Projekt nummer1

När jag började det här projektet så var min tanke att skapa ett träd i lera och fylla det med olika slags djur och varelser med en flicka som hängde ifrån grenarna men när jag försökte skapa trädet i lera så insåg jag att leran var alldeles för tung och inte gick att forma till ett träd utan att den sjönk ihop och såg helt deformerad ut. Jag fick då idén att skapa en stomme till trädet i ståltråd så att leran skulle ha någonting att stödjas upp av men när jag väl började skapa trädet i ståltråd så tyckte jag att det såg så mycket bättre ut än vad det hade gjort med lera så jag bestämde mig för att bara skapa ett träd i ståltråd istället. Jag fick idéen till att hänga fiskar i trädet när jag hörde Einsteins citat "if you judge a fish by it's ability to climb a tree it will live its whole life believing that it is stupid" detta citat inspirerade mig väldigt mycket för den fick mig att tänka mycket på hur skolsystemet idag är utformat. Det är utformat på ett sådant sätt att elever idag nästan blir utbrända av stress från alla läxor och projekt de har. Vi behöver lära oss att man inte kan lära ut allting på samma sätt och tro att alla kommer att förstå det man lärt ut lika bra, detta beror på att alla människor har ett eget sätt som de lär sig bäst på t.ex så finns det många som har olika slags diagnoser som inte kan lära sig på samma sätt som de flesta kan. Jag valde även att placera en katt uppe i trädet som symboliserade mitt husdjur som gick bort men den symboliserar även hur en katt som är bra på att klättra hör hemma där uppe i trädet medan fiskarna hur mycket de än försöker aldrig kommer kunna klättra upp i trädet.

Det tog mig en stund att komma på idén till mitt projekt då jag hade väldigt svårt för att hitta en sak som jag visste jag skulle kunna genomföra och bli nöjd med men när jag väl kom igång så gick det ganska så snabbt att genomföra min idé. Det som tog längst tid att göra var att limma fast alla bladen på trädet på ett sådant sätt så att det såg bra ut och så att jag själv var nöjd men jag lyckades i slutändan och blev väldigt nöjd med resultatet.

Jag valde att använda mig av origami till fiskarna och att använda mig av ståltråd till stammen och grenarna på trädet. Jag valde just de här teknikerna för att jag tycker att det är två tekniker som är mycket roliga att jobba med även om de tar en del tid att sitta och vika papper och att böja och forma ståltråd så är det värt allt jobb i slutändan då resultatet blir bra.

Jag körde fast några gånger under tiden och detta berodde mycket på att jag var sjuk och då glömde av hur jag hade tänkt att det skulle bli i slutet, jag hade även problem med att det tog väldigt lång tid att klippa ut alla bladen vilket gjorde att jag hade ett tag när det enda jag gjorde var att klippa ut små pappersblad till mitt träd och då tappade jag bort mig lite och när jag började igen så hade jag svårt att komma igång. Jag misslyckades i början när jag försökte skulptera trädet i lera istället och det bara sjönk ihop men detta löstes efter att jag bytte teknik och började skulptera i ståltråd istället.
Om jag hade gjort om detta projekt så hade jag valt att använda ståltråd från början för att spara in på tid men jag hade ju aldrig tänkt på idén med ståltråden om det inte hade varit för leran så jag är ändå väldigt glad att jag började i lera. Jag hade även försökt klippa flera blad på en gång så att det hade gått lite snabbare att göra klart projektet, men i allmänhet så är jag väldigt nöjd med hur resultatet blev i slutändan och hade nog gjort samma sak om jag skulle gjort om det.


Projekt nummer2


Jag fick min idé till att måla en bild på två rullstols fäktare bredvid en vanlig fäktare ifrån att jag själv fäktas och tidigare har provat på rullstols fäktning och har tyckte att det är minst lika svårt som vanlig fäktning om inte svårare. Jag tänkte även på hur fantastiskt det är att det inte spelar någon roll att man har ett handikapp, man kan fortfarande nå sina mål och visa att man är minst lika bra som någon utan handikapp. Jag gjorde ett antal bilder i kol och försökte varje gång få bilden mer levande än den tidigare. Jag gjorde om och försökte göra bättre men trots alla mina försök så tycker jag inte att resultatet i slutändan blev jättebra. Detta beror nog till stört del på att jag aldrig jobbat i kol förut och ville prova någonting nytt vilket visade sig vara väldigt svårt.

