Header

skidning

Jullovet har nu vart och farit och jag har redan hunnit vara i skolan några dagar. Vad hände på jullovet då? Nå det hände inte så mycket. Jag tränade och chillade. Julen firades hemma med familjen, nyåret likaså. På jul annandag och dagen före nyår hade jag tävlingar. Mellan tävlingarna hade jag några extra vilodagar från träningen så då hann jag iväg på lite shopping...
Förra torsdagen åkte jag och familjen iväg till Idensalmi där jag skulle skida säsongens första FM tävlingar. På fredag 5km klassiskt, lördag sprint och söndag skiathlon. Ja det var en tuff helg man hade framför sej.
Det började då på fredag med 5km klassiskt. Det gick ganska värdelöst om vi ska vara ärliga. Slutade på 38:e plats. Det var nog en av mina sämre tävlingar denna säsong men det hjälpte ju inte heller med att det började snöa mitt under loppet och med försämrat fäste och trötta ben gick det nog alltför trögt uppför backarna.
På lördag var jag revanschsugen och mitt mål för  sprinten var att gå vidare från kvalet. Kroppen kändes pigg och jag gick "lätt" vidare från kvalet med 12:e bästa tiden. Då det var dags för kvartsfinaler var jag riktigt taggad och kroppen var ännu pigg. Hade en bra start och var först efter 100 meter. Även efter 300. Men igen en gång kan man konstatera att sprint är sprint och vad som helst kan hända. Körde nämligen ihop lite med en motståndare då hon försökte ta sig förbi och lämnade däemed efter. Slutade sedan i heatet på en 3 plats men tiden var inte tillräckligt bra för att jag skulle slippa vidare. Lite sur och så efteråt men hänt var hänt. Min slutliga placering blev 13:e.
Helgen avslutades då med skiathlon, den tävling jag hade sett mest fram emot. Har dock aldrig skidat denna tävlingsform förut men tyckte det skulle bli intressant. Vi började med att skida 5km klassist, vilket gick helt okej för att vara klassiskt(för mig den sämre stilen). Det negativa var att jag hade så dålig startplats och det var trångt och jag tvingades skida utanför spåret. Först efter 1 kilomete fick stiga in i spåret och då hade redan tätklungan ryckt ifrån. Vi kämpade ändå på, jag och några andra och tog in på några ryggar där framför och vid skidbytet var jag 17:e. Men här uppstod det problem. Jag var värdelös på att byta skidor. Skidan gled iväg och det tog en evighet att komma iväg kändes det som. Då jag väl kom iväg kom jag igång bra och hela "skate-delen" igenom orkade jag kämpa på fastän jag var trött. Jag plockade några ryggar och slutade på 14:e plats.
Vitsordet av helgen är att helt klart godkänt. Hade som mål att placera mig bland 15 bästa någon dag iallafall. Och det klarade jag ju. Jag fick även bekräftat att jag kan skida hårt om jag har en bra dag och att det faktiskt finns möjlighet att klättra några steg i resultatlistan. Nästa FM helg är först i mars någon gång så man har ju tid att träna och bli bättre. Eller sämre. Ingenting kommer gratis. De som vann i helgen, de som stod på prispallen, de måste också träna vidare. Aldrig kan man vara riktigt nöjd, alltid finns det något man kan göra annorlunda och bli bättre.

Bilderna är inte tagna nu, utan dess två är från Äkäs förra våren. Men när jag själv ser dessa bilder förstår jag varför jag håller på med skidåkning.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

allmänt, skidning, skola, julen

Veckan började klockan halv åtta PÅ MÅNDAG då jag gick upp för att sedan en halvtimme senare åka iväg med Benkka från Vexala till Vörå för att han skulle skriva samhällsprov 8.40. Min skoldag började först klockan ett med prepp inför kemiprovet. Så jag lämna de av Benkka vid skolan och åkte själv till internatet. HADE TÄNKT att jag skulle städa rummet, tvätta kläder och en massa andra saker men var så trött så det slutade med att jag sov nästan 2 timmar istället (hups). Efter det städade jag rummet lite iallafall och lade på en tvättmaskin. Efter skolan på måndag hade jag en kort skidträning och sedan bestod resten av kvällen av kemiprovsläsning.

