Oavsett ålder frågar vi oss själv ofta ''Är sociala medier så himla bra som det verkar?''. Och ''Är det verkligen så säkert som det ser ut?''. Det finns en massa frågor, och oftast ett ganska klara svar.

Varje dag är det över miljoner människor som surfar runt på nätet. Och mer än en miljard inläggs läggs upp. Vi människor är besatta av sociala medier. Du kan söka på ''Vem är världens rikaste människa?'' Och mindre än två sekunder visas tusentals sidor upp med oftast lika svar men en del olika. Men varför känner vi människor att vi hela tiden måste vara aktiva på sociala medier, till exempel många måste hela tiden uppdatera sin sida om vad de gör och tycker.

Sociala medier är en perfekt plats att uttrycka din åsikt eller dina känslor. Det kanske finns andra som tycker och känner som en själv som själva inte har vågat ta upp det. Då känner man inte sig lika ensam och man kan bli backad av andra när ens åsikter trycks ner. Man kanske känner sig starkare och kan lättare stå upp för det man tycker om man vet om att många fler känner som en själv. Man kanske kan förändra saker om man kan övertyga fler och fler om att man har rätt. Å andra sidan finns alltid dom som kommer att vilja trycka ner dig och din åsikt. Antingen sånna som inte tycker som dig eller sånna som bara vill göra dig illa. Därför väljer många att helst inte dela med sig av vad dom tycker. Och därför är det lättare att hänga med andra och deras åsikter. Man blir liksom en efter följare.

Men vilka är dom här människorna som ständigt ska trycka ner andra? Oftast anonyma, små och osäkra människor som känner att de måste trycka ner andra för att själva må bättre. Dom finns överallt, oavsett vad ämnet är finns det alltid dem som 1. Inte alls håller med dig och anser till och med att du är helt korkad, och börjar hacka ner på dig personligen till slut. Eller 2. Sånna som inte bryr sig om åsikten, de vill bara trycka ner människor som känner sig starka med sin åsikt för att de själva är osäkra om sig själva. Detta kan leda till att många får en mycket sämre självkänsla och kanske till och med tar livet av sig! Därför tar man näthat på det största allvaret. Och om fler och fler människor blir ned tryckta av att dela sin åsikt blir det färre och färre som vågar att göra det. Det kan leda till att ingen alls vågar dela med sig av sin åsikt. Då kanske det inte blir någon demokrati i ett land om folket aldrig vågar säga vad de tycker och politiker kan göra beslut utan att någon protesterar. Om man skulle träffa ett hat troll på riktigt skulle den personen aldrig säga det den skrev till dig på sociala medier, där de kan gömma sig bakom en skärm.

Men en annan fråga många tycks ha diskuterat en hel del, är det verkligen så säkert att lägga upp precis vad som helst på sociala medier? Liksom vad är nackdelen? Visst kändes det bra när du la ut den där bilden på den lyxiga middagen du åt? Nu kommer alla att tänka ''Wow om bara jag kunde äta en sån god middag som hen gjorde'' Det känns bra när alla likes och trevliga kommentarer rullar in. Du skrev till och med vart någon stans du befann dig. Men är det verkligen så himla säkert att skriva vart du var någonstans? ''Ja då det är ju bara mina vänner som ser'' men det kanske inte alltid är så. Man vet aldrig. Det kan vara någon annan som sitter och läser det du har skrivit och kanske hittar upp dig. Och det kan ha stora konsekvenser. Det kan vara från bråk till våldtäkt och kanske till och med mord!