Jag hade mycket svårt att komma igång då jag hade problem med att försöka hitta en idé till temat sport och när jag efter mycket tänkande kom på idén till att måla av rullstolsfäktning så blev jag ändå inte supernöjd i slutändan. Jag önskar att jag hade kommit igång snabbare så att jag hade kunnat utveckla min idé ännu mer än vad jag gjorde för jag tror att jag hade kunnat få en bättre bild om jag bara hade fortsatt att jobba med bilden lite till.

Jag använde mig av kol till min bild och försökte jobba mycket med stompfen för att få bra och tydliga skuggor i min bild. Jag använde mig av fixering i slutet för att den inte skulle kladda av sig en massa på mina andra saker i min bildmapp. Jag valde att jobba med kol eftersom jag tycker att det är en väldigt intressant form av konst som är väldigt häftig och vacker. Sedan hade jag också sett min kompis jobba mycket med kol och skapa så vackra bilder och jag ville kunna måla som hon gjorde.

Jag körde fast och misslyckades ett antal gången under vägen och det största problemet var nog att jag aldrig tyckte att jag riktigt fick till den känslan som jag ville meddela när jag målade den därför gjorde jag om bilden en massa gånger men tyckte aldrig att den blev riktigt bra tyvärr.

Om jag skulle göra om detta projektet så hade jag försökt fokusera mer på detaljer och att försöka förmedla en stark känsla som jag tycker att jag lyckades med på de andra två projekten. Jag hade nog även försökt utveckla min idé lite till och kanske inte jobbat i kol då det inte är min starka sida. Jag ville att bilden skulle representera att alla människor är jämställda och har samma möjligheter även om vissa får jobba mer för dina pengar.


Projekt nr3


Min idé till den här tavlan kommer ursprungligen ifrån hur jag kände mig när jag började måla den, vilket inte var jättebra jag var väldigt stressad och hade problem med att jag varit mycket sjuk tidigare, detta försökte jag visa i min bild och började genast skissa på en idé när jag sedan började måla så kom jag en liten bit men jag var långt ifrån klar. Jag fick mycket extra tid att hålla på med min tavla och under denna långa tiden så ändrades min idé och den blev mer baserad på hur jag kände mig då vilket inte heller var bra. Jag kom på idén till att ändra den till som den ser ut nu när den är klar för inte så länge sen när jag bestämde mig för att lägga in skrivna or i bilden. Detta var nog det som gjorde att jag blev så pass nöjd med tavlan så som den ser ut i nu.

Jag hade problem att komma igång även med detta projektet och min original idé hann ändras en del med tiden. Jag tycker detta är det projektet som jag blev mest nöjd med i slutändan även om det var de projektet som jag hade mest komplikationer med. Den färdiga målningen tycker jag ger en känsla av ledsamhet och nedstämdhet och jag tycker att man kan se hur jag mådde när jag målade den.

Jag använde mig av akryl när jag målade denna tavlan och jag hade en panå att måla på. Jag valde att måla i akryl eftersom att det är en av mina favorit tekniker, det går alltid att gå över med igen om man inte är helt nöjd med hur det blev. Jag älskar akryl även för att det blir en väldigt fin yta på målningen när man har målat med det. Akrylfärger är även mycket lätta att blanda för att för nya nyanser och nya färger som man hade innan.

Jag har haft en del problem med att köra fast när jag målade denna tavlan speciellt ett tag när jag inte hade någon motivation till att måla överhuvud taget under denna period så doodlade jag inte ens i mina skrivböcker som jag brukar göra när jag har tråkigt, jag hade även problem med att komma in i en bok under den tiden och det var helt plötsligt jobbigt att läsa som jag alltid älskat. Jag stötte även på problem när jag målade då min panå hade en tendens att bli lite för blöt och gå sönder som tur var så gick det att måla över med färg men det blev några tråkiga fula märken där pannån hade gått sönder

Om jag hade gjort om detta projektet så hade jag sett till att jag gjorde klart det mycket snabbare och att jag var mer försiktig med pannån så att den inte skulle gå sönder på vissa ställen. Jag hade nog även försökt att hitta en idé snabbare än vad jag gjort tidigare så att jag hade kommit igång snabbare och blivit klar snabbare. Jag hade även försökt att skaffa en smalare pensel till nästa gång så att jag kunde måla mindre detaljer i ansiktena t.ex då det var väldigt svårt att göra med en lite tjockare pensel
Likes

Comments

Lars Lerin

Lars Lerin föddes den 2:a april 1954 i Munkfors, Värmland, Sverige där han också växte upp och han är är en nu levande konstnär. Han studerade först vid Gerleborgsskolan i ett år och fortsatte sedan att studera vid Valands konsthögskola i Göteborg i fyra år.