TISDAGEN började med kemiprov 9.45. Jag satt och skrev i två timmar, vet egentligen inte varför, för sista halvtimmen satt jag bara och kollade runt på mina svar och blev osäker...Nåja har inte ännu fått vitsord men efter provet kändes det väl helt okej, kände att det inte gick jättebra men det var ingen katastrof heller. Klockan 14 stack jag sedan iväg till skidspåret för att göra en hårdare FU(fartuthållighets)-träning. Det kändes redan trögt och tungt i kroppen på uppvärmningen och den känslan höll i sej hela träningen. Träningen gick alltså värdelöst. Pulsen steg jättehögt och ingenting fungerade som det skulle. Skulle egentligen ha dragit 3 x 10 minuter, men det fick bli till 3x8 minuter istället. Var både trött och sur efter träningen. Borde nog antagligen ha struntat i dragen helt. Senare på kvällen for jag ännu tillbaka till skidspåret för att dra träningar tillsammans med Cicci åt Oravais IFs skidjuniorer (7-8-åringar). Vi hade teknikövningar, lite stafetter och övade att stigar ur spåret i nerförsbackar med lite hårdare fart. Dehär barnen försöker alltid sitt bästa och är för övrigt jätteduktiga. Man blir på så gott humör av dem.

ONSDAG morgon/förmiddag tillbringades i skidspåret tillsammans med Benkka. Alltid kul att kunna skida med någon på de långa GU passen. Eller ja om jag inte har någon att prata med ser jag istället till att jag har ett par hörlurar med mig. Och det är rätt skönt det också. Att få vara i sin egen bubbla och skida i egen takt. Men för övrigt kändes detta pass faktiskt bra och återhämtande(tumme upp). I skolan var jag också på onsdag en sväng. Hade matteprepp från 13-14. Efter skolan paketerade jag julklappar. Sedan började övning till matteprovet. Jag räknad rätt så mycket faktisk. Gav inte upp heller direkt jag inte fick rätt svar. Ja det var alltså matteboken som höll mej sällskap onsdag kväll.

På TORSDAG hade jag prov från 8.40 redan och hade förberett mig på att skriva två timmar. Men det gick snabbare än vad jag hade tänkt. Så istället för att vänta på att lunchen började så for jag till internatet för att packa ock städa. Sedan fick jag sällskap av Benkka till lunchen. Klockan lite över ett sprang jag iväg till skidspåret för att skida en timme. Ett kort och effektivt pass. Bra för kroppen eftersom jag sedan satt i tåg och bil sammanlagt över fyra timmar. Ja 16.09 åkte jag iväg med tåget från Tervajoki och lite över 21 var jag hemma. Däremellan hann vi(familjen hämtade mej från tåget)in via XXL och gigantti. För att köra ett par nya skidskor åt mig eftersom jag har fått nya skidor som kräver en annan sorts skidsko än de jag har nu. På Gigantti handlade jag ett par nya hörlurar.

FREDAGEN var en vilodag. Hade sovmorgon...(till 07.00) Förstår inte. Alltid då jag skulle få sova så länge jag vill vaknar jag jättetidigt. Iallafall, under dagen hann jag med rätt mycket. Julstädade, bakade pepparkakor, fixade de sista julklapparna, var till butiken. Hann även hälsa på min gammelmormor. Hon bjöd som vanligt på kex och karameller. Och så gav hon mej ett par stickade strumpor. Jättefina och jättesnällt av henne.<3

IDAG, LÖRDAG har jag varit och skidat i Borgå, julpyntat lite och dekorerat pepparkakor. Som jag sa tidigare har jag fått 4 par nya skidor som nu skulle testas. Det gjorde jag då idag tillsammans med min tränare. Skidorna kändes faktiskt jättebra och ser framemot att tävla med de där skidorna framöver. Nu mot kvällen har jag bara tagit det lugnt, umgåtts med familjen, varit ute en sväng och i bastun efter det.

