Förra veckan var otroligt bra, även om vissa dagar var långa och det inte hände så mycket så var de bra dagar dock har jag aldrig direkt känt mig rädd i en skola för ens i början av denna vecka. Det var en skottlossning på en skola i Florida och tror det var 17 som dog varav tre lärare och minst en utav dem förlorade sitt liv för att skydda eleverna. Tre utav mina lärare tog upp händelsen under lektionen. En sa att hon skulle riskera sitt eget liv för att rädda sina elever, en annan sa att hon gillar att ha dörren stängd för den är då låst vilket gör att om det kommer någon med vapen i mål att mörda så kan han inte komma in i klassrummet. Jag har alltid känt mig trygg i skolan från skottlossningar för det händer i princip nästan aldrig i Sverige men här, i USA, händer det oftare och jag har aldrig riktigt tänkt på det för ens i tisdags. Det är tråkigt att det ska behövas så mycket säkerhet för att man inte vet vad som kan hända. Kan inte tänka mig att någon skulle låsa dörren till sitt klassrum i rädsla för en skottlossning, iallafall inte där jag bor.

Under onsdagen var det alla hjärtans dag och vi hade uppträdanden i klassrummen genom hela dagen. Skolkören hade delat upp sig i mindre grupper och sålde som ett alla hjärtans dag hälsning, "valagram" som de heter vilket man kunde köpa och "ge". Grupperna kom under dagen och sjöng för de personen som elever köpt till och det var ett litet uppträdande kring det. Var kul att se uppträdandena och även att se eleverna som de sjöng förs reaktion då de fick sitta längst fram i klassrummet på en stol och hela klassen kollade på medan gruppen uppträdda. Min värdsyster fick förra året tio stycken valagram av en utav sina vänner och under en lektion hade hon tre stycken grupper som kom och sjöng för henne. De som fick hälsningen fick även ett litet kort och en hjärtklubba.

Jag fick ett paket från Texas med bland annat svenskt godis, knäckebröd, pannkaksmix och knäckebröd. Tog med lite utav godiset till skolan så att en utbytesstudent från Brasilien kunde få testa, hon älskade Diam.

Torsdag var som vanlig kyrkokör och som alltid är människorna så otroligt trevliga, säger det hela tiden men de är underbara. Fredag var nog en utav de bästa dagarna, eller iallafall eftermiddag. Jag och tre andra utbytesstudenter åkte till ett escape room, man blir inlåst i ett rum i en timme och så under tiden ska man försöka hitta alla ledtrådar och öppna alla hänglås som finns i rummet. Vi hade 28 sekunder kvar på vår timme när vi öppnat alla våra hänglås. Vi var i en utav de svårare rummen och vi fick en del ledtrådar men vi hade bra kul och det är bra samarbete i det hela. Man får även tänka på ett annorlunda vis än vad man är van vid. Vi ska tillbaka någon gång med bland annat en tjej som inte kunde just då. Vi gick sedan och åt på en resturang i närheten. En liten resturang och alla borden var fulla så vi fick sitta på en liten bänk och vänta på ett bord. Vi lyckas få ett bord precis vid dörren och det var kallt ute så det drog kallt och folk var inte snabba in och ut heller så det blev ännu kallare. Det var iallafall god mat och trevlig sällskap. Så jag hade en superbra eftermiddag/kväll. Vi bestämde även att vi skulle kolla på Eurovision Song Contest tillsammans i maj. Många är från olika länder i Europa så det kan bli riktigt kul samt att visa de som inte bor i Europa något som de flesta kollar på.

Helgen hade jag sett fram emot ända sedan allt blev planerat, lördagen skulle jag på en aktivitet med EF på ett gym som de hade hyrt och hade sett fram emot att få träffa de andra utbytesstudenterna, söndag skulle vi i kyrkokören sjunga en rolig sång och sedan skulle jag kolla på film med en vän resterande del av dagen och måndag plugg då vi var lediga från skolan pga Presidents Day. Jag vaknade på morgonen på lördagen av huvudvärk och ont i halsen. Valde att följa med min värdpappa ut på promenad och det var iskallt ute. När jag kom hem har jag fortfarande ont i huvudet och ont i halsen plus att jag var nerkyld så jag tog en dusch, gjorde iordning en kopp med varmt honungs och citron vatten och satte mig och gjorde min läxa som jag behövde göra. Min huvudvärk blev värre och värre och min förmåga att tänka blev sämre och sämre i och med det och när jag var på sista delen så hade jag en hemsk huvudvärk och det var svårt att tänka. Jag gjorde iordning en kopp te vilket var min värdmammas tips mot min hals, och gjorde klart sista delen och var någorlunda klar med uppgiften. Mådde dock så dåligt att jag var tvungen att ställa in min lördagsaktivitet för jag skulle inte klara av att vara speciellt social om ens klara av att göra något annat än att sitta i en fåtölj så istället satt jag mig nere i soffan och kolla på TV fram tills middagen och gick och la mig vid halv sju och somna kring sju åtta.

Hade nog den värsta natten på år. Vaknade första gången vid midnatt och hade en huvudvärk som jag inte ens kan beskriva hur hemsk den var. Jag har haft rejäl migrän tidigare men den huvudvärken jag hade då var ännu värre, hade även hosta, ont i halsen och antingen tok svettades eller frös. Vaknade ytterligare en gång vid tre. Mellan halv sju och tio halvsov jag sedan. Jag sov 15 timmar om man räknar bort de gånger jag vaknade under natten och morgonen. Så söndagen börjar med att jag lär ställa in hela dagens aktiviteter för jag ligger i feber... Första gången jag var upp och gick så var jag extra skakis och yr så när jag tvättar händerna börjar jag få prickar framför ögonen och jag vet att jag egentligen behöver sätta mig ner och vila för att sidan kunna gå tillbaka till min säng men dum och envis som man kan vara så skyndar jag mig att torka händer och sedan skynda mig till mitt rum som är nästan bara på andra sidan korridoren. När jag kommer till min dörr så kan jag inte se något så jag får fort känna mig fram till min säng som jag sedan slänger mig upp på. Min syn kom sakta men säkert tillbaka men det var bra läskigt när allt jag såg var svart. Efter detta var jag rädd för att ställa mig upp igen men efter ett tag kommer jag iallafall ner till köket och får i mig en skål med glass. Jag är sedan sängliggandes resten av dagen tills det är middag och sedan gick jag och la mig tidigt igen.

