Header

I olika mönsterbeskrivningar använder man sig olika förklaringar kring maskbågarna. Ibland står det att man ska virkar i yttremaskbågen och ibland kanske i den främre maskbågen. Principen är densamme bara att de har olika namn.
 
 
Yttre maskbågen (ymb) är den som är mot dig = Främre maskbågen (fmb)
Inre maskbågen (imb) är den som är ifrån dig = Bakre maskbågen (bmb)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

 
Som ni säkert vet är jag tillsammans med Elin admin för gruppen Bland garn & virknålar på facebook.Vi ville göra något roligt för våra medlemmar och Elin kom på att vi kunde ha OS virkning.  För en som inte gillar OS tyckte jag det var en kanon ide att kunna virka under tiden som OS är och kunna ha en deadline för när ens virkprojektt ska bli klart.
 
Jag själv stod inför att virka en ananassjal eller linne som jag har fått på beställning (fanns givetvis fler projekt jag hade velat göra men tiden är knapert för tillfälligt). Valet blev givetvis linnet som jag vill ha färdigt rätt så snabbt. Imorgon den 27 juli drar OS virkningen igång och pågår till den 12 augusti.
 
Här har jag redan smått börjat ladda upp, fast det klias i fingrarna ska ni veta :)
 

Likes

Comments

För 1-2 år sedan köpte jag hem en frigolit ring och ville virka mig en somrig krans att ha på ytterdörren. Själva ringen blev snabbt inklädd i grönt. Men sen stannade projektet av och blev liggandes som ett ufo. Tills för ett par dagar sedan jag fick se en bild på en virkad krans och fick suget att få klart min egen.
 
Jag har använt mig av:
Olika restgarner till blommorna
Virknål 3mm förutom till den stora gula rosen som är 4mm.
 
Mönster:
Ros (röd) – Eget mönster
Ros (gul) - Eget mönster
Löven - Eget mönster inspirerats av http://www.fiori-uncinetto.com/libro-book/inglese/
Penséer– http://www.fiori-uncinetto.com/libro-book/inglese/
Nyckelpiganhttp://www.fiori-uncinetto.com/libro-book/inglese/
Tusensköna –  100 blommor att sticka & virka
Pelargon – 100 blommor att sticka & virka
Fjärilhttp://mestvirkat.blogspot.se/2012/07/virkad-fjaril-utan-tradar-att-fasta.html
 
Ringen är virkad som en lång remsa. Gjorde så många luftmaskor det behövdes för att nå runt om ca: 36lm. Sen virkade jag 15fm, 15hst, 5fm, 1lm och vänd tills lagom längd till kransen.
 
 

 
Alla blommor och löv färdigvirkat och väntar på att bli fastsydda på kransen.
Testar olika sätt att sätta blommorna på kransen för att hitta något som jag gillar
Slutresultatet är jag väldigt nöjd med!

Likes

Comments

De senaste veckorna har jag suttit i Photoshop och gjort lite omslagsbilder till de grupper jag är admin för (är INTE admin för stickcafet utan endast medlem där) samt lite "reklam" annonser att kunna ha på sin blogg . Förhoppningsvis kan det kanske locka till sig flera medlemmar :)
 
 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Likes

Comments

Häromdagen fick jag hem ett jätte fint överkast att kunna ha till gästrummet. Jag passade på att göra lite fint där inne men kände att det fattades något på sängen. En tanke slog mig att det hade varit snyggt med en virkad kuddfodral till en av mina liggande kuddar i förrådet. Samtidigt inne på Virkcafet var det många som virkade rutor och jag själv blev väldigt inspirerad och satte igång och började leta efter något passande till mitt fodral. Det var i samma veva som jag gjorde dokumentet innehållandes med alla rutor.
 
Jag har använt mig utav garnet Tanja med virknål 4mm.
 
Mönstret:
Framsidan - Mormorsrutor + Mormorsruta nr 15 i mitt dokument. Se inlägget här!
 
Hur blev resultatet?
 

Likes

Comments

 Efter en hel del letande av olika rutor att virkar och mycket ner sparat , satte jag mig slutligen och sammanställde allting i ett dokument.

Dokumentet innehåller än så länge:
  • Olika mönster på olika rutor.
  • Monteringsarbete
  • Färgbyte på ett snyggt sätt
Jag kommer att uppdatera dokumentet efter hand som jag stöter på rutor och skriver i kommentarsfältet här nedan. Längst ner i dokumentet finner ni länkar till hemsidor/bloggar där jag har hittat mönstren som står skrivna i dokumentet men även en hel del tips på vart ni kan hittar flera rutor.

OBSERVERA att det är mönster både på svenska och engelska blandat.

-----------------------------------------------------------------------------

>> LADDA HEM PDF DOKUMENTET HÄR

PS! Tipsa mig gärna om flera rutor så jag kan lägga in dem i dokumentet. Eller vad som kan förbättras.

Likes

Comments

De senaste 2 veckorna har det kommit lite paket i brevlådan, dels till mig men även lite paket till min son. Paket är alltid skoj att få i brevlådan och dessa har verkligen piggat upp mig nu när man knappt har egentid.
 
