En sak som jag och en stor del av världsbefolkningen har gemensamt, är att vi använder oss av sociala medier i alla fall en gång om dagen. Det används för många olika saker som t.ex. att vara uppdaterad av nyheter runt om i världen, lära känna nya människor, lära sig nya saker, uttrycka sig själv och ha kontakt med de man känner hur långt ifrån varann man än är. Dessa punkter är ju alla bra saker inom sociala medier. Den här gången vill jag fokusera mer på de dåliga sakerna som sociala medier för med sig. Det kan förekomma hat, hot, opassande inlägg, skapa dåliga normer och dåliga förebilder. Jag själv har stött på flera av dessa under den tid jag har ägnat mig åt sociala medier, men jag har valt och lärt mig att inte påverkas av dessa dåliga saker. Men jag vet och har sett att majoriteten av människor på sociala medier låter sig påverkas av detta, vilket oftast har lett till att folk ser ner på sig själva.

Om vi exempelvis börjar med allt hat och hot som förekommer kan vi alla nog gå med på att det troligen är det värsta och farligaste med sociala medier. Folk kan hur lätt som helst skriva och lägga ut massa dåliga saker om olika personer och få dem att må dåligt. Detta kallas för nätmobbning och är en extremt dålig handling eftersom det oftast är väldigt svårt att ta itu med, särskild när detta sker anonymt och mot en mer känslig, tyst och yngre person. Men varför sker det här? Ja, jag tror det är personer som själva utsätts för mobbning/hat som utför dessa handlingar, för att på något sätt visa sig starka och få ut sin ilska och det de går igenom, på en annan person. Det är även så att vi människor har på något sätt behov av att vara bättre och ha mer "makt" än andra människor för att få det som vi vill. Det är helt dumt! Personer som utför dessa saker med dessa anledningar måste inse att de inte mår bättre av att trycka ner en annan person eller av att börja ett maktspel för att visa alla sin plats. Dessa makt platser existerar inte, det är outvecklade tankesätt som existerar. Tankesätt som grupperar och låter sig själv se ner på folk. Vi måste göra så att dessa personer inser att vi alla är människor. Att vi alla är av samma sort, har samma uppbyggnad och rättigheter och att färgen på ens hud eller det man följer sitt liv efter inte gör så att man blir hatad på, eller tilldelad en speciell plats i samhället.

Att skapa normer, bilda grupper av vad som anses fint och vad som anses fult och att börja trender är något väldigt stort inom sociala medier. Sociala medier myllrar av bilder och beskrivningar på hur den så kallade "perfekta människan" ska se ut, uppföra sig och leva. För det första vill jag säga att den "perfekta människan" inte existerar eftersom alla har olika uppfattningar om vad som är "perfekt" och man ska inte leva upp till någonting som inte existerar. Normerna inom sociala medier har nu för tiden blivit många och är något man ska följa om man vill vara populär och ha status bland andra. Några av dessa normer är bland annat: ha märkes kläder/prylar (som många inte kan få), ha ett speciellt utseende där den dominerande är "den perfekta kroppen", inga ärr eller finnar... Alltså ska man ha bra ekonomi, ett enligt normerna felfritt ansikte och kropp, och ha många följare för att uppnå den status som många eftersträvar. Men varför finns dessa normer? Jo, för att skapa den "perfekta människan" som återigen inte existerar. När man väl bildar dessa normer så bildas det även kategorier för vad som anses fint och vad som anses fult. Varför? Är min fråga. Varför ska vissa saker anses fint och andra saker som är fullt normala, mänskliga och dessutom inte "fula" i allas ögon anses fult? Varför ska en person skämmas och svälta sig själv, för lite fett och varför ska man känna behovet av att täcka "felen" i sitt ansikte. De som känner sig tvungna att göra dessa saker blir dagligen påverkade av det som sägs och visas i sociala medier och känner att de måste ändra sig själva för att passa in och vara accepterade. Det här kan leda till dålig självförtroende för många som känner att de inte är tillräckligt "fina" i andras ögon. Grejen är den att alla är tillräckliga. Alla är fina och det spelar ingen roll vilken hårfärg du har, vilken hudfärg du har, din kroppsbyggnad eller hur du nu än ser ut. Du är en människa och du är helt normal.