Min hosta blev värre och under måndagen höll jag på att hosta sönder mina lungor några gånger och pluggande gick inte så bra som jag hade hoppats. Idag tisdag var första dagen jag stannade hemma från skolan under hela skolåret, jag är bättre men inte tillräckligt för att klara en dag i skolan då jag fortfarande är skakis, har ont i halsen, huvudet och hosta. Imorgon så var det planerat att tillsammans med andra utbytesstudenter hålla presentationer om våra länder för elever på en annan skola men lär antagligen ställa in det med då det gör ont i halsen att prata just nu och med tanke på hur jag har känt mig. Ska jag vara ärlig har jag inte ens en presentation då jag inte haft någon ork att få ihop en under helgen pga av febern.

Så en bra vecka ledde till en inte lika bra helg men nu kan det ju bara bli bättre hoppas jag. En till dag hemma från skolan dock kanske jag behöver. Mår bättre som sagt men osäker om jag orkar gå tillbaka till skolan speciellt eftersom att mitt huvud är överkänslig vid snabba vridningar på huvudet och ljus, att sitta vid köksbordet och äta middag just nu är lite plågsamt för lampan är relativt stark i ljusstyrka.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I torsdags hade vi halv dag i skolan på grund av föräldramöten så vi slutade skolan vid tolv. Jag var hem och åt lunch och sedan gick jag till Lincoln Court som är ett pensionat i närheten av vart jag bor. Min historielärare hade fixat så att de elever som ville kunde får en chans att träffa veteraner och folk som levde under andra världskriget. Det var otroligt intressant att få träffa dem och höra deras historier om hur det var att leva då. Fick höra både sirliga och roliga berättelse från deras ungdom. Under kvällen åkte jag och sjöng i kyrkokören, jag har inte sjungit i en kör på tre år nu och det var kul att få göra det igen. Om som sagt människorna i min kyrka är otroligt trevliga så det gör allt mycket roligare.

Vi var lediga hela dagen i fredags. Min morgon började med att jag sov till strax efter åtta, gick upp kastade i mig frukost och sedan ut på promenad med Taz. Från att jag vaknade tills att jag var vid floden hade det gått knappt en halvtimme. I julklapp fick jag en massage i en och en halv timme som jag använde under förmiddagen och jag var inte lika stel som jag trodde men fortfarande stel. Den kvällen hade jag filmkväll med en vän. Hon har två barn som är så otroligt gulliga och de hade mycket energi under kvällen. Vi kollade på den "korta" versionen av Pride and Prejudice av Jane Austen och den var riktigt bra så vi planerar att kolla på den 6 timmar långa filmen på söndag efter kyrkan. Det var en riktigt trevlig kväll och vi pratade en del.

I lördags pratade jag med mamma och senare åkte jag och shoppade med en annan utbytesstudent i köpcentret vilket var första gången för mig och jag hade en bra och rolig eftermiddag istället för att sitta hemma och plugga vilket jag inte hade lust att göra. Vi åt även lunch på ett pastaställe och det var så gott.

I söndags var det första gången jag uppträdde med kyrkokören och det gick bra även om jag var trött och halvt borta på grund av det. Jag var tvungen att plugga eftersom att jag inte gjort det tidigare under helgen men det gick fort att göra klart. Min värdsyster kom upp med att baka kakor vilket det slutade med att vi gjorde. Vi samarbetar bra tillsammans, vi bråkar inte, vi skrattar och tokar oss medans när vi bakade under Thanksgiving men min värdbror också så slutade det halvt i bråk., vi var iallafall inte glada på varandra. Vi hade dem i gräddade och klara alldeles innan middagen. Vi hade en lite mer speciell middag då det var Super Bowl, allt var hemmalagat som kunde och det var en utan de godaste middagarna jag haft här. Vi hade TVn på under hela kvällen så vi kunde se matchen och speciellt reklamerna som är de mest påkostade reklamerna i USA. Efter middagen när alla lämnat köket så fixade jag och min värdsyster glasyr till våra hjärtformade kakor. Vi hade mycket glasyr kvar så vi åt flera kakor med glasyr på och sedan äpple med glasyr också. (kakorna försvann på två dagar)

Likes

Comments

Mitt förra inlägg var lite nedstämt men det har varit mycket hemlängtan just nu, speciellt under helgen då jag ett flertal gånger bröt ihop. Dels saker små saker som lagts på hög och hemlängtan som tillslut blev för mycket att klara av. Det har varit mycket under den senaste månaden som har hänt hemma i Sverige som jag gärna hade velat vara med på men inte kunnat för att jag är i USA. Många saker som jag vet kommer att finnas kvar nästa år men det är en begravning och ytterligare en aktivitet som inte kommer hända igen som jag väldigt gärna varit med på om jag kunnat, speciellt begravningen. Det är även mycket som kommer hända under våren som jag gärna varit med på hemma i Sverige men det kommer även hända mycket här som ska bli superkul att få vara med om. Tänkte göra några listor om vad jag har gjort, vad jag kommer att göra i vår, vad som kommer att bli konstigt när jag kommer hem, osv. Kommer inte få med allt men mycket.

Saker som har hänt under tiden jag varit i USA:

 • State Fair, Blackfoot
 • Assemblys i skolan
 • Homecoming
 • Alla gånger jag och min värdsyster legat på golvet och skrattet
 • Alla gånger jag och min värdsyster kollar på film/serie
 • Åka skridskor, både på någon slags lektion och med min kyrkas Youth Group
 • Jul och Nyår
 • Leta julgran
 • Yellowstone National Park
 • The Grand Teton National Park
 • StarWars, West Yellowstone
 • Konståkningsshow innan jul
 • Äta revbenspjäll men min värdfamilj + några vänner till familjen
 • Progressive Dinner
 • Fikat efter gudstjänsterna då man träffar alla otroligt trevliga människor
 • Morgonpromenaderna med Taz runt Snake River
 • Första veckan när jag var här och fick otroligt god jordgubbsglass till lunch
 • Middagarna med familjen både hemma och när vi äter ute
 • Open House hos en familj som är vän med min värdfamilj
 • New York och Welcome Days
 • Utbytesstudentträffarna med Student Government på min skola
 • Jul Party med Student Government, Youth Group och EF
 • Träffar med min IEC (hon som placerar mig och min första kontaktperson) och med EF (alla studenter i den här delen av Idaho)
 • Amerikanska fotbollsmatcher
 • Bonfire/Bearfire
 • Baseballmatch
 • Min födelsedag + födelsedagsmiddag
 • Halft leka i snön
 • Hoppa lövhög
 • Halloween
 • Klättra Klättervägg
 • Lunch med utbytestudenterna i skolan (Enligt en utav dem är Sverige; snö, IKEA och mörker)
 • Shopping Down Town
 • Träffa en vän till min kusins värdmamma
 • Pig Roast
 • Konstigaste som hänt mig är att jag blivit misstagen att vara gift med min värdbror (hände säker för två till tre månader sedan men det är fortfarande det konstigaste som hänt mig på länge)

