Min första vs. min andra graviditet

Såhär halvvägs igenom min andra graviditet tänkte jag ta upp likheter och skillnader mellan de olika graviditeterna hittills. Som jag fått höra så är ingen graviditet den andra lik men det känns inte som att det är sån stor skillnad mellan mina graviditeter hittills.

Innan jag börjar jämföra vill jag klargöra att jag gick in i denna graviditet på andra premisser än den första. I början av denna graviditet har jag varit föräldraledig vilket innebär att jag kunnat vila med Viola på lunchen. Nu är jag även arbetssökande eftersom vi flyttade till ny ort under min föräldraledighet så när hon går på dagis innebär det att jag kan fortsätta med den vilan. Med Viola i magen jobbade jag på café där jag stod upp och gick hela dagarna utan möjlighet till regelbunden rast, dammsög och moppade stället på kvällarna innan jag gick hem. Detta tog kål på min kropp och jag fick foglossning under första trimestern som gjorde det hela värre.

Nu i efterhand vet jag att det inte var bra för min kropp att slita så på den och OM jag skulle få ett liknande jobb idag så skulle jag lyssna på kroppen och sjukskriva mej eller på något sätt lämna i tid. Så tröttheten och foglossningen under denna graviditet är ju olika pga att inte samma förutsättningar. Nu kan jag vila oftare och ta hand om kroppen genom att inte träna för hårt, anstränga mej eller gå långt. Men idag har jag ju även en 9,5kgs klump vid namn Viola, som jag får släpa runt på då och då vilket också tar kål på min rygg, så det jämnar väl ut sej, hehe.

Bilder på Viola, min lilla 9,5kgs klump

Tröttheten. Under båda graviditeterna så har jag mest varit trött under den allra första tiden. Jag tror det är så för att det tar lite tid för kroppen att vänja sej vid vad som försiggår därinne och det går åt mycket energi. Slutet var såklart jättetungt och man var trött men just nu har jag bara kommit halvvägs så vi får se!

Foglossningen. Under första graviditeten fick jag foglossning tidigt. Jag misstänkte det runt v.12 men kunde inte vara helt hundra förns i v.17. Jag hade foglossningsbälte och i slutet vattengympa för att hjälpa till. Denna graviditet kände jag igen smärtan och tog snabbt tag i det och sa att jag ville ha all hjälp som fanns eftersom jag inte vill ha ont. Så bälte, tensapparat och vattengympa är redan påbörjat sen v.16. Jag kan absolut tänka mej mer hjälpmedel men vi börjar här. Denna gång så har foglossningen gjort så jävla ont vissa nätter så jag inte kunnat sova, det har hållt i sej i max 3 dagar och sen släppt. Vad som orsakat är att jag t.ex gått till stan med Simon och Viola och sen på kvällen när man ska lägga sej haft helvetiskt ont. Den skarpa smärtan som redan kommit hade jag bara vissa gånger i slutet av förra graviditeten.

Humör. Precis som sist så påverkas inte mitt humör alls. Frågar man sambon så svarar han "hon är inte jobbigare än vanligt", haha... Mitt humör är nästan stabilare när jag är gravid eftersom jag automatiskt blir lugnare och inte stressar upp mej över saker som jag annars skulle gjort. Gravid-mode, kallar jag det. Att man automatiskt håller sej lugn, trygg, inte stressar upp sej över onödiga saker för sitt och barnets bästa.

Illamående. Precis som första gången så har jag mått så himla illa i början! Denna gång gick det över ett par veckor senare än sist, alltså runt v.20. Det finns verkligen inget som funkar! Folk pratar om "morning sickness" men för mej har det varit "24/7 sickness". Ett tag klarade jag inte av att byta blöja på Viola när hon hade klämt ur sej nåt mer stinkande.

Cravings/anticravings. Under båda graviditeterna så hade jag inte cravings, utan jag hade vad jag så smart kallar anti-cravings. Anti-cravings är helt enkelt saker du bara inte klarar av att känna smak och/eller doft av. Partnerns parfym stack i näsan, nu som då. Isbergsallad var det vidrigaste som fanns, och dessutom så stank den verkligen, haha! Sen var paprika hemskt, oliver, gurka, all friterad mat (inkl. chips som är min last!), stekt mat, kött, "tung" mat (fet osv). I början åt jag bara frukt och tappade vikt pga illamåendet. Detta led jag verkligen av under min första graviditet men denna gång är det bara parfymen som är problemet som tur är!

(Mat)bilder från min och Fon's Thailandsresa. Mitt under den värsta illamåendeperioden var man här och njöt. Tack för den goda, starka och fräscha mat som finns där! Samt alla drycker som är färska/nygjorda och all färsk frukt!

Hyn: Under början av förra graviditeten när hormonpåslaget kom så kom finnarna. "Jaha, blir jag en sån som har massa finnar när jag är gravid?" tänkte jag men de försvann lika fort. Denna gång kom det knappt nåt.

Håret: Jag som har tunt och fint hår fick jättetjockt hår vilket märktes under slutet av graviditeten. Jätteskönt! Men sen tappade jag det under tiden jag ammade och det var inte lika kul. Men nu börjar det om igen så vi får se hur det går!

Obalans i magen och snippan: Stopp i magen och supersköra slemhinnor i snippan har varit signum båda graviditeterna. Men denna gång så känns det inte lika extremt som sist. Det kan vara för att jag har gått igenom det och vet vad jag har att vänta mej och inte tar det på lika hårt denna gång? Men jag tror inte det ändå för att jag lider inte av det på samma sätt som sist, då jag hade så ont i magen att jag besökte läkare flera gånger.

Sömnlösheten: När magen blev större så fick jag svårare att sova på nätterna. Det har inte börjat ännu, men nu har jag ju Viola som vaknar till då och då så jag vet inte om sömnlösheten dolts pga henne? Jag har dåliga sovvanor eftersom jag tycker att det är så skönt att ha lite tid för mej själv när Viola somnat och Simon går till jobbet vid 20:30. "Det kvittar om jag kommer i säng vid 03.00 för jag kan ta igen sömnen när hon vilar" tänker jag. Så, i säng 03, upp 07, vila 11-12 och sen en powernap vid 17-18 tiden om jag är trött.

Viktuppgång: Under båda graviditeterna gick jag ner lite i början för att sedan gå upp det igen under andra trimestern när illamåendet gav sej. Denna graviditet så ligger jag på 4 kg mer i starten än förra men går upp stadigare i vikt än då jag kan äta allt.

Äcklad av dofter: Detta är en ny grej som jag har fått under denna graviditet! Äckliga lukter som jag annars skulle viftat bort börjar jag nästan spy av. Det är skitjobbigt verkligen, eftersom hela magen vänder sej ut och in när jag känner en stank.

Så, det är hur det ser ut i dagsläget! Kanhända att det kanske kommer en ny uppdatering lite senare?

#gravid #kroppen #trött #foglossning #illamående #cravings #mammacravings #humör #sömnproblem #viktuppgång #bf2018 #bffebruari2018 #dåvsnu

- Vi hörs igen, Sabina 

Gillar

Kommentarer

SaraMarinaHellberg
SaraMarinaHellberg,
Mysigt med en till liten snart 😃 Kram
nouw.com/saramarinahellberg
sabinabea
sabinabea,
Ja, verkligen! Så spännande!
nouw.com/sabinabea
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229