg lovede at skrive et indlæg omkring det og her er vi så 4 måneder senere. Ikke at det har taget mig 4 måneder at skrive det her indlæg, bare rolig, men jeg fik slet ikke udnyttet Corona hjemsendelsen som jeg havde tænkt mig og pludselig skulle jeg tilbage på arbejde. Og som i måske har lagt mærke til, så har bloggen stået lidt stille på det sidste. Men nu er jeg i gang igen og har endelig fået stykket et indlæg sammen!

Indlægget her er mest en gentagelse af tidligere indlæg, men der er alligevel kommet lidt mere på siden, så jeg tænker at det stadigvæk er brugbart!

Husk lige, at jeg på ingen måde er ekspert, der er stadigvæk mange ting jeg ikke ved, men jeg gør mit bedste for at holde mig opdateret på reglerne, hvilket jeg synes er super vigtigt når man vælger at man gerne vil være en del af det her game. Hvis man gerne vil tjene penge på sin blog, så må man tage den del med, at der er nogle regler der skal overholdes, sådan er det jo på alle arbejdspladser.

Jeg har indtil videre ikke lavet så mange sponsorerede indlæg selv, men der har alligevel været et par stykker (hvilket er store sager for lille mig, haha!) og jeg vil jo gerne lave flere i fremtiden, for jeg ser det som et KÆMPE kompliment når brands vælger mig til et samarbejde, igen jeg er jo bare lille mig, haha. Så derfor vil jeg i dag komme med mit bud på hvordan reklamer og sponsorerede indlæg skal håndteres og et indblik i hvordan jeg gør det her, i mit lille hjørne af internettet.


Hvilke typer af reklamer findes der så?

Lad os lige starte med at gennemgå nogle af de forskellige typer af samarbejder som man kan være så heldig at lande som blogger eller instagrammer og de måder man ellers kan tjene sine penge på;


AMBASSADØRSKABER - Et ambassadørskab er en aftale man indgår med et brand om at være deres ansigt udadtil og lave et bestemt antal indlæg der skal udgives over en fastlagt periode (fx. 10 indlæg over en periode på 6 måneder). Det er en meget mere troværdig form for samarbejde, idet man jo viser det samme brand frem flere gange og viser at man altså bruger produkterne over en længere periode og ikke bare smider en enkelt reklame op for så aldrig at bruge produktet igen.

GIVEAWAYS / KONKURRENCER - Engang imellem afholder bloggere det der kaldes en "giveaway" hvor en (eller flere) af deres læsere kan være så heldige at vinde et eller andet. Det kan enten være et produkt som bloggeren selv har købt, eller også så har de indgået en aftale med et brand om at de sponsorerer et produkt til en af deres læsere. Det er en super god måde at skabe trafik på og så er det altid lækkert at kunne få lov til at forkæle en af sine læsere med nogle gode produkter! For din egen troværdigheds skyld, så prøv at lade være med at trække din søster eller bedste veninde som vinder, selvom det måske er gået ordentlig til, så sender det bare et forkert signal til læserne.

AFFILIATE LINKS - Et affiliate-link eller et metapic link som det hedder her på Nouw, er en specielt slags link, der betyder at hvis læseren klikker ind på det fra en given blog, så får bloggeren enten en kommision fra den ordre som læseren bestiller eller også så får bloggeren et fast beløb pr. klik på linket (og her snakker vi som regel ikke mere en 5-20 øre pr. klik, så det er der ikke nogle der bliver rige af, men det giver alligevel lidt til kistebunden). Det koster ikke læseren nogle penge, dvs. deres ordre bliver ikke dyrere, det er bare brandet der “belønner” bloggeren for at være den som henviser en ny kunde.

GRATIS PRODUKTER / INDLÆG DER ER GIVET LØN FOR - Det vil sige at man som blogger får tilsendt nogle produkter, som der skal skrives et eller flere indlæg om. I nogle tilfælde får man bare tilsendt nogle produkter og i andre tilfælde er det produkter+løn fra det firma man samarbejder med. Eftersom at vi skal betale SKAT af alle ting vi modtager, kan det ikke rigtig betale sig som blogger hvis man kun siger ja til gratis ting, uden at der følger løn med. Men det er en helt anden snak!


Hvornår er det en reklame?

Det er jo så her at det godt kan gå hen og blive lidt rodet, for der er rigtig mange gråzoner når det kommer til reklamer!