Men det allra bästa med sociala medier är hur mycket enklare man får kontakt med andra personer i olika delar av världen. Om vi tar ett exempel, Skype. Skype var en brilliant ide, du kan vidosamtala med människor som kanske bor andra sidan världen vilket var helt otänkbart några år innan. Min familj har stor nytta av det. De kan prata med sina kusiner,bröder och systrar som bor i en annan världsdel. På så sätt kan man behålla kontakten med sina nära och kära, liksom uppdatera varann om vad som har hänt på sistone. De kanske skickar bilder på ett bröllop man inte kunde komma till. Vid sånna här tillfällen tycker jag personligen att sociala medier är en mycket positiv användning. Du kan ta reda på vad gamla vänner och skolkamrater gör just nu osv. En grej som jag själv har tagit en stor del i, är att skaffa en massa nya vänner! Sociala medier är en bra plats ifall du vill skaffa nya vänner. Du kanske hittar sånna med likadana intressen som dig själv. Då är det väldigt lätt att börja starta en konversation med varann. Det är ju alltid lite kul att prata med någon som är minst lika beroende av nånting som dig. Du kanske är ensam om något, du känner att du inte har någon att prata med om det här ämnet som bara du i din närhet tycker om, då kan det kännas bra och dessutom roligare att prata med någon som känner som dig. Du kan även lära dig om andra kulturer. Till exempel jag har vänner i USA som berättar en hel del intressanta saker. Som att man kan tro att alla amerikaner är as trevliga och sociala, men han berättade att de egentligen är fejk snälla mot en. Det skulle jag aldrig kunna veta om inte han sa det till mig .Så man lär sig en hel del och det är alltid kul att få nya vänner.

Men då ställs ju frågan ''Är denna person verkligen det den påstår den är?'' ''Hur vet jag om jag kan lita på hen?''. Det är viktigt att vara försiktig. Särskilt på sociala medier där det är så enkelt att låtsas vara någon annan. Med en enkel google sökning kan man hitta en massa bilder på en till exempel snygg tjej och lätt kunna lura någon om att man verkligen är den personen. Det kallas ''Catfishing''. Därför ska man vara vaksam och kritisk. Det går ganska lätt att lista ut vem som inte är ärlig om vem den personen är. Man kan se ganska lätt om det är en google sökning eller inte. Men det kanske bara är jag. Jag har vart inne på internet så pass länge att jag kan skilja på vad som är verkligt och inte. Även fast det kan vara väldigt svårt ibland. Men jag kan tänka mig att det är lättare att lura yngre barn som kan tro på lite vad som helst som slängs i deras ansikten. Catfishing kan vara väldigt allvarligt. En 40-årig man kan låtsas vara en 16 årig tjej. Sen när de bestämmer för att träffas kan den här mannen skada den unga pojken genom att misshandla,våldta eller döda honom! Du kan låtsas vara en fotograf och bestämma tider med en tjej och senare skada henne riktigt illa.

Man kan säga att vår generation är den smartaste. Eftersom att vi har så bra tillgång till media så har vi även bra tillgång till nyheter. Vi blir ständigt uppdaterad av nyhets sidor,och även andra som delar den. Såklart ska vi vara lite källkritiska och tänka på vilken källa nyheten kommer ifrån, och såklart om nyheten låter sann. Men tack vare vår ständiga uppdatering av nyheter vet vi en hel del om vår värld. Den gamla generationen visste kanske inte vem USA:s president var när de var unga. De kanske knappt visste vem som styrde det land de själva bodde i. Och vi kan jätte enkelt hitta upp den information vi vill veta på nån sekund. Även mycket kändisar pratar mycket om politik, och då kan många unga som då ser upp till den här kändisen få en bild av politiken Det gör att denna generation är den smartaste.

Nu har vi diskuterat en hel del du kan göra på sociala medier. Det går nästan inte att räkna upp allt du kan göra, det är otroligt mycket. Men vad kan det leda till? Jo, det kan leda till att många barn och ungdomar blir väldigt beroende av de. Det finns alltid nånting att göra på mobilen, chatta med vänner, kolla och likea bilder och kolla på YouTube. Och eftersom unga har så mycket tid i livet så fastnar de lätt på sociala medier. Det är inte nyttigt för barn och ungdomar att ständigt ha en skärm i ansiktet. Det kan förstöra deras ögon! Men det kan också få unga att koppla sig bort från verkligheten och lätt kunna hoppa in i mobilens värld, vilket då gör att de kopplar lätt bort kontakten med människorna runt om sig. Man blir mer osocial. Sen finns det sånna som jag. jag kan väldigt lätt lägga undan min mobil.

Så det vi kom fram till är att sociala medier har sina nackdelar, men det behöver inte betyda att vi borde hålla oss borta från det. Det har ju sina bra och viktiga funktioner som vi inte kan rå för. Men vi ska ändå vara vaksamma och försiktiga redan man för första gången går in på sociala medier. För man vet aldrig, kanske en dag tar datorn över vår värld.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

-Hur skall föräldrar vara för att vinna sina barns förtroende? Är det ett led i ens frigörelseprocess med sina föräldrar?