Saker som kommer eller troligtvis kommer hända under resterande tid i USA (som jag vet av):

 • Har gått med i kyrkokören för att får en aktivitet efter skolan och gillar att sjunga
 • Träffa pensionärer som varit med i Andra Världskriget
 • Kanske åka till Minidoka på en skoltripp
 • Filmkväll med vännen till min kusins värdmamma
 • Hjälpa till med Souper Bowl i kyrkan
 • PROM
 • En eventuell slalomtripp med EF
 • Ett eventuellt återbesök till Yellowstone National Park
 • Att få se en Amerikansk student
 • En eventuell biokväll med utbytesstudenterna på min skola
 • Tredje Trimestern
 • Andra aktiviteter med min IEC och EF
 • Spring Break
 • Att troligtvis få åka till Salt Lake City och kolla på när min värdsyster testar i konståkning
 • Att få åka hem (inte lika positiv men något som jag ser fram emot också)
 • Vara med i Honor Society på skolan och allt vad det nu innebär

Saker som kommer att vara konstigt när jag kommer tillbaka till Sverige:

 • Att se minst en VOLVO vart man än vänder sig (har hittills sett kring 3st olika i Idaho Falls)
 • Att inte alltid äta middag klockan 18:00 varje dag
 • Att laga maten själv
 • Att inte ta med mat till skolan
 • Att inte ha en ryggsäck till varje lektion
 • Att inte ha läxor som blir betygsatta från en dag till nästa
 • Att gå tillbaka till ett "normalt" svenskt schema som har olika tider och olika lektioner varje dag
 • Att inte behöva trängas med elever för att komma till sin lektion för oftast på min skola är vi i samma klassrum hela dagen och läraren kommer till oss istället för eleven till läraren.
 • Att inte ha alla små skolgrejer som att nu håller de på att samla in konserver för hemlösa
 • Att behöva åka buss till skolan igen efter att kunnat gå i mindre än tio minuter för att komma till skolan här
 • Att inte ha storasyskon och vara minst i familjen längre
 • Att inte gå till kyrkan nästan varje söndag, inte för att jag är direkt religös (eller jag är inte religös, jag går till kyrkan för att få träffa människor) och inte för att det kommer att bli konstigt heller utan det kommer vara något som jag kommer att sakna att få träffa alla trevliga människor. Själva gudstjänsten är jag inte över exalterad över men jag gillar att prata med några utav de i kyrkan och de är otroligt välkomnande och redan efter bara två gånger så började jag få kramar av vissa. Jag kommer verkligen sakna alla de i kyrkan.

Saker som jag ser fram emot eller saknar i Sverige:

 • Att kunna gå ut i skogen när jag vill (här är det en timmes bilkörning först)
 • Kunna se en klar stjärnhimmel (dessa två låter kanske jättekonstig men har man haft det tillgängligt i hela sitt liv och sedan försvinner möjligheterna att kunna göra och se det så saknar man det även om det inte är super speciellt)
 • Att gå i en skola med 300 elever istället för 1400 elever
 • Ha ett schema som är olika för varje dag
 • Träffa familj och vänner
 • Att äntligen ta körkort
 • Gå tillbaka till vad som en gång var min vardag (även om det kommer att förändras för att jag har förändrats)
 • Alla roliga saker som är planerade för sommaren
 • Ett utav det som jag ser mest fram emot när jag kommer till Sverige är en stor kram från mina föräldrar

Likes

Comments

​En känsla som är en utav de jobbigaste jag ​har känt i mitt liv än så länge. Har haft det till och från sedan andra veckan i december nu. Under senaste tiden har jag dock haft känslan liggandes tung utan att jag egentligen har hemlängtan, det är som om något ligger och trycker och bara väntar på att få komma till ytan. Hemlängtan kan komma av minsta lilla grej, en doft, en bild, en känsla, ett ljud eller bara ett litet minne på dem man älskar och saknar. Det kan vara som att höra ljudet när någon sågar och det påminner om när pappa är ute och jobbar på gården. Eller en lukt på ett tvättmedel som påminner en om ett kärt hem. Kan även vara om man är med om något som påminner om något från hemma i Sverige så kommer den också. 

Blir man lite nedstämd utan större anledning så kan även det trigga hemlängtan och det är nästan det värsta för den blir väldigt tryckande och stark och det finns inte mycket att göra åt den. Det är den hemlängtan som får mig att bara vilja ligga i min säng och gråta även om det inte hjälper. Vid dessa stunder är det skönt för mig att prata med de som står mig närmast hemma i Sverige, speciellt min närmsta vän för det blir som en trygghet att prata med dem. Inte alltid jag kan prata med dem då det är en tidsskillnad på åtta timmar och oftast ligger alla och sover när man kommer hem från skolan. Då gäller det att hålla igång på huvudet så att man inte hinner tänka, som att prata med familjen, dränka sig i de läxor man fått eller bara göra något. 

När jag får hemlängtan vill jag dock ofta vara själv men det hjälper inte att få bort den utan det blir värre många gånger samtidigt som det kan hjälpa att få vara själv också så att man kan gråta och slappna av, samla styrka och gå vidare. 

Nu har jag kommit till mitten på mitt utbytesår om man räknar på att jag kommer hem den 15 juni vilket är en vecka efter jag slutat skolan och med min organisation åker man hem 7-10 dagar efter att man slutat skolan. Räknar man med de dagar jag varit i New York så var mitten igår (torsdag) medans om man räknar från när jag kom till Idaho falls så är mitten imorgon (lördag). 