Lad os tage den “letteste” først:

GIVEAWAYS / KONKURRENCER - Her kommer det jo så helt an på om det produkt der udloves, er noget du selv har købt, eller om det er sponsoreret af et firma. Hvis det er det første, ja så er det jo ikke en reklame for du har selv punget ud, men hvis det er mulighed nummer to, så skal det markeres med reklame. Og det skal stå som noget af det første i indlægget, så læseren ved det med det samme.

AFFILIATE-LINKS - Der er stor forskel på om det er et helt almindeligt link man laver, eller om det er et affiliate-link.

Et almindeligt link behøver man ikke skrive noget ved, men lige så snart det er affiliate, så skal læseren gøres opmærksom på at der er tale om et specielt link. Hvis man blogger her hos Nouw, så markerer de helt automatisk at indlægget med “contains affiliate links”, MEN! Den markering er desværre ikke nok, er det blevet vurderet af Forbrugerombudsmanden. Langt de fleste helt almindelige dødelige bloglæsere, ved nemlig ikke hvad “affiliate” betyder og derfor bliver de ikke gjort tilstrækkelig opmærksomme på at der er tale om et “betalings-link”. Derfor er ordet “affiliate-link” ikke godt nok, i stedet kan man bruge “reklame-link”, så ved læseren i hvert fald at der er noget reklame involveret.

Derudover er det IKKE nok at skrive i starten af sit indlæg at det indeholder reklame-links, for læseren skal faktisk have skåret ud i pap, hvad det helt præcist er for nogle links der er reklame. Derfor, er det bedst at bruge en af de 2 følgende muligheder:

Man kan i starten af sit indlæg skrive: “Indlægget indeholder reklame-links; disse er markeret med* ” (og så smider man en stjerne ind bag ved hvert enkelt af sine reklamelinks) Man kan også i starten af sit indlæg skrive “Indlægget indeholder reklame-links” og så efter hvert enkelt reklame-link i indlægget tilføje en parentes hvor man skriver (reklame-link)

På den måde har man sikret sin egen numse og der burde ikke været noget som læseren kan misforstå her.

GRATIS PRODUKTER / LØNNEDE INDLÆG / AMBASSADØRSKABER - Alt man har fået fra firmaer gratis eller fået penge for at skrive om, skal markeres som reklame, sådan har det hele tiden været og det giver jo god mening. Der hvor det går hen og bliver lidt tricky, er når det kommer til markering når kampagnen er slut.

For eksempel: Jeg har tidligere samarbejdet med Posterstore. Aftalen med dem var at jeg skulle skrive ét indlæg hvor jeg viste deres posters frem. Det er nu ca. et år siden, men jeg har jo selvfølgelig stadigvæk deres plakater hængende herhjemme, så dvs. at hvis jeg tager billeder af min lejlighed, så er der en stor chance for at de plakater er med på billederne. Nogle vil mene, at hvis det ikke er posters der er fokus i billedet, så behøver jeg ikke skrive reklame, men jeg tænker at for at have mig selv sikret, så ville jeg hvis plakaten kan ses tydeligt, altid markere at “indlægget indeholder reklame, da plakaterne er fra et tidligere samarbejde”. Hvis det er et selfie, hvor man kun kan se en meget sløret plakat et sted i baggrunden eller hvis man kun lige kan ane et hjørne af en poster, så ville jeg nok ikke markere det.

Det er det samme med ambassadørskaber. Det kan godt være at du har fået tilsendt en bunke tøj med beskeden om at; der skal produceres 5 billeder til instagram.

Så beslutter du dig for at tage et 6. billede hvor du har tøjet på, fordi du er glad for outfittet og så er læseren forvirret. For hvis det var en reklame før, hvorfor er det så ikke en reklame nu? Det er jo det samme tøj? Husk lige at læseren ikke ved hvad din aftale med firmaet er. Og tøjet er jo stadigvæk noget du har fået gratis, så jeg vil mene at det stadigvæk er en reklame på det 6. billede, også selvom det ikke var en del af den oprindelige firma aftale.

Nogle mener at så længe man ikke tagger nogle firmaer på billedet, så behøver man ikke markere reklame, men jeg tænker bare at det altid er bedre at markere reklame en gang for meget, end en gang for lidt.