Jag tycker det är väldigt viktigt att förälder och barn ska kunna lita på varann. Det stärker relationen mellan dem. Och det kan vara skönt för en förälder att de kan hålla koll på vad deras barn gör och känner. Och det kan vara skönt för barnet för då behöver de inte dölja något från sina föräldrar.

För att föräldrarna ska vinna sina barns förtroende är det viktigt att dom litar på barnet. Då kan det kännas skönare att berätta olika saker som vanligtvis andra barn skulle låta bli att berätta. Det är också viktigt att föräldrarna inte blir rasande om barnet har gjort något fel. Då vågar hen kanske inte berätta nästa gång hen gör något fel. Vilket leder till att barnet döljer mer och mer, och då finns det inget förtroende. Till exempel att föräldrarna säger ''Det var dåligt gjort av dig, försök att inte göra samma misstak'' istället för att skrika på barnet och få hen att hata sig själv istället för hens handlingar. Och på så sätt är det mindre risk för att ditt barn faktist utför dåliga handlingar om du visar att du litar på hen och att du visar att det är okej att göra misstak bara man försöker att inte upprepa dom. För om du förbjuder ditt barn att absolut inte göra vissa saker så blir det en motsats effekt och barnet vill bara göra det ännu mer. Det är viktigt att vinna förtröstan för sina barn, det kan rädda deras liv!Likes

Comments

-Vänskap består av en själ i två kroppar

Jag valde det här ordspråket eftersom den beskriver väldigt bra hur det är att ha en bra vän. Att man känner att ens vän är så lik en själv, att båda tänker likadant och kanske har samma intressen. Men det kan ju också vara så att man är väldigt bra vänner men med totalt olika intressen. Det blir en aning utmanande men många klarar av det. Det känns nästan som att ni är en hel människa tillsammans, som att när ni är ifrån varann så saknar man nånting, en del av en själv är borta, Då känns det som att ni båda har samma själ men att ni delar på två kroppar. Det stämmer väldigt bra tycker jag eftersom när man klickar bra med en person skapas det en kemi mellan varann och då kommer man närmare varann. I ett samhälle kanske man kan se människor till exempel i stan, gå två och två. Man kan oftast se vilka som är väldigt nära varann som verkar vara riktigt goda vänner. De kanske skrattar högt, kanske går nära varann i armkrok. De kanske ser extra glada ut och verkar känna sig trygga och säkra med varann. Och de har oftast likadan kläder eller klädstil.

I skolor kan man lätt se grupperingar. I grupperna är det personer som delar samma intresse och som oftast har likadana kläder eller klädstil. Det är naturligt att dras till någon som tycker och tänker som en själv, därför bildas det grupper där personer känner som att de alla är en och samma själ men att de lever i andra kroppar. Jag själv som går i skolan kan verkligen känna så eftersom jag själv dras till människor som är som mig, och jag själv är vän med såna som mig, som tänker som jag och med såna som har lika intressen som jag.

Det här ordspråket påminner mig om en grekisk myt. Som säger att från början, långt tillbaka i tiden, så vandrade människor med två huvuden. Varje huvud hade en egen personlighet som liknade den personen man var fast med. Men en dag så bestämde en gud att dela på alla tvåhövdade människor så att de blev enskilda människor med egna kroppar. Guden la även människorna i olika delar i världen. Så slutsatsen med myten är att det finns nån där ute som är din andra halva. Den människan som är den rätta för dig, den som tänker och tycker som du. Så var inte ledsen ifall du inte har några vänner, för att din andra halva är där nånstans i vår värld, och det är ditt jobb att hitta den personen.


-Vi anstränger oss mer med att övertyga andra att vi är lyckliga än

Jag valde det här ordspråket för att den väckte en massa tankar. Den verkar inte bara handla om vänskap utan om mer allmänt som kanske händer ofta. Den verkar vara djupare än vad den kanske vill förmedla. Jag uppfattade den i alla fall som att man mår dåligt i livet, kanske av depression, men de låtsas må bra inför andra och sina medmänniskor för att inte få dom att må dåligt eller att de inte ska börja oroa sig för en.. Det kan också vara någon som nästan vill skryta, och anstränger sig för att visa ''Kolla hur bra liv jag har!''. Kanske för att få andra att tänka ''Oh bara om jag var så lycklig ''. Man anstränger sig för att människor ska få en annan typ av bild av en.