Eftersom att Lars är en relativt nutida konstnär så är det lite svårt att bestämma vilken stil han målar i. Men det närmsta man kan komma som jag vet är Naturalismen då han målar väldigt mycket natur motiv, han målar mycket av vad som kallas föreställande konst och det är tydligt vad hans bilder föreställer till skillnad från till exempel Miró som målade väldigt abstrakt när han levde. Det som kännetecknar konststilen är att man försöker skildra verkligheten som man upplever omkring sig det är väldigt vanligt att man målar av naturen, naturalismen var som en reaktion emot den väldigt stiliserade och idealiserade bilden som skapades under romantiken.

Konstverket som jag valde kunde jag inte hitta något riktigt namn på men i bilden så ser man vad som ser ut att vara en klippa eller en stor sten som ligger i ett snöigt öde landskap med en gran till vänster och ett flygplan längst upp på högersidan. Sättet han har fått ljuset att se ut i bilden tycker jag är helt fantastiskt. Den får mig att känna mig nedstämd då stämningen i bilden är väldigt ledsam och får i alla fall mig att tänka på andra världskriget med flygplanet och hur mörk bilden är. En till anledning till att den får mig att tänka på andra världskriget är för att under andra världskriget så gick så många människor under jorden för att klara sig ifrån kriget och eftersom stenen är så liten på en så stor planet så får den mig även att tänka på hur liten människan faktiskt är. Den väcker även känslor av hopp i all olycka då det faller ett starkt ljus på stenen som hade kunnat föreställa en hjälpande hand när människan har det som svårast.

Jag valde Lars Lerin då jag tycker att han är en extremt begåvad konstnär och jag beundrar hur han kan få sådan känsla i en bild på ett så vardagligt objekt som en sten. Jag ser upp till honom då han är fantastisk på att måla och är bevis på att man kan vara sig själv och ändå lyckas med det man sätter sig in i. Han har också haft det väldigt tufft då han är öppet homosexuell och det inte var accepterat under en väldigt lång tids period. Han är en av Sveriges mest kända akvarell konstnärer med många vackra målningar som speglar hans känslor och tankar. Lars Lerin har även en egen permanent konsthall vid namn Sandgrund som befinner sig i Karlstad där man kan gå och se på hans tavlor året runt.

Alla Lars Lerins lite äldre tavlor speglar hans liv när han försökte vara någon han inte var (heterosexuell) men hans tavlor är mest bilder av verkligheten han har många tavlor med skogsmotiv från under tiden när han försökte hitta sig själv då bodde han ganska avskilt från omvärlden och målade helt enkelt det som fanns omkring sig, skog.

Likes

Comments

Idag har jag fortsatt på min idé om trädet men jag valde att göra om det i ståltråd istället för lera då jag tyckte att det passade bättre och var lättare att jobba i, jag är nöjd med hur resultatet blev men jag är inte helt färdig än. Nästa gång så ska jag börja dekorera trädet med en massa origami figurer och pappers löv i alla olika färger.

Likes

Comments

Idag så hade jag glömt min bild inom temat identitet hemma så jag började på nästa tema. Jag valde att jobba i materialet lera jag bestämde mig för att skulptera ett träd med en tjej som faller ifrån det. Jag hade svårt då leran visade sig vara alldeles för tung för att man skulle kunna göra ordentliga grenar av den men jag löste det genom att använda ståltråd för att hålla skulpturen uppe. Jag är mest nöjd med själva idéen och ska fortsätta att utveckla den nästa gång.

Likes

Comments

Denna lektionen så har jag arbetat med en skiss och tagit inspiration från mina egna känslor och vad som har hänt runt omkring mig. Jag är nöjd med min skiss och hoppas på att jag kan gestalta mina känslor i den färdiga tavlan. Problem som har uppstått är att det inte fanns några dukar i rätt storlek och att om jag skulle måla på duk så hade jag behövt vänta på att den skulle komma fram. Jag löste mitt problem genom att använda en annan slags dukliknande material att måla på.

Likes

Comments

denna lektionen målade jag med kol och fick ett okej resultat. Jag tyckte att det var ett ganska svårt tema att jobba med då jag inte är super insatt i sport. Nästa lektion så ska jag börja med något nytt inom temat Identitet

Likes

Comments