Header

Resor

Häromdagen satt jag och antecknade några nyårs mål för 2018. Inte löften, utan mål. Tanken är att jag under 2018 kan fylla på med fler mål som kan röra allt möjligt från studier, idéer eller beteendeförändringar. Jag kladdade ner målet; Gör en lita över drömdestinationer.

Det här året kommer jag inte ha ekonomin att resa eftersom jag just nu sitter i vår studentlägenhet utan att ha minsta aning om vart vi kommer befinna oss eller vad jag kommer att göra om dagarna om mindre än ett halvår då jag tagit min kandidatexamen. Under förra året reste jag otroligt mycket och insåg då hur lärorikt det är att resa. Du kommer lära dig mer om dig själv, dina drömmar och värderingar. Kanske reser du med någon? Då kommer du lära känna denna person på en helt ny nivå och dela minnen livet ut. Du smakar nya smaker, hör nya språk, andas en annan luft och ser nya vyer. För min del lärde jag mig mycket om mig själv och växte på så många sätt, men mer om det någon annan gång. Nedan följer en lista på vilka resmål jag besökte under 2017:

  • Italien (Bergamo, Venedig, Verona, Milano & Domodossola)
  • Schweiz (Interlaken, Schynige Platte & Bern)
  • Österrike (Salzburg, Gosau, Hallstatt, Wien
  • Slovakien (Bratislava)
  • Tjeckien (Prag)
  • Tyskland (München, Bad Schandau/Saxon Switzerland & Dresten)
  • Vietnam (Ho Chi Minh, Dalat, Nha Trang, Hue, Phong Nha & Hanoi)
  • Laos (Vientiane, Luang Prabang, Vang Vieng & Pakse)
  • Kambodja (8 dagar på sjukhuset i Siem Rep (Om det nu räknas))

Sedan har jag besökt lite nya ställen i Sverige med, exempelvis Storuman men några vänner. Jag är så tacksam över att på ett år få möjligheten att resa så mycket och jag är riktigt taggad på att börja på min drömresemålslista. Jag vet några länder som ska finnas med, sedan ska jag göra lite research på länder, städer och sevärdheter. Jag skulle vilka varva att åka tåg och vandra genom Norge, bila i Skottland, tågluffa i Slovenien, upptäcka avlägsna länder som Hawaii och Nya Zeeland. Jag har hört gott om Myanmar (Burma) och sedan vill jag även vandra i nationalparken Sarek i Lappland. Har du några drömresemål? Vilka?


Bilder ifrån sommarens resor i Europa och Asien

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vardag

Igår besökte jag en busig liten (Stor?) filur. Min vän Agens rider och har häst, Kotten. Under snart 3 års tid har jag velat följa med till stallet och träffa honom men allergier och sådant har satt lite käppar i hjulet. Men igår blev det äntligen av! Jag och Antonia följde med Agnes till stallet och hade det riktigt mysigt i vinterkylan. Antonia, som är lite häst rädd, klappade kotten och jag, som är rädd för hästars bakdel, satt upp samt blev prejad av Kotten in i en snödriva haha. Hur som haver så hade vi en jättemysig dag i det underbara vinterlandskapet.


Likes

Comments

Idag kom jag på att jag hade köp hasselnötter när de var nedsatta i pris för ett tag sedan. Bestämde mig för att slänga ihop en nötkräm och straxt efter det stod jag i köket och trängdes med disken jag egentligen borde lagt tiden på. Krämen blev supergod och med rostade hackade nötter som topping är det inte mycket som slår den. Orkade inte leta upp ett recept så jag körde på känsla vilket resulterade i ca 2 dl hasselnötter, 2 tsk kokosolja, 2-3 msk kakao, lite vaniljsocker (jag hade inget vaniljextrakt hemma man ska nog införskaffa mig det) och strösocker samt några droppar olivolja.

Börja med att rosta nötterna i ugnen tills det en ljuvlig doft fyller köket. På med gryt-vantarna och skaka plåten då och då. Ta sedan ut nötterna och häll ut dom på en kökshandduk (Ta en handduk som får bli smutsig, jag har en hemma som används när jag vet att maten kommer ge fläckar) och rulla, rör om, knåda nötterna mot varandra i handduken. Skalet kommer då att lossna och hasselnöten är redo för att mixas ned till en smörliknande konsistens. Obs, lägg undan några nötter som du kan hacka och använda som topping. Jag använde mig av en stavmixer med tillhörande bunke. När nötterna gått från mjöl till att lösa ur oljan i sig tillsätter du resten av ingredienserna och mixar ytterligare. Bred mackan och toppa med rostade hackade hasselnötter. Förvara nötkrämen i en glasburk.

Och NJUT!


