Vänskap är odramatisk. Olikheter när det gäller ålder, kön, samhällsställning, nationalitet och ras är oväsentliga när vänskap redan uppstått.

Jag valde det här ordspråket eftersom jag verkligen höll med om det. Att vi fortfarande ens måste ta upp att det inte spelar någon roll vilket ursprung, kön eller ålder m.m personer har är så dumt egentligen. Det borde vara en självklarhet för alla att det inte har någon mening alls med vilket kön o.s.v personer har för att kunna vara vänner, vad spelar det för roll liksom? Men tyvärr finns det ju fortfarande personer som av någon anledning har väldigt svårt att acceptera personer för vilka de verkligen är, så det är ändå viktigt att förklara och kämpa för människors rätt i samhället. För blir alla lika behandlade, kommer just detta ordspråk inte ens behöva existera längre, då kommer det vara en självklarhet.

Ålder till exempel då. Först och främst kan man säga att alla människor inte alltid är lika gamla i verkligheten som dem är biologiskt sett. Många känner sig antingen yngre eller äldre än vad de egentligen är, och får då vänner i olika åldrar. Åldern är bara ett nummer på papper, den har ingen betydelse för vilka vänner man har. Som till exempel i 'En oväntad vänskap' eller 'Rasmus på luffen' är det stor skillnad mellan åldrarna inom vänskapen, men fortfarande en äkta vänskap. Vänskap bygger mer på intressen och tillit än ålder, tycker jag.

Helt ärligt förstår jag mig verkligen inte på personer som tycker att det har någon som helst betydelse med vad folk har för kön inom en vänskap. För vissa är det alltså ingen självklarhet att två personer av exempelvis motsatta kön bara kan vara vänner. Det finns inte ens några argument till varför det inte spelar någon roll med vad man har för kön, varför ska man liksom skilja på en människa och en människa? Detta visar ju dessutom på den homofobi som finns i samhället, att när det är två personer av motsatta kön som är vänner funkar det inte, men det gör det när det är två personer av samma kön. Alltså menar de som tycker så att det bara kan uppstå förälskelse mellan personer av olika kön, och det är fel.

Vänner är som två pusselbitar, dom passar ihop men motivet på bitarna behöver inte se likadana ut. Motivet menar jag till exempel som bakrund, vart man kommer ifrån eller hur man lever sitt liv, fattigt eller rikt. Alltså vilken ställning man har i samhället. Alla människor lever sitt liv olika, ingen är densamma som den andra, men det är inte det som spelar roll inom vänskap. Vi alla är olika, och det är bara så det är. Men det har ändå inget att göra med vänskap, samhällsställning är oväsentligt. 

Att man ska skilja på människor pågrund av dess nationalitet är oförståndligt. Varifrån man än kommer, var på jorden man föds, har ju ingen påverkan på hur man blir som person. Och det är väl ändå det som spelar roll inom vänskap, hur man är som person, inte varifrån man kommer? Alla människor är likadana, alla har ett skelett, ett hjärta, en hjärna. Vart på jorden man kommer ifrån ändrar inte på något av det. Detta ska vara en självklarhet, inget som man ska behöva argumentera eller något sånt om. Det är bara så det är.

Först och främst, det finns bara en människoras. Homo sapiens sapiens. Jag förstår inte riktigt vad de menar med att 'vilken "ras" människor har är helt oväsentligt när en vänskap redan har uppstått'. Det är felskrivet, det finns inga raser. Bara en, människorasen.

Bara för att sammanfatta, alla människor är likadana. Inget av det där spelar någonsin någon roll. Inte bara inom vänskap, utan hela tiden, man ska aldrig skilja på människor och människor.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​YOUNG AND BEAUTIFUL – LANA DEL REY

Jag har valt låten Young and beautiful av Lana Del Rey. Låten framförs av Lana Del Rey, som även har skrivit den tillsammans med Rick Nowels. Jag har valt den här låten dels eftersom det är en av mina favoritlåtar, men också eftersom jag verkligen fastnar för budskapet med låten. Lana Del Rey är, och har alltid varit min favoritartist. Hennes musik tycker jag personligen är musik som jag kan lyssna på vilket humör jag än är på. Lycklig, arg eller ledsen, så hittar jag alltid någon låt som jag kan relatera till. Hon sjunger på ett sätt där hon verkligen får mig att leva mig in i sångerna, och förstå hur hon känner. Djupet i texterna, de lugna men samtidigt mäktiga melodierna och hennes vackra röst är skälet till att jag älskar hennes musik så mycket som jag gör.