Senaste månaden har varit lite jobbig för som jag skrev tidigare är det som man bestiga ett berg och man ser toppen men man är inte riktigt där och man längtar för att komma fram så att det är nedför sedan. Nu känns det skönt att toppen är så nära så att man kan börja räkna ner även om jag redan gjort det sedan en månad tillbaka då jag har haft hemlängtan. Nu är det iallafall fem månader kvar till jag kommer hem men jag kommer att hinna uppleva mycket mer tills dess. Både i skola och utanför. Mina höjdpunkter som jag troligen kommer hända och ser mest fram emot mest under våren är till slalomtrippen som förhoppningsvis blir av i mitten av februari med de andra utbytesstudenterna från min organisation i den här delen av Idaho. Att få se konståkningsshowen i mars som min värdsyster ska vara med i. Tills Prom. Att få åka tillbaka till Yellowstone. Att få se en amerikansk student. 

Jag kan inte fatta att det redan varit här i fem månader och kan inte tänka mig hur fort de kommande fem kommer att gå då bara de senaste tre vekorna i skolan har bara försvunnit. Har för den delen gått 90 dagar i skolan på måndag och har 90 kvar (och nej jag håller int räkning på allt men min engelskalärare har hur många dagar vi gått i skolan och hur många dagar vi har kvar innan sommaren så man ser det varje dag)

Finns några saker jag inte kommer att sakna med USA, som att ha samma schema varje dag och behöva trängas med 1400 elever för att komma till sin lektion och speciellt om man ska igenom två specifika korsningar och två trappor så går det inte att komma fram för i korsningarna så stannar alla och pratar samt att alla lär gå igenom dem och med trapporna så är det bara för smala för alla elever som ska gå upp och ner. Att ha samma schema varje dag har både fördelar och nackdelar, dock är nackdelarna större som att man tappar track och dagar och finns ingen variation i det hela som i ett svenskt schema, fördelar är att det är samma tider varje dag förutom måndag så man kan tiderna utantill och behöver inte kolla schemat varje gång. 

Likes

Comments

Likes

Comments

​Jag har inte gjort mycket speciellt under veckan utan tagit det rätt lugnt. I fredags åkte vi dock till West Yellowstone, en bilfärd på 2 timmar enkel väg. Vi åkte för att kolla på den nya StarWars filmen. Jag har inte sett någon utav de tidigare så den här var den första jag såg. Jag förstod inte allt som hände då jag inte visste bakgrunden för karaktärerna men jag förstod mer än vad jag hade trott. Hade inte räknat med att jag skulle skratta så mycket som jag gjorde under filmen. Det roligaste var dock när filmen blev tyst och allt gick i slowmotion, det var så tyst i salongen att man kunde höra en knappnål falla och så hör man efter någon sekund en liten unge säga "wei" eller något i den stilen och många börjar fnissa åt det mitt under en spännande del i filmen. Det var iallafall värt att åka två timmar i bil för att se filmen, det blev lite mer äventyr i det hela än att gå till bion här i Idaho Falls. Jag fick dock migrän så vägen hem var inte direkt kul, dessutom hade vi en blinkande plogbil framför oss ett bra tag och jag var känslig för ljus och satt i mitten bak i bilen och hade full sikt framåt. Men Men.

Nyår är inget som firas stort i min värdfamilj, vi har spenderat kvällen med att spela spel, monopol och China schack. Kommer nog inte heller klara av att vara vaken till midnatt då jag i vanliga fall går och lägger mig vid nio och går upp vid sju. Dessutom är det en stor parad på TV imorgon vid nio som är väldigt speciell och jag vill inte missa att se den. Tidigare under dagen pratade jag med min familj i Sverige och jag var med när klockan slog midnatt och kunde säga Gott Nytt År till dem vilket var konstigt då jag var med genom en Ipad och inte där i verkligheten men jag fick iallafall var med. Min gudfar är rolig, sa att jag ville ha en kram så han kramade om Ipaden och det är iallafall bättre än ingen kram alls. Mitt nyår har inte varit mycket men ändå så har jag haft en bra dag. Var även i kyrkan under förmiddagen och hade en rolig och intressant konversation med min värdpappa och mannen som vikarierade för prästen. Vi pratade om att vara utbytesstudent så vikarien hade varit det med när han var ung och om andra resor som skett under årens gång och vad både min värdpappa och vikarien varit med om under dessa resor vilket var helt otroligt då de princip nästan varit på fel ställe vid fel tidpunkt. Jag är inte religös av mig eller direkt bryr mig om gudstjänsterna men människorna i kyrkan är så otroligt trevliga så man följer med dit för att träffa dem.

Likes

Comments

Julfirandet startade kvällen den 24 December det är Christmas Eve. Tidigare under dagen var jag till kyrkan som vanligt en söndagsförmiddag och som vanligt var det kul att träffa alla där. Middag var vid fem och traditionen gäller grön chili med tamales, det var starkt men gott och jag drack mjölk för att minska brännandet i halsen. Vid halv sex åkte vi mot kyrkan för första julgudstjänsten som var familjens gudstjänst. Under gudstjänsten spelades julkrubban upp mellan delar ut bibeln och sång. Det var mycket sjungande och vilket var ovant att sitta och sjunga istället för att stå som vi vanligen gör. Min värdsyster var med och var rösten till Gud så hon stod i bakgrunden. I slutet av gudstjänsten så tändes ljusen som vi blivit tilldelade innan det började och vi stod och sjöng "Stilla natt", det var så vackert för de dämpade ljuset i rummet och för att man fick använda ljuset för att se texten i psalmboken för att det var så mörkt. Något som var kul under gudstjänsten var att hon som höll i teatern av krubban har en liten son som innan han somnar sjunger eller låter konstant så medans hon sprang fram och tillbaka för att få alla ungar på plats så satt hennes son på ryggen och lät och ville inte vara tyst. Det var dock kul och man satt och skratta mer åt det än var irriterad och dessutom så var det familjens gudstjänst och vad är en sådan utan låtande små barn?