Något annat som sociala medier för med sig är trender. Trender sätts av de största och populäraste personerna och företagen och eftersom de har massa följare från olika delar av världen, så blir det så att en trend blir stor i flera ställen under en viss tid. Under den senaste tiden har det kommit och gått massa trender som t.ex. Michael Kors väskor, bomber jackor, choker halsband, rutiga strumpbyxor, pälsjackor mm. Man kan tydligt märka när en trend har satts igång eftersom den större delen av sociala medie-användare börjar följa dem. Alla börjar se likadana ut. Själv har jag aldrig riktigt följt trender då jag hellre vill sticka ut och ha min egna stil. Choker halsband har jag köpt, men det var för att jag tyckte att den var fin och att det var min stil. Inte för att jag ville passa in. Nu säger jag inte att alla som följer trender bara gör det för att passa in, utan nu riktar jag mig mot dem som faktiskt gör det för den anledningen. Sluta följa dessa trender, som ni själva kanske inte ens tycker om, bara för att passa in bland en viss grupp människor. Sluta vara den ni inte är eller känner för, var bara dig själv och om andra inte kan acceptera det, så är det deras problem. Ett ordspråk säger " Be yourself, everyone else is already taken". Detta ordspråk säger att man ska vara sig själv och inte försöka spegla någon annan, eftersom vi alla är olika och det är det som gör oss alla unika. Du ska älska dig själv för den du är, men även acceptera andra för hur de är.


Sociala medier har ju såklart massa positiva fördelar som jag har nämnt tidigare. Den här gången ville jag bara fokusera på det som är mindre bra, för att upplysa flera om att dessa saker kan ske, men att man inte behöver ta åt sig eller känna sig tvungen till att följa dem. Poängen med sociala medier är ju att må bra och ha ett ställe man kan uttrycka sig i, inte ett ställe man ska må dåligt på.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den här frågan kan vara väldigt olika från person till person, men det här är vad jag tycker och vad jag tror många andra i min ålder också tycker.

Jag tror att det alltid är lättare att stå emot vad kompisar och personer i sin omgivning, t.ex. i skolan, tycker. Det tror jag eftersom i samhället vill många stå upp för sig själv och visa att man faktiskt är en stark person med självförtroende. Man kan se att i samhället finns det många som står upp för sina åsikter, tankar och sätt att vara och inte bryr sig om vad andra tycker och tänker om dem. De bryr sig inte om, om vad andra har för förväntningar av dem, utan kör sitt egna race vilket är väldigt bra. Då kan man uttrycka sig själv genom olika samtal och stilar man har och som man känner sig bäst, och inte tvingad till. Just detta kan vi se har blivit bättre med åren och fler och fler börjar vara sig själva.

Med föräldrar tror jag det är lite annorlunda. Även här ska man vara stark och stå upp för vad man själv är och inte följa andras förväntningar om sig själv, men det kan vara mycket svårare i denna situation. Man vill göra sina föräldrar stolta och visa att man är ett bra barn genom att följa deras förväntningar om en, men det är inte alltid enkelt. Det kan vara så att vissa förväntningar är lite svårare att följa och man känner att de går emot den man verkligen är. Det kan t.ex. vara klädstilar, uppförande, tankesätt, synen på olika saker, åsikter mm. Här finns det många som gör olika. Vissa vill inte gå emot sina föräldrars förväntningar eftersom de är rädda att de ska bli arga och tappa hoppet om den. Men andra står upp för den dem är och går emot sina föräldrars åsikter, vilket är bra. Man behöver inte starta bråk eller göra en stor grej av det hela, utan det räcker med att sitta och prata med sina föräldrar om att deras förväntningar är helt annorlunda än den dem själva är och reda ut det. Såklart bemöter inte alla detta likadant men det är viktigt att de äldre sympatiserar med sina barn och försöker förstå dem.