Hvordan markerer man så reklame, sådan så det står helt rigtigt?

Som skrevet tidligere, så skal det nærmest skæres ud i pap for læseren, hvornår der er tale om en reklame. De skal nemlig selv kunne vælge om de har lyst til at blive udsat for reklame eller ej.


Blogindlæg - Her skal der skrives reklame indenfor de første par linjer i indlægget. Hvis man ligesom jeg, er glad for at skrive lange noveller, så skal det altså ikke først være når læseren kommer til bunden af mit indlæg at det går op for dem at det de læser er betalt af et brand! Det skal være tydeligt for læseren om jeg selv har betalt de 2500kr for Karl, eller om han på magisk vis dukkede op på mit dørtrin en søndag morgen. Og Karl er altså ikke en escort mand (det må man vist i øvrigt nok ikke reklamere for), men derimod min elskede knaldrøde Lagerfeld taske, haha!

Instagram captions - Det samme gælder sig for billeder på instagram. Mange influencers smider et #spons eller #ad et eller andet sted ned i den flod af andre hashtags de kommer under deres billeder. Det er ikke godt nok. Det skal op og stå forrest i den tekst man skriver under sit billede. Hvis man som dansker skriver på engelsk, så husk lige at være opmærksom på at der skal stå “Reklame” og ikke “Advertisement”. Gå altid efter reglerne i det land du bor i og ikke det sprog du skriver på.

Instagram story - Lad mig slet ikke komme i gang med stories, hvor folk gemmer "reklame" tagget bag ved deres navn, så man kun kan se det hvis man pauser den gældende story eller skriver det i en farve der falder i et med baggrunden. Det skal også stå tydeligt her, selvom det bare er en story. Husk også at det helst skal stå i hvert slide. Så hvis du har lavet en lang story af flere slides, så skal det stå på dem alle sammen. Det behøver jo ikke fylde hele skærmen, men det skal i hvert fald være til at se.


Jeg har set mange influencers brokke sig over disse regler og at det er svært at gennemskue. Men det tror jeg for nogles vedkommende bare er en undskyldning for at "glemme" at markere sin reklame. Og det kan godt være at det virker meget omsonst (det synes jeg også selv), men jeg vil heller ikke vildlede mine læsere, for jeg vægter min troværdighed virkelig højt og jeg synes selv at gennemsigtighed i den her branche er utrolig vigtig og noget der stadig lidt er en mangelvare. Derudover vil jeg bestemt ikke risikere pludselig at få en kæmpe bøde (hvilket vi gør hvis det bliver opdaget), så derfor vil jeg hellere være på den sikre side og markere reklamer en gang for meget, end en gang for lidt. Og så vil jeg selvfølgelig gerne være ærlig overfor mine læsere, for hvis ikke i læste med, så var der slet ikke nogle samarbejder at hente, så tak for jer!


Læserne skal ikke føres bag lyset og reklamer på blogs skal være tydeligt markerede, men samtidig være naturlige og falde ind i bloggens stil. Læserne skal vide om bloggeren selv har købt produktet og / eller har fået penge for at vise det frem, inden de beslutter sig for om de vil læse indlægget. Så lad være med at forsøge at skjule at noget er en reklame! Stå ved dine samarbejder og vær stolt af at et firma har valgt netop dig til et samarbejde. Men husk også at være lidt kritisk mht. hvad du siger ja til. Det er så let at blive forblændet af en “god aftale”, men husk lige at have dig selv og din integretet med i det. Man mister lyn hurtigt sin troværdighed, hvis man reklamerer til højre og venstre og ikke lige tjekker firmaerne efter inden man siger ja til netto mavetræner/magisk collagen pulver/billig vippeserum fra Kina. Og troværdigheden får man altså ikke tilbage lige med det samme og det er ikke de 5000kr i løn værd at miste den, så hellere vente på det helt rigtige samarbejde, der passer til dig og dit blogunivers.


Det her indlæg blev rigtig langt, men jeg håber at det har belyst nogle af de gråzoner der kan være indenfor blogging og reklame! Lad mig endelig høre hvad i synes om reglerne og generelt hvad i som læsere mener om sponsorerede indlæg, jeg arbejder nemlig også pt. på et indlæg der omhandler netop dette, så kom endelig med jeres input!


Synes godt om

Kommentarer

Fineholm
Fineholm,
Tak! ❤️