Vi hade två och en halv timme hemma innan det vi skulle åka tillbaka till kyrkan så jag och min värdsyster passade på att kolla på filmen Trolls. Jag gillade den redan innan den börjat ordentligt då den fortfarande var på introt, med alla ljudeffekter och allt. Den filmen gick så fort att när den var slut blev man förvånad att det redan gått över en timme och det var dax att fixa sig kodning för nästa gudstjänst. Vid det här laget börjar jag verkligen att bli trött för klockan närmade sig tio och i vanliga fall går jag och lägger mig vid det här laget. Iallafall bar det av till kyrkan igen för ytterligare en gudstjänst och denna gång var vi alla fem och inte bara fyra eller mindre som vi vanligen är.

Ska jag vara ärlig då var jag för trött för att koncentrera mig på när de prata så samtidigt som jag försökte lyssna så vandra mina tankar iväg på annat men nu är klockan elva så det är förståeligt. Det var sång och lärdom iallafall. I slutet på denna gudstjänst hade vi ljusen ytterligare en gång och de dämpade belysningen i rummet. Hade inte lärt mig "Stilla Natt" på engelska utantill ännu så behövde fortfarande psalmboken och för att kunna se något i mörkret fick jag använda ljuset. Efter sången så började vissa spela på klockor i takt och sedan kom pianot in och vi började sjunga ännu en sång i mörkret och det var så vackert med klockorna, pianot, sången och ljusen som var den ända ljuskällan i rummet. Det var en så härlig stämning i kyrkan och jag är glad att fått vara med om det.

När vi kom hem så samlades vi alla i soffan och lyssnade på när min värdpappa läste en saga för oss. De läser samma saga varje år och traditionen kommer från när min värdpappa var liten och boken som han läser ur är köpt de året han är född. Älskar den traditionen. Klappar lades sedan under granen och det var dax att gå att lägga sig för nu är klockan ett på natten. Min värdmamma stannade uppe en stund till och fixade julstrumporna. Julgranen var för den delen full med julklappar under den. Det hade även snöat under kvällen vilket betyder skottning när jag vaknar senare under dagen, jippi. Det var en bra Christmas Eve.

Vaknade senare under den 25 December vid sju, vilket är när jag vanligen vaknar och de flesta är vakna vid den tiden och uppe och fixar. Det var dock helt tyst och mörkret och jag ville inte vara den första uppe så gick tillbaka och la mig igen och höll på med mobilen ett tag tills jag hörde de andra börja röra på sig och samlas vid granen. Jag gick ner i pyjamas och en tjockare tröja och satt mig i soffan vid mina värdsyskon. Vi öppnade våra julstrumpor, har en egen med mitt namn på. I den fanns lite allt möjligt allt från godis till strumpor till en uppdraggar leksak. Vi alla fick en sådan leksak i våran strumpa fast olika djur. Jag fick en apa som står still och sedan gör en volt, anledningen till varför jag fick den var för att jag blev rädd när den hoppade första gången när vi lekte med dem i leksaksaffären Down Town för några veckor sidan. Sedan började vi öppna paketen under granen och vi öppnade kanske häften. Min värdsyster fick ett spel i jätteversion och min värdmamma fick ett pussel med typ 17 000 bitar i det (det är enormt) av min värdbror. Själv fick jag hörlurar vilket verkligen var behövligt då mina andra håller på att bokstavligen falla sönder av min värdbror. Av min värdsyster fick jag en tunnare luvtröja som säger "Idaho State University" (vilket är universitetet hon går på just nu) och den är så skön. Sen fick jag även träningsbyxor, en tröja, en rabatt till massage, en kartong med sportbar som jag brukar äta, m.m. Vi åt frukost vilket var Holliday French Toast vilket var sött men gott, det är franskt bröd, äpplen, bär, socker, mjölk och ägg i princip. Det är något som jag lätt skulle kunna ta hem och ha som julfrukost. Efter frukosten öppnades resterande paket och det blev tomt under granen.

Som sagt snöade det under gårdagskvällen och det var skottning som gällde. Det var lättskötta för det var 1-2 decimeter med lössnö och halva trottoaren var redan gjord av en granne som har en fyrhjuling så det gick ännu fortare. Det var så kul att se hur alla hjälpte grannarna som är borta under hjul med skottningen så att de inte skulle komma hem till uppfart full med snö. Otroligt fin gärning och speciellt under jul. När jag och min värdsyster var klara med att skotta gångarna inne på gården så tänkte vi leka i snön vilket vi gjorde typ. Vi ställde oss i och tippade bakåt i snön och precis efter att vi fallit kommer Taz och har snö i hela mitt ansikte. Det var kul att typ leka i snön och låtsas att vara barn igen för en stund. Man var dock kall och smått blöt när man kom in så det var skönt att byta till torra kläder. Jag har kunnat gått runt i shorts inomhus nästan hela dagen idag vilket är något som är ovanligt för mig då jag fryser i princip hela tiden. Var tvungen att byta till varmare kläder under kvällen då det började bli kallt.

Jag och min värdsyster kollade på "Trolls Holliday" eller vad den heter under eftermiddagen och jag visade även "Kalle Ankas Jul" för mina värdföräldrar även om vi alla tre höll på att roman i soffan för ingen är van att vara vaken till efter ett på natten i denna familj. Sedan var det slapp och vi fixade iordning julmiddagen. Middagen var så god, potatismos, något likande brunsås, sallad, kokta och sockrade morötter med nötter, kött och bröd. Till efterrätt fick vi chokladrulltårta och den var mäktig. Jag är inte överförtjust i choklad och om det blir för mycket för jag en obehaglig känsla i halsen så jag testade en liten skiva av rulltårtan och det lilla jag fick var nästan för mycket för mig. Vi drack även Egg nock vilket jag inte var överförtjust i men testa gjorde jag iallafall innan jag dömde.

Taz fick typ tasskydd mot snö vilket vi testat att sätta på honom under dagen men han är inte van med något på fötterna så han tycker att det är otroligt obehagligt, men hans reaktion är dock otroligt rolig när de kommer i närheten av hans fötter då han flyttar fötterna så lång ifrån dem som möjligt.

Jag har haft en utav de bästa jularna under mitt 18-åriga liv och det skulle vara kul att ta med någon tradition hem till min familj, som frukosten eller julstrumpor vilket jag inte vet är så lätt så vi inte har en öppenspis men det kan nog lösa sig ändå. Har även ätit otroligt mycket kakor de senast dagarna och under kommande kommer det säkert att bli lite mer, plus popcorn en karamelliserat äpple.

God Jul från Idaho Falls!