Likes

Comments

Debatt artiklar

Med anledning av diskussionen kring hur Influensers skriver om kost och hälsa och att falsk information kring kost sprids skrev jag detta inlägg. Notera att jag tar upp ett fall som skedde ganska nyligen med Hanna Friberg och Lovisa Wallin och att detta endast är konstruktiv kritik i syfte av att stoppa falska myter kring kost och förhoppningsvis leda till att Influensers ser över sitt ansvar. Länkar till fakta och källor finns längt ner.


Den andra januari publicerade Hanna Friberg (hannalicious) detta inlägg på sin blogg. I inlägget skriver hon att hon var på ”bakis-häng” med sina vänner i startskottet på det nya året. I inlägget skrev hon även följande:

”Fortsatte sedan till Riche för att äta dessert! De har nämligen en fantastisk Gino, jag är inget big fan av desserter tho plus att jag ska snart ska plåta min nästa kollektion i Sydafrika, så jag hoppade det. Men Dani tjatar alltid på den här jäkla desserten och jag har faktiskt smakat den och den är värd att testas!”

Lovisa Wallin (Lojsan) skrev den 8:de januari ett inlägg om den kritik Hanna hade fått på det inlägget. Rubriken löd ”Socker är ett gift – hur kan man då få skit för att utesluta det”. För det första vill jag diskutera rubriken. Konstruktiv kritik finns i alla yrkesområden och för att utvecklas i sin roll måste man kunna ta emot och sedan ställa sig till kritiken man fått (jag har endast läst delar av kritiken så vet inte om någon elak kritik har uppstått utan har endast sett den konstruktiva).

Hanna skriver ordagrant att hon skippar dessert för att hon ska plåta veckan efter. Lovisa skriver att hon vill satsa lite extra på bra mat och träning nu när hon ska plåta en kampanj och eventuellt ska utomlands om några veckor. Hur ska detta kopplas till hälsa när de med deras egna ord säger att de (Hanna) skippar dessert för att se bra ut på en plåtning (instastory) och att de (Lovisa) vill satsa på mat och träning för att hon eventuellt ska utomlands. Att äta bra och träna bör kopplas till mående och inte plåtningar eller strandhäng (för det är kroppshets). Visserligen skriver Lovisa att hon känner sig som sitt bästa jag när kroppen får röra på sig och när hon inte trycker i sig massa socker- detta är ett bra argument att skriva om träning och kost eftersom det handlar om MÅENDE och inte om UTSEENDE.

Både Hanna och Lovisa säger att det är missvisande att exempelvis undanhålla information om att inte äta några sötsaker innan en plåtning, och istället bara tar kort medan andra äter det och låtsas som man också gör det. En mycket enkel utväg hade varit att skippa den där bilden, eller att skriva att hon inte helt enkelt var sugen på dessert och sedan sätta punkt. Vad man äter och hur man tränar innan en plåtning är upp till var och en men det är inte hälsosamt och inte ett så klokt att skriva att man gör det för att ”se bra ut”. När man har en stor följarskara borde man tänka ett steg längre och ta ansvar för den påverkan man har i sitt yrke, enligt min åsikt.

Lovisa skriver att vi alla har olika kriterier för hur en drömkropp ska se ut, att vi alla är olika nöjda med hur vi ser ut samt att alla är olika. Det är jättebra att hon belyser att vi alla är just olika samt har olika åsikter. Dock sätter de båda en bild av att man bör skippa visst/vissa livsmedel innan man ska åka utomlands eller plåtas samt att inte skriva ut detta är missvisande. För en individ som har en problematisk relation till mat (det behöver inte vara en utvecklad ätstörning) blir undvikande av vissa livsmedel samt träning lika med en snygg kropp eller en kropp som ser ut som deras. Alltså är det stor chans att, framförallt unga, individer gör samma val som et för att uppnå det mål DE har. Precis som Lovisa skev har alla olika förutsättningar och en del individer kan ta stor skada av sådana budskap.

Om Hanna bantar eller inte är inte frågan i detta fall- Frågan är hur hon och andra Influensers skriver om kost.