Likes

Comments

Att kunna behålla sina vänner, är en större konst än att vinna dem

Detta ordspråk är en av de mest meningsfulla ordspråk inom kategorin vänskap och är anledningen till att jag valde den. Den är väldigt betydelsefull för mig och är något jag strävar efter. Ordspråket menar att det är en större och viktigare förmåga att kunna behålla sina vänner (genom att vara den bästa versionen av dig själv) än att ha lätt till att skaffa sig många vänner, men som man inte behandlar som en vän.

Själv tycker jag det är viktigt att följa detta ordspråk för att inte såra sina medmänniskor. Inom en vänskap ska man sträva efter att vara den vännen man själv skulle vilja önska sig ha d.v.s pålitlig, trogen och omtänksam. När svåra tider kommer ska man aldrig lämna sin väns sida. Det är vid dessa tillfällen man kan träna och utveckla sin förmåga att behålla sina vänner och förhoppningsvis lyckas med det.

Såklart har ju alla inte samma tankesätt som mig och alla andra som tänker så. Många tycker att konsten ligger i lätt vinna vänner och på så sätt bli "populär" bland stora mängder personer. Oftast kommer denna popularitet med att man ser ner på sina så kallade "vänner" och känner att man har en makt över andra. När en persons tankesätt kommer så här långt så kan det bli lite skakigt, då det kan leda till bl.a mobbning. Självklart finns det ju personer som tycker att konsten ligger i att bli "populär" bland människor, men som absolut inte behandlar sina vänner som exemplet ovan.

De personerna som har det där tankesättet om att bli populär har till en början många vänner och kontakter. Men med åren som går, så märker de att de börjar tappa kontakten med flera av dem. Det här kan man faktiskt tydligt se från åren som börjar i grundskolan upp till gymnasiet/universitetet. Någonstans bland åren i grundskolan brukar detta tankesätt falla in på vissa personer. De börjar bli populära, få många kontakter och är slutligen bekant för många personer. Men det är inte det som är "slutligen". När dessa personer börjar gymnasiet, så brukar de se första tecknen på att de tappar kontakten och slutligen efter gymnasiet då vissa börjar arbeta och andra studera vidare på universitetet, så har de bara en till två vänner kvar. Detta behöver absolut inte betyda att man har behandlat alla sina vänner dåligt så att de har brutit kontakten med en. Det visar att man har mognat. Genom dessa år har man mognat i tanken att populariteten inte är A och O i det sociala livet. Man kan även se detta i vuxna liv då majoriteten av vuxna har få vänner som de är väldigt nära med.

Men, finns det någon fördel i att detta sker bland dessa personer? Ja, absolut. Nu har ju de faktiskt gjort det som ordspråket säger. De har lyckats behålla en vän som de har haft sedan länge tillbaka och det visar att även dessa personer är pålitliga, trogna och omtänksamma vänner. Men tråkigt nog så kan detta ha med sig nackdelar för vissa också. De har inte för än nu när de har få vänner, varit så nära en person, att de kan dela tankar och känslor med varandra som riktiga vänner gör. Om de tidigare har haft grubbel som de inte har kunnat prata med någon om, så fylls personen med sina tankar och det kan leda till att personen blir tillbakadragen och i värsta fall deprimerad. Men återigen så gäller detta inte alla, då många väljer att prata med sina föräldrar, syskon eller även psykolog.

Själv kommer jag alltid att försöka följa detta ordspråk genom mitt liv och vara den bästa versionen av mig själv fär mina vänner.


Vem som helst kan hysa medkänsla med en vän i hans lidande, men det fodras en verklig fin natur för att sympatisera med en vän som har framgång

Jag har valt detta ordspråk eftersom den är väldigt sann och det går att stötta på i många situationer. Ordspråket menar att det är lätt för vem som helst att ha medkänsla med en vän när han lider eller har problem men att en människa måste vara riktigt godhjärtad för att kunna se att en vän har framgång utan att känna avund eller hat.

Inom en vänskap ska man vara trogen, pålitlig och vänlig, men det viktigaste är att kunna acceptera att man är helt olika människor och inte jämföra sig med varandra då detta kan leda till att man skiljs åt. Inom en vänskap ska man även alltid hjälpa, stödja och vara där för sin vän vare sig det är svåra eller lyckliga situationer.