Jag beundras verkligen av Lana, hur hon lyckas vara så ödmjuk och omtänksam som hon är, trots all den press hon har på sig. Också att hon visar för hennes fans att de är viktiga för henne, och inte tar dem för givet, gör henne till en sådan bra person. Hur artister är bortom musiken tycker jag personligen dessutom har ganska stort inflytande på hur man uppfattar och uppskattar artistens musik och allt annat den gör.

Just Young and beautiful är en av de låtar som jag tycker allra mest om av Lana Del Rey. Texten handlar om en kvinna som reflekterar över sitt förflutna, sin nuvarande tillvaro och hennes framtid med sin partner. Hon undrar om hon kommer kunna vara med hennes partner, eller om han kommer lämna henne, när hon inte längre är ”young and beautiful”. Det framgår tydligt att hon är djupt förälskad i honom, och hoppas att han kommer var med henne tills de blir gamla tillsammans. Upprepande gånger sjunger hon ”I know you will, I know you will, I know that you will”, vilket jag tolkar som ett sätt för henne att försäkra sig själv om att han kommer stanna med henne eftersom han älskar henne för den hon är, och inte för hur hon ser ut. Texten tycker jag passar väldigt bra med den melodi som den har.

Det går runt mycket om hur man ska se ut enligt samhället nu för tiden, att man ska vara smal och vacker för att bli accepterad. Just det lyfts dels fram i den här låten, osäkerheten på om man är älskvärd även om man inte är ung och vacker. I låten sjunger hon ”Will you still love me when I’m no longer young and beautiful?”, vilket visar osäkerheten hon känner över hennes förhållande med sin partner. Bygger kärleken på utsidan, eller är det insidan som räknas? Självklart tycker jag själv alltid att det är insidan som räknas. Så som det ser ut i samhället nu med alla skönhetsideal har förstört för väldigt många. Många känner sig varken fina eller älskvärda, endast för att de inte ser ut som modellerna i tidningarna. Denna syn på samhället, hur alla ska se ut, skadar. Det skadar vissa så mycket att de känner att de inte ens är värda att leva. Så ska det inte behöva vara. Även om man inte ser ut som människorna i reklamerna och tidningarna så är man älskvärd. Äkta kärlek bygger inte på hur man ser ut. Äkta kärlek bygger inte på utsidan. Har det någon gång varit äkta kärlek, så spelar det ingen roll hur man ser ut. Kärleken vinner över allt.


LÅTTEXT:

I've seen the world, done it all
Had my cake now
Diamonds, brilliant, in Bel-Air now
Hot summer nights, mid July
When you and I were forever wild
The crazy days, city lights
The way you'd play with me like a child

Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful?
Will you still love me
When I've got nothing but my aching soul?
I know you will, I know you will
I know that you will
Will you still love me when I'm no longer beautiful?

I've seen the world, lit it up
As my stage now
Challenging angels in a new age now
Hot summer days, rock n roll
The way you play for me at your show
And all the ways, I got to know
Your pretty face and electric soul

Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful?
Will you still love me
When I've got nothing but my aching soul?
I know you will, I know you will
I know that you will
Will you still love me when I'm no longer beautiful?

Dear lord, when I get to heaven
Please let me bring my man
When he comes tell me that you'll let him
Father tell me if you can
All that grace, all that body
All that face, makes me wanna party
He's my sun, he makes me shine like diamonds

Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful?
Will you still love me
When I've got nothing but my aching soul?
I know you will, I know you will
I know that you will
Will you still love me when I'm no longer beautiful?
Will you still love me when I'm no longer beautiful?
Will you still love me when I'm not young and beautiful?

Likes

Comments

1.valfri - Mörker:

Ser upp mot ytan
Snart förblir jag ett minne
Mörkret för mig bort

2. Natur&Årstid - kyla:

Känner ingenting
trots vinterns kalla kyla
Snön artar sig röd

Likes

Comments

​Hej

Likes

Comments