Det här med könstereotypiska roller...

I förskolan. I torsdags hade vi ett grupparbete där vi skulle se hur förskolans verksamhet förhåller sig till barnen och deras kön. Finns det ens en skillnad mellan en pojke och en flicka, får flickor lika mycket tillsägelser som pojkar? Är det okej med nagellack på pojkar? Klänningar? Är det bara ett plagg som flickor får bära? Får flickor också springa runt och skrika dagligen på förskolan? Kan ni tänka er att det fortfarande finns folk som säger "pojkar är pojkar" och låter dem skrika, springa runt och vara stökiga utan att säga till dem? Medan så fort de hör en flicka som skriker eller springer ger dem flickan en utskällning med en gång? Hur kan det ens vara möjligt.

Efter alla dessa kurser angående genus och skillnader mellan pojkar och flickor har jag verkligen börjat tänka extra noga på hur inte bara förskollärare, men också föräldrar, beter sig mot flickor och pojkar. Hur kan det fortfarande finnas folk som behandlar barnen olika pågrund av deras kön? Det är ju trots allt 2019. Vi måste sluta behandla barnen utifrån deras kön och inse att det kvittar fullständigt om det är en pojke eller flicka, för varför ska pojkar springa runt och skrika tills de blir hesa, men inte flickorna?

Saker man oftast hör förskollärare säga till pojkar vs saker man oftast hör förskollärare säga till flickor (tyvärr utifrån egna/klasskompisars erfarenheter)

- Pojkar är pojkar, att de aldrig lär sig att vara som flickor!!!

- Titta där *pojken*, sådär lugn och fin ska du ju vara, pekandes mot flickan

- "Tyvärr finns det inget att göra, han är ju en pojke...de brukar ju vara stimmiga...

- En flicka har en tröja med en nalle på "Nämen vad söt/fin du är idag"

- En pojke har en tröja med batman på "wow!! vad cool och häftig du är idag"

- En flicka med en ett rockband på sin tröja "woooow! Idag ser du ju jättecool ut, vad annorlunda"

- En pojke med en rosa tröja "åh, vad söt du är idag! Är det mamma som har köpt tröjan?"

- Ska du verkligen springa inne *till en pojke*? Kan du inte sitta stilla bland flickorna där borta istället?

- "Nämen titta vad fint!! Har DU *en pojke* nagellack? Vem bestämde att du skulle ha det? Mamma eller?"

TYVÄRR, är det här något som fortfarande går runt i förskolan, inte bland alla lärare - såklart, men tyvärr de flesta. Detta är såklart inget som bara finns i förskolans verksamhet, utan också under hela skolgången. Hur många lärare har inte sagt åt killarna på skarpen men sedan gett upp lika snabbt? Hur många lärare har inte sagt åt tjejerna på skarpen och hotat med t.ex rektorn och kvarsittning? Hur svårt ska det vara att behandla alla exakt likadant. HUR SVÅRT SKA DET VARA?

Följ mig gärna på min instagram: Sabinakj

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229