Likes

Comments

​Denna vecka har varit en utav de jobbigaste hittills. Hemlängtan, dålig sömn och allmänt nedstämd. Det är först nu jag börjat fått hemlängtan, min bästa vän 18-årsdag var i slutet av förra veckan och hade gärna varit med och firat hennes dag. Det har varit Lucia som jag sedan dagis varit med och sjungit i sedan dagis och först för två år sedan började vara och kolla på istället. Alla sånger som man sjungit år efter år efter år och allt som hör till. Sen kommer allt med jul och familj som jag missar i och med att jag är i USA och inte i Sverige. Små grejer som betyder mycket men som kommer att finnas kvar nästa år med. 

Jag har varit här i nu fyra månader och det känns som att jag har varit här halva tiden även om det är en månad kvar tills dess. Som att ha klättrat upp på toppen på ett berg och nu endast gå nedför och på botten är dagen då jag sätter mig på ett flyg hem. Det är sex månader kvar men de kommer att gå fort. Alla säger att hösten går långsamt och våren fort och jag tror dem för våren springer alltid iväg. Och jag vet att den här kommande månaden kommer att gå fort för två veckor av den har jag lov och som alla vet så går tiden när man har lov otroligt fort. Ibland önskar jag att jag var hemma samtidigt som jag trivs här med. 

Förra helgen var vi och letade en julgran, Vi åkte en timme med bil till Island Park och gick runt i skogen och letade. Det vars skönt att få komma ut i skogen och få andas frisk luft igen. I Sverige där jag bor är jag omgiven av skog och kan lätt gå ut och bara vara, något som får mig att slappna av. Här istället lär jag åka bil i en timme för att komma till en skog. Något som man tar för givet men när det inte längre finns omkring en så saknar man det. Iallafall så hittade vi en julgran efter att ha pulsat runt i snön ett tag och fotat frosten på gräset. Vi fick varm choklad och i mitt fall te, sen var det även kakor, choklad, mandarin och mandlar. Min värdmamma gör otroligt goda kakor, och jag som kan avstå godis och annat har en svaghet för kakor.. 

Var på mitt tredje julparty i tisdag och även om jag inte alls ville gå innan så hade jag kul och i efterhand så uppskattar jag att jag gick. För övrigt har det inte hänt så mycket under veckan, vi hade en assembly som var kul, tävling, sagostund och alla som förlorade sitt vad om hur mycket pengar skolan kunde samla in var också med, som att äta en utav de starkaste jalapeños, färga håret på en lärare och en kille vaxade benen. 

När jag kom hem från skolan i torsdags så hade huset förvandlats inne. Allt julpynt kom upp på på granen och runt om i huset. Det tog mig ett tag innan jag insåg att det hängde en stor rosett på min dörr.  Jag hittar en idag nya ornament på julgranen och jag har en julstrumpa med mitt namn broderat på. Det är mysigt nu när allt julpynt är ute men granen är min favorit med alla färgglada lampor som lyser. 

Denna helg hade vi revbensspjäll med några vänner till familjen och det var trevligt att träffa nya människor. Detta betydde även att vi behövs skotta uppfarten, städa huset och fixa iordning mat. Jag visste inte alltid vad jag skulle göra och kände mig i vägen så satt på mitt rum tills hjälp behövdes. Idag har jag pratat med min familj hemma i Sverige och vi var på bio, den nya filmen Coco. Filmen var bra och jag blir för lätt påverkad av filmer, även tecknade, jag blev tårögd och började nästan gråta i slutet..  Dessa två dagar var de första dagarna jag verkligen varit glad typ hela dagen vilket har varit skönt. Min helg slutade dock med migrän och den värsta jag haft på ett bra tag. 

Likes

Comments

Söndag: Jag och min värdmamma åkte på en konsert med en kör som spelade på klockor, jag visste inte vad som väntade men när min värdmamma kom med iden att åka på den så sa jag ja för varför inte. Det var en utav de bästa konserter jag varit på för det var otroligt vackert och avslappnade när de spelade på klockorna.

Måndag: Det var ett julparty med EF som jag åkte på, det var för många människor i ett för litet hus. Huset i sig var medelstort men det antal utbytesstudenter som kom med värdsyskon gjorde det trångt, varmt och kvavt. Men vad gör det när man har kul. Jag träffade två tjejer som jag inte sett sedan första måndagen jag var i Idaho Falls vilket är i princip tre och en halv månad sedan nu (WOW vad tiden går FORT). Alla som kom till partyt tog med något, jag tog med kakor som min värdmamma bakat (de är otroligt goda kakor och för en som har svaghet för kakor är det inte bra) och hela bordet var fullt med olika slag av efterrätter och sushi. Alla hade även med sig ett paket som vi körde en lek med där man stjäl dem från varandra. Vi var två grupper och min grupp satt i källaren och det var varmt för de hade en kamin där. Jag fick godis (äter nästan aldrig godis och är inte direkt förtjust i choklad heller för den delen). (Fick en som såg ut som en julgran, det var riskaka inuti med ett tunt lager vit choklad. Jag och min värdsyster delade på den idag när jag kom hem från skolan för jag ville inte ha hela. Det var även den perfekta anledningen att skjuta upp läxorna jag behövde göra innan dagens julparty.... Den var faktiskt god och det var som tur ett tunt lager choklad på) Kvällen var rolig men lär införskaffa en ful jultröja för det är väldigt populärt här på partyn...

Tisdagen ägnades åt Disney filmer, hade ingen lust att plugga även om jag visste att det skulle vara bra att skiva klart en uppgift för att slippa så mycket att göra idag men det gjorde jag inte. Det är faktiskt skönt att för första gången sedan åttan inte oroa mig över varje uppgift och betyg, jag kan faktiskt slappna av för så länge jag har högre än C i alla ämnen så är det lugnt och att få ett C är lätt, bara man är med på lektionerna, gör läxan så har man ett A och behöver nästan inte plugga något inför proven för det är enkelt att får A i dem här inte som i Sverige där man behöver skriva en hel uppsats på varje fråga (kan bero på att jag inte läser AP kurser men ändå). När jag kom hem så hade min värdmamma och syster köpt en riskakeklubba till mig med kola runt om, så söt men så god när jag åt den senare under kvällen. Skrev under sista lektionen på ett personlig berättelse och jag skriver om när jag stod på Arlanda och sa hejdå till mina föräldrar innan jag kom hit. Det är inte svårt att skriva om men jobbigt för det gör att man får lite hemlängtan medans man skriver.