Sedan vill jag även ifrågasätta varför Lovisa skriver att socker är ett gift? Livsmedelsverket (1) konstaterar att socker är ett livsmedel som nästan inte innehåller några näringsämnen alls utan att socker i princip är tomma kalorier. Lovisa lyfter som argument att socker är beroendeframkallande. Socker är alltså inte mindre gift än i så fall kaffe om man jämför det beroendeframkallande ämnet. Detta argument håller inte i Hannas fall heller då hon skrev om hennes bakisdag och att hon då kvällen innan hade konsumerat alkohol. Alkohol innehåller precis som socker kalorier med mycket få näringsämnen. Alkohol är, tillskillnad från socker, ett gift som enligt Livsmedelsverket (2) kan även i måttlig mängd medföra rister för exempelvis cancer och fosterskador. Att därmed säga att man skippar en dessert dagen efter man druckit för att vara hälsosam är otroligt missvisande och inte alls logiskt. ”Hon utesluter bara det enda som inte tillför någon som helst näring eller positivt till hennes kropp.” skriver Lovisa. Vilket, som nu konstaterats, är ett argument som inte håller. Livsmedelsverket (1) noterar att man bör äta mindre socker eftersom det är bättre för korpen att fylla på med energi (kalorier) som innehåller näring. Vid för stora mängder har socker sin påverkan på hälsan. Lika så tipsar livsmedelsverket (3) även om att man bör äta mindre rött kött eftersom det i för stora mängder innebär risker för tjock- och ändtarmscancer. För mycket salt och mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom fettet i vår mat påverkar blodfetterna (Livsmedelsverket, 3). Det som skiljer exempelvis rött kött från socker är att det finns näringsämnen i köttet, dock är går det att finna hälsosamma växtbaserade alternativ (Livsmedelsverket, 3). Även Maria Ahlsén och Jessica Norrblom, forskare och författare till boken Frisk utan flum, förklarar att socker inte är gift (Nyhetsmorgon), att alkohol är cancerframkallande (Forstasana).

Vidare skriver Lovisa några summeringar av sitt inlägg;

”Bara för att man skippar socker säger man inte att tjockt är fult” skriver Lovisa. Men att skriva detta indikerar på att om man skippar socker är man ”smal” vilket kan tigga igång onödiga och farliga vanor bland unga.

”Vad man än säger eller skriver så kommer någon alltid känna sig kränkt/tycka att man gör fel.” skriver Lovisa även. Det handlar inte om det utan det handlar om att ta ansvar samt att grunda det man skriver på någon slags fakta och inte sprida falskinformation.

Summan av kardemumman är att socker INTE är ett gift, det har precis som andra livsmedel, exempelvis rött kött, salt och mättat fett sin påverkan på kroppen. Att som Influenser skiva att man skippar dessert för att man sak plåta för att se snygg ut, eller att man skippar socker och satsar på träning för att hänga på stranden har inte med HÄLSA att göra utan bidrar till KROPPHETS. Att skriva att man dricker alkohol men skipper socker för att vara hälsosam är missvisande eftersom alkohol ÄR ett gift. Att inte kolla upp fakta innan man uttalar ett livsmedel som gift är missvisande och bidrar till förvirring hos läsarna. Därmed BÖR individer som i sitt yrke har en stor påverkan på andra TA ANSVAR för vad hen publicerar.

Som sagt är denna text konstruktiv och berör endast sättet att uttrycka sig på i arbetet som Influenser. Menar alltså inget elak utan vill endast diskutera hur vi tillsammans kan nå bra plattformar mad korrekt information och utan hets, hoppas det framkommer.

Vänliga hälsningar
Sabina

Källor:
Livsmedelsverket 1.

Livsmedelsverket 2.

Livsmedelsverket 3.

Nyhetsmorgon

Forstasana

Likes

Comments

Vardag

Först vill jag välkomna just dig till mitt lilla utrymme här på det oändliga nätet. Ett virtuellt utrymme där vi ofta möts av rasism, sexism, konsumtionshets, status och diskriminering av våra kroppar. Därför har jag nu bestämt mig för att dra mitt strå till stacken i skapandet av en bättre värld. Du kanske tror att denna blogg kommer att handla om politik, klagomål på samhället och att jag är en bitter person här bakom skärmen. Men så är inte fallet.

I denna blogg kommer jag skriva om min strävan till att leva ett liv där jag försöker värna om miljön, djur och alla medmänniskor på våran jord- närmare bestämt något som kan kännas som ett näst intill omöjligt uppdrag. Men jag tror att om vi uppmuntrar varandra till att vara en så bra version som möjligt av oss själva utifrån våra förutsättningar, istället för att peka finger och trycka ner varandra, så kan vi nå en mer rättvis värld. Tillsammans. Här kommer du alltså kunna följa en vardag hos en student med stora drömmar om att se världen och dess utveckling. Och vem är jag då?

Jag heter Sabina och jag skulle kunna ägna detta inlägg till att beskriva mig i dom vanliga termerna, som mitt kön, min ålder, min hemstad och mina intressen. Men att beskriva vår karaktär och vår tillvaro kräver mycket mer än så- därför hoppas jag att du kikar in här då och då så vi tillsammans lära känna och uppmuntra varandra. Jag vill avsluta det här inlägget med att berätta för dig att du är unik och fantastisk på ditt sätt.

Stora kramar
/Sabina

Likes

Comments