Jag har valt att dela med mig av en negativ sak som sociala medier skapar - kroppshets.

Vad är egentligen kroppshets? Hets är när man ser någonting som triggar på ett negativt sätt, och i detta fall är det olika kroppar.

Nu när det har börja närma sig sommartider har jag märkt att kroppshetsen har blivit större och värre. Jag har sett väldigt många bilder på olika dieter som ska hjälpa en att gå ner i vikt på ett snabbt, ohälsosamt och farligt sätt. Även bilder på smala tjejer som har underrubriken "Beachbody". Jag har inte sett en ända bild på en större tjej som har skrivit att hon har en "Beachbody". Bilderna har jag hittat på Instagram. Det finns också massa videos på Youtube som visar hur man får en snygg kropp till sommaren, och med att bli snygg så menar dom att man ska gå ner i vikt.

Kroppshets och kroppsideal hör ihop med varandra, människor får kroppshets av kroppsidealet. Dagens kroppsideal är att en kvinnokropp ska vara smal, med en stor rumpa och bröst osv. En manskropp ska tex vara muskulös, lång och ha synliga käkben. Har man inte en sådan kropp så är man inte välkommen i samhället.

Det hade blivit ett tråkigt samhälle om alla hade haft samma personlighet. Varför skulle vi då vilja att alla kroppar såg likadana ut, det hade blivit lika tråkigt då. Vi tycker att det är jätte bra och coolt när någon vågar ha sin egna klädstil och klä sig precis som personen vill men sen när det kommer till kroppar så tycker majoriteten att det är konstigt att någon ser ut på ett sett som idealen inte gör. Att man sticker ut med sin klädstil är helt okej så varför skulle det inte vara okej att vara tex tjock eller att ha små bröst?

Jag tycker att detta är fruktansvärt. Hur kan vi lära alla barn på sociala medier att dom måste vara smala för att vara vackra? Hur tänker vi när vi publicerar ett inlägg som förnedrar folk med en annan kroppsbyggnad än vad kroppsidealet har. Jag blir arg på hur vi människor trycker ner varandra pga hur vi ser ut. Folk skriver tex att dom tycker att det är äckligt med stora personer eller att dom är fula. Då har jag en fråga - Stör det dig om jag har breda höfter eller tjocka vader? Det kan det omöjligt göra, för det är inte din kropp, det är min och jag bestämmer över den. Men tydligen har vissa personer massor av extra tid över och väljer att använda den till att trycka ner andra och få dom att känna sig onödiga, fula, äckliga och hatade. Varför kan vi istället inte lyfta fram alla olika kroppstyper och visa att alla kroppar ute i världen är fina precis som dom är. Jag tycker att det bara är positivt att alla kroppar inte ser likadana ut. Det är fantastiskt att vara olika, tänk på att det bara finns en ända kropp i hela världen som är byggd exakt som din är. Är inte det ganska häftigt, och varför ska då kroppsidealet få dig att vilja ändra på din unika kropp?


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

"Att beröva livet vänskapen är som att beröva jorden solen."

Jag valde detta ordspråk för att jag tycker att det stämmer in på mig. Utan solen skulle alla människor på jorden dö och utan mina vänner skulle jag kanske inte dö men jag skulle känna mig väldigt tom och ensam. Jag tycker om att vara ensam för att jag har ett alternativ, jag kan ringa mina vänner när som helst och hitta på något men då skulle jag inte ha något annat val än att vara ensam hela tiden vilket skulle kännas väldigt jobbigt.

Jag hade inte haft någon att prata med förutom min familj och det är inte alltid man har lust att dela med sig om allt med dom. Det är viktigt att prata med någon, tror jag för att det kan vara svårt att hålla inne allt utan att få bli av med något problem ibland. Det kan bli väldigt tungt.

Livet hade nog känts ganska meningslöst om jag inte hade någon vän att dela alla upplevelser med. Eller jag tror nog inte ens att jag hade gått utanför dörren, folk hade kanske kollat snett på mig om jag gick ensam hela tiden. Det hade känts som att jag var helt ensam på jorden tror jag. Typ som att jag var ensam bland människor.


"vänner visar sin kärlek - när du har det svårt, inte när allt går bra"

Jag valde detta ordspråk pågrund av att jag tycker att det är viktigt att visa sin kärlek till dom man tycker om. Inte bara när det går dåligt utan när det går bra också, men framförallt när dom du tycker om mår dåligt.

Det är inte alltid så enkelt att få fram rätt ord och försöka hjälpa till när man inte riktigt kan sätta sig in i situationen. Men det jag vet är iallafall att man måste finnas där, även fast man inte vet exakt hur man ska bete sig så kan det vara skönt att ha någon som lyssnar på en eller bara kollar på film tillsammans med en så att man inte känner sig ensam. En sån liten sak som att tex bara gå på stan kan få en annan människa att må bättre, en stunt iallafall.

Sen så tycker jag att det är viktigt att visa sin kärlek när den andra mår bra också eller hur hen än mår. Det ska man alltid göra. Sen kan det såklart vara svårt att veta hur man ska göra för att visa kärleken till personen men jag tror att man märker efter ett tag vad som funkar och sen kommer det nog naturligt. 