 
Jag var som sagt med i Hemlisbyte i Online Virkcafé och här är mitt fina paket från Jenny :)
 
 
Dessa härliga paket har jag och Anton fått från Finland av två underbara vänner jag har fått lyckan att lära känna via Online Virkcafé ? Ena vännen har en blogg som heter "Mammasrutor".
 
 
Jag håller på att virka mig en ananassjal. Var väldigt skeptisk i början när jag såg mönstret och hade en känsla av att det här kommer jag INTE att fixa. Men med lite envishet och hjälp så virkar den i "princip" av sig själv nu ;) Ska göra en till sjal här efter som kommer att bli en födelsedagspresent åt min mormor som virkade många ananaser när hon var yngre.
 
Mönster på ananassjalen
 

Likes

Comments

Blocka är en vanlig term som man oftast stöter på inom stick/virkvärlden och betyder ”spänna ut”.

När du stickar eller virkar något kan det se trist ut och det ser inte alltid ut som på mönstret, garnet kan ”säckar ihop sig” lite vilket är normalt.  Blockning sker alltid efter att ditt arbete är färdigt, framför allt används blockning när man t.ex. har gjort sjalar, filtar men framför allt för att få spetsmönster att träda fram. Klädesplagg kan man blocka men det gäller att vara försiktig för att inte tämja ut plagget för mycket. Genom att blocka får man alltså ett jämnare utseende på sin stickning/virkning och man formar dessutom arbetet till den form man vill ha den.
 

Att tänka på INNAN man blocka är att INTE klippa av trådarna förens detta moment är färdigt, på så sätt riskerar du att inte arbetet repas upp.

1. Du behöver en plan yta att kunna spänna upp ditt arbete på, gärna lite större än ditt arbete. Vissa använder sig utav skummadrasser, liggunderlagg, yogamattor, säng, en vanlig matta, strykbräda eller något liknande.

2. Blötläggning av plagget kan man göra på olika sätt. Vissa lägger garnet blött och kramar försiktigt ur vattnet utan att vrida arbetet. Man kan även spraya sitt arbete ordentligt fuktigt när det är uppspänt. Vid akrylgarn för att få bäst resultat kan man ånga arbete med hjälp av ett strykjärn (läs mer här). Man kan också fukta med trasor och lägga över. Det viktigaste att tänka på är att inte ha för bråttom utan att ta den tid som behövs, under tiden kan du förbereda plan ytan du ska använda dig utav.

3. Uppspänning av arbetet görs enklast genom att nåla upp. Ta god tid på dig att få uppspänningen rätt om du t.ex. ska få arbetet rak.  Knappnålarna ska fördelas jämt över arbetet. Tänk på att använda rostfria knappnålar när du blockar. Man kan även använda en vajer för att få hjälp med att få uppspänningen rätt, men det funkar bra utan också.

4. Låt arbetet torka ordentligt sen. När det är färdigt fäster du eventuellt alla trådar  och eventuellt montera ihop delar. Nu är det klart för användning!

Fördelarna med att blocka? Här är några exempel
  • Minska rynkor och ojämhet
  • Släta kanter och slätare yta av ditt arbete gör att maskorna blir jämnare.
  • Underlättar montering
  • Öppna stycken som spets visas upp på ett helt annat sätt
  • Justerar formen för det färdiga plagget eller omforma det efter tvätt.

Att blocka sitt arbete är nästan ett måste för att få det fina resultat som det faktiskt ger, vilket många slarvar med (inkluderat jag emellanåt).

>> Här kan ni se ett bra exempel på för/efter bild av blockning
 
Skriv ut

Likes

Comments

Var några av mina vänner som tyckte att jag borde unna mig själv något. Jag håller givetvis med i deras tycke då jag i princip bara har virkat åt flickorna eller gett bort i present. Det har varit väldigt lätt att glömma bort sig själv när man har prioriterat alla andra före sig på vartenda sak,...

Den 31 maj kom jag över ett otroligt vackert mönster på ett linne som jag blev förälskad i från första stunden. Jag kände direkt att den här MÅSTE jag bara göra åt mig själv oavsett hur mönstret är skrivit. När jag väl satte mig ner för att komma igång började jag undra vad tusan jag hade gett mig in på. Själv har jag aldrig virkat kläder åt mig och knappt till barnen heller, men jag ville så oehört mycket ha linnet att jag inte ville ge upp. Den 5 juni påbörjade jag linnet och tänkte att den här borde jag hinna bli klar med innan förlossningen eller rättare sagt, jag ville ha den färdig innan förlossningen. Men så var det en liten prins som bestämde sig för att titta ut 5 dagar senare - 10juni och linnet hade jag knappt kommit halvvägs på. Och som förväntat blev virktiden betydligt mindre här hemma att jag la som mest 2timmar/dag för att få linnet klart.
 
Men i fredags (6 juli) blev den äntligen färdig och här kan ni se reslutatet. Älskar den från första stunden och kommer garanterat göra några till åt mig själv ?
 
 
Min väninna blev liksom jag väldigt förälskad över linnet och la en beställning till mig, inte kan jag tacka nej till henne när den var så rolig att virka och underbar att se på när resultet var klart.
 
För er som undrar: Ja det går att lägga en personlig beställning på ett liknande linne efter era egna önskemål om storlek/färg. Linnet virkas endast i bomullsgarn.
 
 

Likes

Comments