Sitter just nu i soffan i vardagsrummet och dricker glögg och inser att det är julafton imorgon(alltså inte så att jag är borta med vinden påriktigt eller att jag plötsligt låtsas ha vaknat ur en dröm utan jag menar det var ju nyss jul!?)
Likes

Comments

läger, Muonio, skidning, träning, tävling

Igår hade jag alltså min första tävling för säsongen vid Olos. 10km skate. Jag var inte det minsta nervös innan tävlingen och hade verkligen bara sett framemot att äntligen få dra nummerlappen på mig och få pressa pulsen upp till max.
Hur gick tävlingen då? Ja den gick väl helt okej. Ingen katastrof men ingalunda någon topp prestation. Jag kanske startade en aning för sakta men då det var första tävlingen var det ju svårt att säga vilken far man orkar med och inte. Nåja, bättrade på farten mot slutet och nådde 197 i maxpuls. En liten bit från min "maxmax" puls.
Skidorna var iallafall bra, vilket man får tacka FSS vallaservicen för. Och allmänt så kändes det ganska bra i kroppen hela tävlingen igenom. Tekniken var dock lite trasig men det är väl något som blir bättre desto mer man skidar.
Men nog analyserat om tävlingen. Nu är säsongen igång iallafall och ser verkligen framemot fortsättningen.

Idag hade jag en långlänk tillsammans med Linnea, och som vanligt i bra sällskap flög tiden iväg snabbt även om vi hann prata om en massa saker. En trevlig förmiddag hade jag iallafall. Resten av dagen har jag tagit det lugnt. Har bland annat tvättat kläder och varit till butiken en sväng med Benkka och några andra. Tiden har gått rätt så trögt. Var just och åt middag. Jag var inte speciellt hungrig då jag inte har tränat nu på eftermiddagen. Åt ändå lite svampsoppa, (som var väldigt god)och lite äppelpaj till efterrätt, god den också. Jag har iallafall svårt att äta då jag inte är hungrig. Jag menar, då man är idrottare borde man ju äta minst lika mycket då man vilar som då man tränar. Då man vilar återställer man ju kroppen och återhämtningen är ju inte den bästa utan mat. Nåja, försökte ändå mitt bästa idag.
Nu ligger jag här i sängen på hotellrummet och gör inget extra. Ska kanske snart gå och socialisera mig med någon. Eller kanske bara kanske ligga kvar här. Imorgon är det igen en helt vanlig träningsdag med två träningspass. Så jag kanske ligger kvar här i sängen, och försöker somna i tid. Då borde jag ju vara tillräckligt utvilad iallafall.

Hoppas ni också har fått en bra start på veckan <3

Likes

Comments

Muonio, skidning, träning

För stunden befinner jag mig i Muonio, vid hotell Jeris.
Vi, alltså jag, Benkka och Elin startade mot Muonio tidigt på lördagsmorgonen och var framme cirka fem tiden på eftermiddagen. Då bytte vi snabbt om och begav oss mot skidspåret i Olos. Där gjorde vi ett kort skidpass för att sedan skynda tillbaka till hotellet igen för att hinna äta middag. Den eftermiddagen blev nog lite stressig enligt mig.
Men från söndag har allt rullat på bra. Ingen stress, man har hunnit ta det lugnt mellan passen och njuta av den goda maten här på Jeris. Skidträningarna går bättre hela tiden då man har börjat "vänja" sig med att stå på skidorna. Utöver skidträningarna har jag också sprungit en hel del för att inte belastningen ska bli alltför stor. Det är ju lätt hänt att man förivrar sig då man anländer till ett snöparadis som Muonio. Om jag skulle få välja själv skulle nog alla mina träningar vara skidåkning men man måste ju lyssna på sin tränare också...
Idag "fick" jag ändå skida 2 och en halv timme. Skulle skida riktigt sakta så hade dock inte riktigt sällskap under träningen, men som tur var flög tiden ganska bra iväg. Eftermiddagspasset fortsätter i stil med förmiddagens. Ska nämligen gå stavgång 90min, snigelfart och ensam. Nåja, får väl leva med att träna lugnt idag. Imorgon står ändå ett hårdare FU(fartuthållighet) pass på schemat. Träningen är förberedande för söndagens tävling i Olos. 10 km skate. Väntar sååå på att få tävla (det är ju liksom det man tränar för). Men har inga större förväntningar eller målsättningar inför tävlingen. Går det bra så går det. Går det dåligt så kan de bara bli bättre. Det är ju trots allt bara början av november ännu. FM tävlingarna är en bit borta...
Eter tävlingen på söndag följer ännu en veckas träning här uppe i norr tillsammans med bra sällskap (det är FSS jag är här med igen trots att jag inte tillhör en finlandssvensk förening). Ja inte kan man klaga, två veckor "utan skola", chill och skidåkning. Livet ler :)