Man brukar försöka anstränga sig inför sina vänner också. Om man själv mår dåligt så vill man kanske inte att ens vän också ska må dålig så man låtsas att allt är bra fast det egentligen inte är det. Det förekommer mycket. Man vill ju inte dra med sig sina vänner i hålet av mörker. Eller känna sig besvärlig, att de känner att de måste hjälpa en eller oroa sig. Det kan också vara mycket sånt i till exempel sociala medier. Det som är så speciellt med sociala medier är att du kan utrycka dig så mycket som du vill. Du kan till och med låtsas vara en helt annan person. Så många brukar passa på att låtsas att de har det bra genom att lägga upp bilder på fin mat eller nån bild där man är ute med sina vänner. För att visa att ens liv är perfekt. När det oftast inte är så. Oftast är det människor med väldigt låg självförtroende som låtsas som att deras liv är perfekt och spännande för att få andras uppmärksamhet för att få upp sin självkänsla. Så att folk ska tycka om en.

I skolan kan många också anstränga sig för att verka vara lyckliga. Eftersom man inte vill att folk ska som till exempel klasskamrater och lärare ska oroa sig och göra det större än vad det egentligen är. Man kanske är som jag. Jag vill inte ha uppmärksamhet, jag hatar det. Så när jag mår dåligt vilket är ganska ofta, försöker jag göra mitt bäst för att få det att se ut som att jag är glad. Eftersom jag vill inte besvära någon, och minst av allt vill jag få någon annan att må dåligt pågrund av mig. Jag vill liksom inte få det att se större ut en vad det egentligen är och jag vill inte att folk ska oroa sig för mig. Det ända jag vill är att alla ska vara lyckliga.

Likes

Comments

Inledning

Jag har valt låten ''Under Pressure av David Bowie och Queen. Det mesta i låten är skriven av Freddie Mercury men Bowie var med och bestämde om vad som lät bra och vad som inte lät bra. De hade olika tankar och idér men efter att de tjafsat fram och tillbaka skapades låten ''Under Pressure''. Men Bowie och Queen var så upptagna att de inte kunde spela in en video tillsammans. Så istället fick direktören David Mallet sätta ihop ett collage av katastrofer som visar människor i en hård värld av ständig stress och press. Låten kom ut 1981 och blev en stor succé i Europa.

Jag valde den här låten eftersom den har ett starkt meddelande och jag tycker mycket om den. Och för att David Bowie och Queen är mina största musikaliska idoler. En annan anledning till att jag tycker så mycket om den är rösterna. D.v.s jag älskar Bowies klara och kraftfulla ton och Freddies grymma höga röst. De är så olika men ändå så perfekta med varann. Och jag verkligen älskar gitarr spelet och melodin.

Jag har en ganska så speciell relation till låten, eftersom den väckte upp en massa tankar. Tankar om delar i världen där människor har det allra svårast. Människor som kanske flyr från krig, familjer som måste splittras pågrund av oroligheter i landet.


Textanalys

Texten är om pressen många människor känner under svårigheter som t.ex krig, familjer som kämpar för att kunna försörja sig, kaos i samhällen eller människor som lever på gatorna pågrund av fattigdom. I låten vill dom säga att lösningen på allt detta är kärlek.

Låten riktas mot nästan allt negativt som händer i vår värld. Det kan vara från olycklig kärlek till krig. Låten är mer jagperspektiv men ändå spekulerande. Jag tycker att musiken inte alls passar med låt texten. Musiken verkar mer gladare än själv texten. Så ifall om du bara skulle lyssna på låten utan att tänka på texten skulle du aldrig uppfatta meddelandet, eller riktigt känna de känslor som skickas över till dig från låten. Du skulle tro att det handlade om kärlek eller olycklig kärlek.

Jag tror att budskapet är att press kan förstöra liv, men att den ända lösningen är kärlek. Den här låten lyfter fram många viktiga saker om livet. Som till exempel om hur vi blir utmanade av Gud att älska andra människor över den själviska kärleken för oss själva. Det finns många budskap gömda i texten.