Onsdag: Andra julpartyt med utbytesstudenter men idag var det skolans studenter. Jag kommer alltid tio minuter tidigt när vi träffas alla utbytesstudenter och Student Government på skolan och lär stå och vänta i tio minuter innan resten av utbytesstudenterna kommer.. Vi dekorerade våra egna kakor och åt vilket var gott men otroligt sött. Vi spelade Kahoot och till skillnad från första gången vi hade en träff och jag kom först så kom jag typ sist denna gång men det var många frågor som jag inte kunde om julen i USA. Vi hade även denna gång med oss paket och körde samma lek som i måndags när man stjäl paketen, Jag hade börjat med att ta en påse och i den fanns en tiger gosedjur och en mugg med Twix i och jag ville verkligen behålla den men den blev stulen från mig. I utbyte fick jag en kortlek och ett puzzel med Disneys Frozen, kortleken blev stulen men jag fick behålla pusslet för det var inget som tjuven ville ha. Jag i min tur stal ett pennfodral med en uggla på och i den fanns två magneter så jag var rätt nöjd ändå även om min tiger försvann... En tjej som jag umgås mest med som är från Brasilen fick muggen som var i påsen med tigern och jag fick Twixen av henne (kan endast äta någon sedan blir det för mycket choklad så min värdsyster blev glad när jag gav dem till henne när jag kom hem).

Har haft en jobbig dag idag, den brasilianska tjejen som jag umgås meds värdfamiljs morfar/farfar ligger i koma och kan komma att gå bort när som helst och det är jobbigt för värdfamiljen och min vän. Det de går igenom nu gick jag igenom i somras när min morfar låg sjuk i cancer med döden runt hörnet. Har inte stått min morfar så nära men det är fortfarande släkt och det är jobbigt att se dem plågas. Min morfar har alltid varit stark och stolt när jag har träffat honom men sista gången jag träffade honom innan han gick bort var han svag och ynklig. Han grät också vilket är något som jag aldrig sett honom göra i mitt liv. Det var så jobbigt att se honom så sjuk att dagen efter att jag träffade honom hade jag inte lust att göra något, fanns ingen ork att laga mat eller göra något med värde. Jag kan relatera till hur de känner även om de måste ha det ännu värre än vad jag hade. Att höra av min vän hur situationen såg ut drog upp vad jag kände i somras och det har påverkat mig hela dagen.

Likes

Comments

Ny trimester = Nya kurser😄

Första lektionen är Space Science. Tycker att det är otroligt intressant med rymden och alla fenomen, önskar att man fick lära sig mer om det i skolan än vad man gör även om man inte har någon användning av det om man inte ska jobba inom astronomin. I den här kuren så kommer det vara uppdelat i fyra block, Universum, Stjärnor och galaxer, solsystemet och slutligen sol-jord-mån systemet. I första blocket, universum, kommer vi jobba om ljus, teleskop, rymd utforskning och Big Bang. Andra blocket, stjärnor och galaxer, är det fokus på galaxer, klassificering av stjärnor och livscirkeln av små och stora stjärnor. Tredje blocket, solsystemet, kommer vi jobba med nebulosor, proportioner av solen, modeller av solsystemet, Keplers lagar om planeters rörelser, Newtons lagar om gravitation, planeter, kometer, meteoriter och asteroider. I sista och fjärde blocket, sol-jord-mån systemet, är det jordens rotation, jordens revolution, månfaser, förmörkelse, tidvatten, jordens atmosfär, vattencykeln och troligen inte väder även om den är medräknad. Min värdsyster har tagit kursen sedan tidigare och säger att det är en lätt kurs och man lär sig inte så mycket, men tror hon tyckte att den var relativt kul iallafall, men eftersom att det är ett tillvalsämne så läggs det inte lika mycket tid på kursen... Läraren verkar helt okej efter att ha mött henne en dag så vi får se hur det går. Ser fram emot hur det kommer att gå för som jag nämnde är det ett ämne som jag tycker är intressant.

Andra lektionen var psykologi, har inte skrattat så mycket på en lektion sedan vi hade min samhällslärare första lektionen på gymnasiet. Vår lärare är obeskrivlig, jag vet ärligt inte hur jag ska beskriva henne mer än att hon kan få alla att skratta så lätt, som sagt hela klassen skratta under hela lektionen i princip. Det är flera elever från sociologin som går på samma psykologi som mig så man känner några sedan tidigare samt att vi är fyra utbytesstudenter. I kursen så kommer vi läsa introduktion till psykologi, mänsklig utveckling, mänskligt beteende, avvikande beteenden och psykologiska sjukdomar. Dessa kommer att ta cirka sju veckor vilket betyder att vi har fem veckor som vi får bestämma vad vi vill jobba med för del, vi fick ett papper att fylla i sex alternativ som vi ville jobba med så vi får se vilka det blir. Detta är också en kurs som kommer att bli kul att läsa för det är något som jag antagligen inte kommer att läsa hemma i Sverige så när jag såg att den fanns innan jag kom hit så hade jag bestämt att jag ville läsa den. Med den lärare vi har så kommer det säkert att bli ännu mer rolig också.

Tredje lektionen var Drawing II vilket är också något som faller mig i intresse och har gjort sedan jag var liten och har även tagit kursen när jag var mindre. Vi fick ett block och pennor osv. i början av lektionen och gick igenom allt som var inuti. Hon gick igenom hur vi skulle bli bedömda. Vi har fem delar tror jag att det var, i början på varje del så kommer vi ha uppgifter för att träna på vad vi jobbar med vilket vi får betyg i hur deltagande vi är i det vi gör. Sen har vi själva projektet för varje del och det är den som på riktigt bedöms på hur vi skissar, med proportioner osv. (vi blir inte mycket bedömda på hur bra vi jobbar och inte, mest fokus på hur vi gör), projektet är det som läggs mest tid på och vi kommer att avsluta det första innan jullovet vilket är om tre veckor och första är att måla en människa. Första uppgiften vi fått är att måla framsidan på vårt block, har valt för tillfället att skriva mitt namn i skrivstil och sedan måla kurbits, vet inte vad jag ska göra mer än eller om jag ens behöver mer på den... Det här är också en kurs som intresserar mig då jag alltid tyckt det varit roligt att måla, skissa och pyssla även om jag inte har varit den bästa alla gånger men har alltid tyckt att bilden i skolan var det roligaste ämnet förutom i nian då min lärare inte var så bra.