Som ordspråket säger så är det enkelt att ha medkänsla när en vän lider. Man blir sårad av att se hur ens vän lider och plågas och man gör allt för att få sin vän att må bättre. Det känns på något sätt att din vän behöver dig och din vänskap och du hjälper dem hjärna, vilket även får dig att må bra. Men varför känner vi inte på samma sätt när ens vän har framgång och äntligen är lycklig? Varför kan vi inte se att en människa, som dessutom är så nära att vi kallar personen en vän, blir framgångsrik och lyckas utan att bli avundsjuk?

Det finns många människor som inte kan se att någon annan är bättre och framgångsrikare än dem, vilket är ett väldigt fult tankesätt. man ska var glad och stolt över andras framgång. Men det finns ju som ordspråket säger, fåtal människor med en fin natur som blir glada för andras skull.

exempel på situationer man kan se detta är för det första i skolan. Det är en liten situation men som många nog känner igen. När man jämför resultat. Det kan t.ex vara resultatet efter ett prov som man får tillbaka. När man ser att en klasskamrat/vän har fått bättre resultat än en själv, så känner man sig lite avundsjuk och börjar underskatta sig själv. Detta är någonting många gör men som är fel. För det första ska man aldrig jämföra sig med andra. Alla människor är olika och bra på olika saker. Men om man nu vet vad en kamrat har fått för resultat ska man vara glad för deras skull men även vara stolt över sig själv.

En annan situation då man kan se det här är bland vuxna som oftast förekommer i filmer. Då brukar det förekomma att en person blir framgångsrik genom att kämpa hårt, men att vännen då blir avundsjuk på hans framgång och kanske ibland slutar kontakta sin vän. Då brukar vännen berätta för andra hur han tidigare hade varit vid sidan om sin vän och hjälpt honom, men när folk pratar om den andres framgång så säger han inte att han är glad och stolt över sin vän, tan det märks tydligt att han blir avundsjuk.

Själv så tycker jag man ska vara där för sin vän genom alla situationer och som sagt aldrig jämföra sig med varandra. Du ska alltid hjälpa dina vänner i svåra situationer men även vara stolt över dem i deras framgång.

Likes

Comments

Det här är min låtanalys av låten "they don't really care about us" framförd av artisten Michael Jackson. Texten till låten är skriven längst ned.

Inledning:

Jag har valt låten "they don't really care about us" som är en hit framförd av den välkända pop artisten Michael Jackson (år 1996). Låtskrivare och producent är artisten själv och musiken är dels framförd av kulturmusikgruppen "Olodum" och gitarren spelas av Trevor Rabin.

Jag valde denna låt eftersom den är en av mina absoluta favoriter och är dessutom framförd av min favoritartist. Denna låt är verkligen djup och meningsfull och med hjälp av sin oförglömliga melodi och refräng känner alla till den. Texten är varierande och stark vilket gör att man inte blir trött på den. Min relation till denna låt är väldigt stark och det beror som sagt på det som jag redan har nämnt men även att det var den låt jag som liten alltid lyssnade på med min familj och det var en av de första låtarna jag hörde av Michael Jackson.

Punkter som jag tycker lite extra mycket om med låten är för det första videon. Det finns två videor till denna låt men min favorit är videon som spelades in i Brasilien. Den är färgglad, välgjord, har fina scener och visar artisten sjunga och dansa tillsammans med sina fans på gatorna. En annan punkt som jag tycker lite extra mycket om är att den ger mig energi och får mig att resa mig upp och sjunga med, hur trött jag än är, vilket visar att jag troligen aldrig kommer bli trött på den.

Textanalys:

Texten till låten berättar om olika världsproblem och upprepar hela tiden att "they don't really care about us" (de bryr sig inte riktigt om oss) då artisten vill medge att politikerna och de med hög makt och position i samhället inte bryr sig om folk som verkligen behöver hjälp utan misshandlar dem. Låten handlar om stora teman som våld, politik och rasism och det förekommer tydligt i texten. Några delar av texten är skrivna i jagperspektiv där Michael Jackson sjunger om de problem och orättvisor han har stött på i sitt liv. Han sjunger även om viktiga och stora personer som Roosevelt och Martin Luther, att om de skulle vara vid liv så skulle de aldrig låta dessa saker ske. I texten= if Roosevelt/Martin Luther was living he wouldn't let this be, no, no.