''This is our last dance''

Den kan vara svår att förstå. Men så här låg det till. När låten gjordes hade Freddie fått veta att han hade aids, och att han inte kommer att leva så länge. Och med This is our last dance'' att vi har en chans att hjälpa alla just nu, inte efter vi dör men nu innan denna värld blir över bemannat med själviska människor. Han varnade oss alltså, precis som han kommer att dö mycket snart har han lovat att vi är på jorden under en kort stund, vilket betyder att vi måste hjälpa människor som behöver det när vi väl lever. Den kan också mena att man ska leva som om det vore ens sista dag på Jorden.

''Why can't we give love, give love, give love...''

Det är ju en fråga som många människor ställer sig själva. Ja, varför kan vi inte bara visa kärlek? Det verkar som att världen kraschar ner och det är allt pågrund av hat, om det fanns kärlek skulle inte vi stå inför krig, galenskap osv.

''These are the days it never rains but it pours''

Jag ser den här meningen som att psykisk och mental stress tar över världen och vi är dom som måste klara det. Några dagar känns det som att du har världens vikt på axlarna och det fortsätter att komma.

''Under Pressure that burns a building down, splits a family in two''

Den är ju ganska självklar. Den talar om då att många människor ute i världen har en press på sig, de måste splittras från sin familj. ''That burns a building down...'' det kan ju tyda på att det är krig och man måste rymma, och då kanske man tvingas att splittras från sin familj. Det kan också vara att det är kaos i ett samhälle där de bränner ner byggnader, folk förlorar sina hem och familjer måste börja om från början. Alla i familjen måste jobba, och de har en press på sig om att de måste överleva.

''And love dares you to care for people on the edge of the night''

Anser jag vara den vackraste raden i låten. Som sagt så kan den betyda en massa saker men jag uppfattade den så här: Att kärlek kan få dig att hjälpa någon som är på gränsen att gå över till en mer mörkare värld. Det jag menar är att man borde hjälpa människor som är på gränsen att bli vansinniga, eller som är påväg att göra något helt dumt. Det kan också vara någon som är redo att ge upp, någon som kanske står på kanten av en byggnad redo att hoppa för att ta sitt egna liv. Så alltså kan kärlek få dig att bry dig om andra människor och hjälpa dom, och till och med kanske rädda deras liv. Vilket jag tycker är ett väldigt fint budskap som får mig att tänka om.

Sammanhang

Låten är ju inte riktigt riktat mot ett speciellt ämne, utan tar nog upp det allmänna som händer och som kommer att hända längre fram i tiden. Den skulle nog passat att lyssna på längre fram i tiden också eftersom det den handlar om kommer alltid att hända och finnas. Det kommer alltid att bli krig, kaos i ett samhälle, våld och människor kommer ständigt att känna press och det kommer att fortsätta finnas familjer som har det svårt att överleva. Jag kan tänka mig att ''Under Pressure'' skulle kunna spelas i nån protest eller demonstration. Eftersom det har ett sånt ämne som folk än idag protesterar och demonstrerar om.

Låt texten:


Pressure pushing down on me
Pressing down on you, no man ask for
Under pressure that burns a building down
Splits a family in two
Puts people on streets

It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming, "Let me out!"
Tomorrow gets me higher
Pressure on people - people on streets

Chippin' around, kick my brains 'round the floor
These are the days - it never rains but it pours
People on streets - people on streets

It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming, "Let me out!"
Tomorrow gets me higher, higher, higher...
Pressure on people - people on streets

Turned away from it all like a blind man
Sat on a fence but it don't work
Keep coming up with love but it's so slashed and torn
Why, why, why?

Love

Insanity laughs under pressure we're cracking
Can't we give ourselves one more chance?
Why can't we give love that one more chance?
Why can't we give love, give love, give love, give love, give love, give love, give love, give love?..

'Cause love's such an old-fashioned word
And love dares you to care for
The people on the edge of the night
And love dares you to change our way of
Caring about ourselves
This is our last dance
This is our last dance
This is ourselves
Under pressure
Under pressure
Pressure


Likes

Comments

1. En god vän är som

vårsolen, när de träffas

blir allt vackrare


2. Träffa en god vän

är som vårsolen, när de

ses blir allt vackert

Likes

Comments

​Heeeydåå

Likes

Comments