Likes

Comments

Jag har valt låten Scars To Your Beautiful med Alessia Cara. Låten är skriven av henne själv tillsammans med Warren Felder, Colerigde Tillman och Andrew Wanset.

Jag valde denna låt pågrund av texten som jag tycker tar upp ett väldigt viktigt ämne. Förutom texten så tycker jag att själva låten med melodin osv är bra.

Verserna berättar en historia om en tjej som inte mår bra. Hon har komplex över sitt utseende, känner att hon inte är värd något, har en ätstörning och skär sig, vilket man kan förstå i dessa meningar - "she just want to be beautiful", "she prays to be sculpted by the sculptor", "she has dreams to be an envy, so she´s starving" och "she tries to cover up her pain, and cut her woes away". I refrängen sjunger hon b.la " there´s a hope that´s waiting for you in the dark" och " You should know you´re beautiful just the way you are". Jag tolkar det som att Alessia försöker nå ut till ungdomar med dåligt självförtroende och försöka att få dom att förstå att dom är fina som dom är. Hon sjunger även att det finns hopp och hjälp, vilket jag vet kan vara väldigt skönt att höra när man känner sig nere. Jag tror även att dom som ser upp till Alessia kanske kan ta in det hon sjunger lite lättare och förstå att det inte finns något speciellt sätt att se ut på. Sammanfattningen av texten handlar alltså om skönhetsideal.

Jag tycker att det är jättebra och nödvändigt att denna låt har publicerats för att det är så många som lider pga ideal. Jag hoppas också att låten har fått mera människor att våga öppna upp sig och prata om sina komplex, sitt självskadebeteende eller sina problem eftersom att det inte är något att skämmas över.

Låten gör mig både ledsen för att jag tycker att det inte ska behövas göra en sådan låt för att det inte borde finnas ideal men samtidigt blir jag glad för att någon tar upp ämnet och försöker hjälpa folk.

Skönhetsideal är någonting som påverkar samhället väldigt mycket idag. Var fjärde flicka i åldern 11-16 känner sig pressad och ångesten har ökat och sjunker lägre ner i åldrarna. På socialamedier finns det väldigt mycket om "hur man ska se ut", bl.a. finns det tips på hur man får den perfekta kroppen genom att gå ner i vikt, hur man får sina bröst att se större ut och hur man snabbt får sin mage att se plattare ut med hjälp av smink. Utöver alla tips finns det även bilder med texter som - "I´m ready for summer but my body isn´t" eller "I wish i lost weight as fast as I lost motivation" och i affärer hittar man skyltdockor som är väldigt smala och även marioteten av alla modeller i världen är smala. Det är heller inte ovanligt att höra - "jag är så tjock" och svaret är -"nej, du är jättefin" i skolan. Precis som att man vore ful om man är tjock, vilket absolut inte stämmer. Med alla dessa exempel så är jag inte förvånad att folk känner sig osäkra över sin kropp, och om man inte är det så krävs det att man är otroligt stark och självsäker, vilket är ovanligt i min ålder. Jag tycker att det är fruktansvärt men skönhetsideal, att man ska behöva se ut på ett visst sätt för att inte bli utfryst av samhället. Det är svårt att inte bli påverkad, även fast jag är en av dom som hatar skönhetsideal så står jag ofta framför spegeln och påpekar allt "fult" på min kropp. Vi måste börja tänka oss för innan vi publicerar eller säger något som kan få någon annan att känna sig obekväm i sin kropp.

Lyrics

She just wants to be beautiful

She goes unnoticed, she knows no limits
She craves attention, she praises an image
She prays to be sculpted by the sculptor
Oh, she don't see the light that's shining
Deeper than the eyes can find it
Maybe we have made her blind
So she tries to cover up her pain and cut her woes away
'Cause cover girls don't cry after their face is made

But there's a hope that's waiting for you in the dark
You should know you're beautiful just the way you are
And you don't have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful
Oh-oh, oh-oh
And you don't have to change a thing, yhe world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful

She has dreams to be an envy, so she's starving
You know, covergirls eat nothing
She says beauty is pain and there's beauty in everything
What's a little bit of hunger?
I could go a little while longer, she fades away
She don't see her perfect, she don't understand she's worth it
Or that beauty goes deeper than the surface
Oh, oh
So to all the girls that's hurting
Let me be your mirror, help you see a little bit clearer
The light that shines within

There's a hope that's waiting for you in the dark
You should know you're beautiful just the way you are
And you don't have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful

Oh-oh, oh-oh
And you don't have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful

No better you than the you that you are (no better you than the you that you are)
No better life than the life we're living (no better life than the life we're living)
No better time for your shine, you're a star (no better time for your shine, you're a star)
Oh, you're beautiful, oh, you're beautiful

And there's a hope that's waiting for you in the dark
You should know you're beautiful just the way you are
And you don't have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful
Oh-oh, oh-oh
And you don't have to change a thing, the world could change its heart
No scars to your beautiful, we're stars and we're beautiful

Likes

Comments

Dikt 1 - Natur,årstid och vänskap

Dina ord skadar

Regnet piskar mot min hud

Blöta sandkorn fastnar djupt

Dikt 2- Valfri

Löven faller mjukt

Mörkret lägger sig snabbt

ingenting är glömt

Likes

Comments