Låten vill förmedla oss människor om alla orättvisor och allt elände i världen och försöka få oss att resa oss och göra en förändring. Lyssnar man på låten så märker man tydligt att musiken får en att röra på sig och det märks även att musiken som texten är lite aggressiv. Det gör att man känner sig ilsken över det låten handlar om men å andra sidan känner man sig lycklig och lättad efter att ha lyssnat på den.

Några rader och fraser som jag tycker lite extra mycket om är "beat me, hate me, you can never break me" eftersom den menar att man ska vara stark trots att man får hat emot sig och inte ge upp. en annan är refrängen som säger "all i wanna say is that, they don't really care about us" eftersom artisten visar verkligen att han inte är nöjd med styrelsen och vill att alla ska inse det.

Sammanhang:

Denna låt passar in i många sammanhang och situationer eftersom den handlar om ¨våld, rasism och onöjda människor vilket alltid har funnits i vår världshistoria. Dessa teman är stora samhällsproblem och därför passar denna låt vid tillfällen då människor vill gå emot dessa problem. Exempelvis kan låten passa bra vid demonstrationer och revolutioner. På grund av att låten är starkt laddad med dagens tragiska sanningar och starka åsikter för problem så används låten vid tillfällen då stora mängder människor samlas ihop, för att gå emot ett tema de inte är nöjda med och som relaterar till låten. Vid användning av starka låtar (som även är framförda av välkända personer) och demonstrations skylt blir själva demonstrationen större och starkare och har då större chans att påverka temat.

Ett tillfälle då denna låt faktiskt fick stor betydelse och användning var under "Black Lives Matters" protesterna 2014 och 2015. Black Lives Matters är en protest som går emot temat rasism och protesterar mot hudfärgs diskriminering. De kämpar för att alla hudfärger ska var värda lika mycket, vilket passar in till låten då det framkommer i texten att "don't you black or white me" och "black man, blackmail, throw your brother in jail".

Här är låttexten:

Skin head, dead head
Everybody gone bad
Situation, aggravation
Everybody allegation
In the suite, on the news
Everybody dog food
Bang bang, shot dead
Everybody's gone mad

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about us

Beat me, hate me
You can never break me
Will me, thrill me
You can never kill me
Jew me, sue me
Everybody do me
Kick me, kike me
Don't you black or white me

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about us

Tell me what has become of my life
I have a wife and two children who love me
I am the victim of police brutality, now
I'm tired of being the victim of hate
You're ripping me off my pride
Oh, for God's sake
I look to heaven to fulfill its prophecy...
Set me free

Skin head, dead head
Everybody gone bad
Trepidation, speculation
Everybody allegation
In the suite, on the news
Everybody dog food
Black man, blackmail
Throw your brother in jail

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about us

Tell me what has become of my rights
Am I invisible because you ignore me?
Your proclamation promised me free liberty, now
I'm tired of being the victim of shame
They're throwing me in a class with a bad name
I can't believe this is the land from which I came
You know I really do hate to say it
The government don't wanna see
But if Roosevelt was living
He wouldn't let this be, no, no

Skin head, dead head
Everybody gone bad
Situation, speculation
Everybody litigation
Beat me, bash me
You can never trash me
Hit me, kick me
You can never get me

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about us

Some things in life they just don't wanna see
But if Martin Luther was living
He wouldn't let this be, no, no

Skin head, dead head
Everybody gone bad
Situation, segregation
Everybody allegation
In the suite, on the news
Everybody dog food
Kick me, kike me
Don't you wrong or right me

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about us

All I wanna say is that
They don't really care about us
All I wanna say is that
They don't really care about
All I wanna say is that
they don't really care about
All I wanna say is that
They don't really care about us

Likes

Comments

Starkare:

Tillsammans står vi

Högt upp i vinterstormen

Starkare än förr


Kolla inte ned:

Ge inte upp än

Med mitt stöd skall du flyga

Kolla inte ned

Likes

Comments