Likes

Comments

allmänt, träning, skola

Måndag igen, kul va? Ny vecka nya möjligheter ju. Jag började iallafall min vecka och måndag med en löplänk i mörkret och regnet. Det var rätt skönt faktiskt, att springa där i regnet med sin favoritmusik spelande öronen.
Efter länken tog jag en lång, varm dusch. Sköönt. Sedan tog jag tag i livet och skrev färdigt en uppsats och läste på moddeförhör. Uppsatsen blev jag inte nöjd med, men läsandet på förhöret gick bra. Jag kunde koncentrera mig på det jag läste och det kändes som att något fastnade helt enkelt.
Nu ligger jag bara här i sängen med min dator och kollar runt lite på kläder. Skulle vekligen behöva uppdatera mitt klädskåp...Nåja, ska kolla en stund till om jag skulle hitta något. Sedan ska jag iväg och äta lunch till skolan. Därefter följer två lektioner, matematik och modersmål. Är faktiskt rätt taggad på att räkna matte idag..få se om jag är det efter lektionen då jag inte har fått svar på en enda uppgift...jaja ska försöka mitt bästa iallafall. Ha en fin måndag!<3

Likes

Comments

Oneway

Då jag kom hem förra helgen hade jag fått ett paket med posten. Paketet innehöll träningskläder från Onewaysport. Blev jätteglad då jag öppnade paketet och såg alla fina grejer som fanns där i. Får rikta ett stort tack till min skidförening One Way Pro Team med Ulla Bennert i spetsen för det.

Här nedan kommer lite närmare bilder på plaggen. Blev så taggad så jag testade genast allting och samtidigt hade jag min pojkvän att fota lite bilder.

Svart träningströja med gula detaljer och matchande shorts till.

Lite "vanliga" kläder utöver träningskläderna fanns också med i paketet.

De flesta tights jag äger är svarta så att få ett par gråa var ju kul.

Ett perfekt tränings-set nu till hösten. Fin Färg dessutom.

Likes

Comments

allmänt, träning

Hej på er! Det var ett tag sedan sist. Just nu sitter jag på tåget och är påväg hem. Det är lite över 1 timme kvar innan jag är framme i Dickursby varifrån mamma sedan hämtar mej. Då väntar ännu 1 timme bilsittande innan jag är hemma i Liljendal. Det ska faktiskt bli rätt kul och skönt att komma hem en sväng. Har inte varit hemma sedan skolan började, alltså 1 och en halv månad sedan. Men tiden har faktiskt gått väldigt snabbt, och jag har liksom inte ens hunnit tänka på att fara hem. Då jag ändå tillbringat helgarna hos min pojkvän i Vexala.
Men nu har jag egentligen en "vettig orsak" till att sticka hem. Det är nämligen lägerdags igen. I Solvalla i Esbo denna gång. Där jag får delta i ett FSS läger fastän jag inte hör till en finlandssvensk skidförening. Men det är ju kul och snällt att man inte har så stränga regler och låter mig vara med ändå.
Lägret är då från måndag till fredag så jag passade på att i samband med detta fara hem nu både helgen före och sedan också helgen efter lägret innan ja far upp med tåget till vörå igen. Har även två fotbollsmatcher jag ska spela under min hemmavistelse. Oj vad jag har saknat fotbollen och framförallt matcherna, så är jätte taggad på att få spela nu igen.
Nåja, det är väl det som händer just nu. Ser verkligen fram emot helgen och den kommande veckan. Ni ska också ha det bra!

