OSMAKLIGA BLICKAR

Du går din väg, du har ett mål i sikte, du är på väg någonstans. Du är inne i din bubbla, går där för dig själv, lyssnar på din musik och dagdrömmer. Du vänder dig åt sidan och där möter du blickarna. Blickarna som kollar dig nerifrån och upp. Och det känns som att blodet blir till is. Osmakliga blickar.

Det är så ofta jag stöter på detta. Det är så obehagligt när dessa blickar inte alls är smickrande. När jag bara blir otroligt obekväm. För det är inte allas blickar jag upplever så osmakligt. Det är sällan personer i min egen ålder. Dessa blickar jag nämner är från män som är dubbla min ålder. Alltså män i 40-års åldern. Självklart är det egentligen alla åldrar, men för mig är det oftast de äldre. Jag blir nästintill äcklad. Det här hände senast igår eftermiddag. Jag var på väg till centrum, jag gick där med musiken i mina Beats, helt i min värld. Jag skulle passera vägen och bilen åker förbi mig, varav mannen spanade in mig verkligen. Det var så tydligt. Och han hade ungen i baksätet. Jag blir inte då smickrad. Jag blir irriterad. Det är sådana lägen som får mig att känna mig så rädd och sårbar som kvinna. För att man ser i blicken att det är något mer. Blicken sa ALLT. Och ännu en sak, jag var inte ens klädd utmanande. Jag ska såklart kunna ha på mig vad jag än vill för det är min kropp, ingen annan har rätt till den, men nu var jag inte utmanande. ÄNDÅ får man sådana blickar. Spelar det någon roll vad man har på sig som tjej? Jag är så trött på att vi blir så utsatta i vardagen, och det är (nästan) ingen av det motsatta könet som kan förstå den här känslan. Det här händer oss hela, hela tiden. Är det inte blickar, så är det ord. Är det inte ord, så är det handlingar. Och det orkar jag inte ens gå in på, hur vissa tror de har rätten att ta på en. För det har man också varit med om.

Som jag nämnde innan så är vi utsatta på ett speciellt sätt, vi kvinnor. Det är inte bara jag, vi är så många fler. VÅRA KROPPAR ÄR EJ TILL SALU. VÅRA KROPPAR ÄR EJ TILL FÖR DIN NJUTNING BARA. VÅRA KROPPAR FÖRTJÄNAR MER RESPEKT. Ha det.

Gillar

Kommentarer