Fjärde lektionen var engelska och jag har samma lärare som förut (jippi😥) men jag har en ny klass. I denna klass är vi tre utbytesstudenter, i första var vi fyra stycken. Jag är inte längre i samma klass som min brasilianska vän längre vilket är synd men vi har psykologi tillsammans och äter fortfarande lunch tillsammans så det är bra. Engelskan var den lektionen som jag gillade minst av alla jag hade idag, inte för att jag var så överförtjust i den tidigare heller... Jag lär mig bättre engelska iallafall vilket är väl huvudsaken.. Imorgon ska jag även fördriva hela min eftermiddag till att skriva anteckningar till ett prov vi har på onsdag, tjoho... Jag känner mig så negativ till engelskan just nu men min lärare gör det svårt att gilla det för han är för energisk i ämnet.. Vet inte riktigt vad vi gör i engelskan men vi ska fortsätta med litteraturen som just nu är Amerikansk litteratur och vi ska läsa minst en bok...

Femte lektionen var US History och den var inte så annorlunda mot tidigare förutom att jag har en klass som är är två mer än vad vi kan få plats med.. Borden är till för fyra, idag var vi fem vid nästan alla bord och när alla är där så är det två bord som kommer att ha sex personer vid det.. Kommer att bli trångt.. I denna klass är vi fem utbytesstudenter varav jag är den enda utav dessa som jag vet har haft vår lärare sedan tidigare. Vi kommer att börja jobba med första världskriget i några dagar så att alla är på samma nivå. Sedan kommer vi att fortsätta med 1920-talet. Vi kommer under denna trimester jobba fram till och med 1950-talet. Själv ser jag fram emot andra världskriget för det ska bli intressant att se hur man blir undervisad om det mot i Sverige, dessutom vet jag troligen mer än de flesta amerikanska om det vilket gör det ännu roligare. Resten ska också bli intressant för jag gillar historia men ser speciellt fram emot andra världskriget även om det är ett hemskt krig..

Sista lektionen var Creative Writing, detta är en kurs som jag inte tänkt ta från början men i brist på roligare så tog jag den. Jag tycker dock att det är roligt att skriva men min fantasi är inte lika bra som den en gång varit.. Vi kommer att skriva Person beskrivning, dikter/poesi, blogg, multimedia presentationer, korta historier och artiklar. Vet inte så mycket mer än så vad vi ska göra men det blir säkert kul iallafall och läraren verkar vara motiverad och bra.

Intressant med många amerikanska lärare är att de gillar att skriva vad de säger istället för att prata och det ger en huvudvärk... Kommer nog att bli en bra trimester och än så länge gillar jag alla mina tillvalda kurser som jag tagit vissa mer än andra men det har varit en bra dag. Jag lär dock springa runt skolan lite mer än tidigare då jag har sex olika klassrum istället för fyra... Har dock fortfarande alla förutom en på samma våning så det är bra.

I lördags var vi Down Town och gick runt i butikerna lite, hittade ytterligare en favorit butik och jag förstår inte att två av min favoritbutiker innehåller leksaker eller gosedjur, men vad gör det.. Leksaksbutiken vi var in var otroligt mysig och inte alls som BR eller Toysrus, de hade ett ställe med uppdragsbara små leksaker och vi stod där i säkert tio minuter och lekte (två artonåringar och en vuxen, inte för att vi brydde oss vad andra tyckte). Min värdsysters favorit av dessa var dels en larv och dels en apa (hon gillar apan endast för att när jag vred upp den så så stod den typ still och sedan hoppade den upp i luften och jag blev skrämd, så hon tyckte om den endast för att den skrämde mig😂). Jag gillade också larven, men det var många som var roliga. Vi hittade gosedjur och allt möjligt i den butiken och den var så mysig att gå runt i. Jag och min värdsyster testade Mood Rings också och det var läskigt för de stämde otroligt bra för båda och vi testade flera ringar samtidigt, på olika fingrar osv. Tillslut blev det nästan läskigt så vi gick vidare till nästa hylla. Vi var även in i fyndaffärer och jag och min värdsyster hittade otroligt fina halsband som vi stannade och kollade på. Det slutade med att min värdsyster köpte en silvrigt halsband med ett litet kors vilket hon länge velat ha, jag köpte ett halsband i guld med ett pyttelitet S, vi båda satte på oss dem efter vi köpt dem och för mig är det helt klart ett utav de köp som jag är mest nöjd över än så länge. Det är skönt att ha ett halsband igen, har inte haft det på länge som jag kan använda både vardaglig och till finare evenemang. Jag och min värdsyster kom fram till att när vi handlar smycken till min outfit till Prom så ska vi åka till Down Town och kolla först i den butiken, det är lite dyrare men smycket blir mer speciellt för det inte är lika lätt att hitta samma även om man kan hitta likande samt att det blir mer speciellt än att handla på Kohl's eller Target..

I söndags gick jag och min värdbror en promenad som var nästan 2 mil, det tog oss två och en halv timme från att vi lämnade huset och kom hem. Det var en skön promenad och det var sista dagen som det skulle vara fint väder vilket gjorde att vi gick längre än tidigare. Vi pratade under stora delar av vägen också så tiden gick fortare. Min värdbror är lätt att prata med och han förklarar så fort det inte är något jag inte förstår eller något som är nytt för mig vilket gör att jag lär mig alltid något nytt när jag går på promenad med honom. I söndags pratade jag även med en vän som jag gick i samma klass som i gymnasiet och jag har inte pratat live med henne på över tre om inte fyra månader, vi pratade i nästan fem timmar vilket var hela min eftermiddag så jag behövde inte fundera på vad jag skulle göra. Något jag ser fram emot är att få prata med min andra vän som jag utgicks med i min klass, kanske ska prata med dem båda när jag får jullov och de fortfarande är i skolan.. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha en åtta timmar skillnad på dygnen.... Nackdel är att inte kunna prata med ens vänner när man är vaken alla gånger speciellt när det är skola för alla sover när jag kommer hem...

Likes

Comments