Likes

Comments

allmänt, träning

Hej på er!
Klockan visar halv 4 såhär på eftermiddagen och det är dags för en kopp kaffe. Sitter i soffan å känner hur solen värmer i ryggen. Man skulle lätt kunna tro att det är långt över 20 grader, men skenet bedrar. Faktum är att det bara är cirka 11 grader där ute.
Under morgonpasset var det ännu kallare, då jag stack iväg ut på min rullskidslänk visade termometern 5°C. Kan meddela att shorts nog inte var det bästa valet. Nå hursomhelst var vädret fint och 2h på rullskidorna gick hur snabbt som helst. Feelisen var på topp och kroppen kändes pigg.
För en stund sedan var vi till butiken och handlade mat för några dagar framåt. Det gick inte så snabbt eftersom det är ganska mycket mat vi handlar på samma gång så vi inte ska behöva åka till butiken varje dag.

Nu ska jag dricka upp kaffet och kolla några youtube videon innan jag ställer mej i ordning för dagens andra pass. På programmet står löpning och cirkelträning. Det vill säga en lite kortare träning. Helt skönt, då alla träningar hittils blivit närmare 2h. Men kan int säga annat än att livet ler och träningsmotivationen är på topp för tillfället.
Hoppas ni också har det bra!

Likes

Comments

träning

För stunden sitter jag i bilen, påväg till Äkäs på träningsläger. Ser verkligen fram emot en vecka i Lappland med träning i härlig terräng. Man får liksom lite extra motivation då man sticker iväg bort från vardagen, stressen, skolan osv. Och då man kan koppla bort allt detta är det på samma gång lättare att fokusera på träningen.

Iallafall. Vi saka bo i Antons stuga och ska stanna där till söndag. (Med vi menar jag mig själv förstås och sex andra pojkar.) Tror det kommer bli hur bra som helst. En vecka med chill, träning och spelkvällar i bra sällskap kan ju knappast bli dålig. Det negativa är att vi är där på egenhand så det betyder att vi kokar maten åt oss själva. Nåja det ska vi väl fixa och då alla hjälper till lär det ju gå ganska snabbt.

***

Vi har åkt cirka 3 timmar nu och har dryga 5 timmar kvar av resan. Tror jag ska sova en stund. Man blir på något sätt så trött av bilsittandet. Men har verkligen ingenting emot att åka bil. Tvärtom, det är rätt avkopplande. Klarar dessutom lätt av att sova i bilen, så om jag vill vila en liten stund är det bara att stänga ögonen. Låter enkelt va? Nåja, ska brumma vidare och ni ska en bra söndagskväll! Höers :)

Här nedan bjuder jag på lite bilder från helgens äventyr i Vexala.Likes

Comments

allmänt

Varför inte? så tänkte jag för en stund sedan då tanken om att starta en blogg för 100 gången dök upp i huvudet.

Jag är en människa som är väldigt lat och dålig på att "ta tag i saker". Har nämligen länge funderat fram och tillbaka på det här med att starta en blogg, men har liksom inte "orkat". Idag är det lördag, ingen speciell dag för mig iallafall. Men detta kom då att bli dagen då jag startade en blogg. Liksom varför skjuta upp saker man kan göra idag? Om man vill att någåt ska hända måste man ju göra något för det också. Nåja hursomhelst, på denna blogg kommer jag skriva o alltmöjlig; min vardag, tankar och funderingar och om annat som dyker upp i mitt liv. Tänker dock inte sätta någon press och stress på bloggandet. Jag tänker mera att detta ska ge positiv energi åt mig eftersom jag älskar att uttrycka mig men framförallt att skriva. Det här ska vara något jag senare, framöver kan blicka tillbaka på och se hur jag utvecklas som person.

Likes

Comments