Mycket som händer på gården denna månad!

Go' kväll på er! Nu var det längesen jag skrev ett inlägg om någonting på gården och tänkte att jag kanske skulle börja göra det mera för att inte lägga upp så långa texter på instagram.


Igår beställde jag någonting som de flesta med lantbruksdjur bör ha hemma. Nämligen en bultpistol. Det var meningen att vi skulle köpa en redan i våras men det slank ur minnet och då blev det inte så. Det är bra både inför slakten men även om någonting går snett vid lämningen och lamm eller tacka behöver avlivas så vi har känt att det är någonting vi ska ha hemma till hands.


Det börjar nu närma sig för årets slakt, vår enda överlevande bagge Sonic. För er som inte hängt med i svängarna så fick vi avliva ett lamm, en bagge. Det inlägget finns här på bloggen om ni vill läsa vad som gick snett med honom. Många ställer oss frågorna:

Hur kan ni ha hjärta att slakta dom?

Vad säger Texas om det?

Känns det hemskt?

Så jag tänkte ge er svaren på dessa frågor.

Svar på första frågan:

När vi skaffade oss får så var det både för att få producerat kött från vår gård och för sällskap samt beta av åkern vi har. Vi visste redan från början vad vi ville och går helhjärtat in för det. Det känns inte lika hemskt (tycker jag) då man vet det från början. Då jag stolt kan säga att detta köttet kommer från vår gård och dom har fått ett riktigt fint liv även om det är kort. Dom har fått bo fint och rent, beta ute på öppet åker och gå ut och in hur dom vill. Träffa oss dagligen, få grönsaker och äpplen och gosa med barnen. Alla har olika meningar om hur man ska göra med djur och det har jag inte tänkt gå in på, jag berättar bara vad jag själv känner och varför jag tycker det känns bra.


Svar på andra frågan:

Vi har alltid varit helt öppna fråyn början med Texas att vi kommer att ha får för att få kött. Att vissa kommer få stanna och vissa kommer få åka iväg. Vi är inte grova i orden som "slakta" och "döda" och sånt. Men han vet mycket väl att t.ex aldrig en bagge kan stanna hos oss utan att vi måste skaffa nya för flickornas skull. För att då slippa inavel men det har vi inte förklarat för honom. När vi slaktade vår första bagge i våras så hängdes köttet efter slakten i de vi nu kallar slaktrum/duschrum. Vi förklarade att nu har Fåret Shaun (som han döpte det) fått fara till himlen men att vi skulle ta hand om köttet och sedan äta det. Jag vet, det låter grovt men han förstod! När det gått några dagar verkade han väldigt förstående och han fick se slaktkroppen. Han tyckte inte alls det var farligt utan var mest fascinerad och frågande. Därefter fick han hjälpa till med Peder att göra köttfärs av massa köttbitar och har fått veta varje gång vi ätit fårkött att det är från Fåret Shaun. Efter det blev han väldigt frågande om vad det var för djur han åt och brukar idag tala om för oss vad han äter och ätit.


Svar på tredje frågan:

Nej, jag tycker inte det känns hemskt. Jag tycker det känns 100 gånger bättre att äta någonting som jag vet mått bra och haft ett bra liv, som smakar gott och som vi själv tagit hand om än att gå och köpa på affären. Jag får samma känsla som när man odlat någonting och får plocka in det och göra mat. Jag tror att mycket har med att göra vilken inställning man har från början.


Ha en fin helg allihopa!

Gillar

Kommentarer