Krämig potatisgratäng

Nu var det längesen ni fick se en uppdatering här men nu kommer den.

För ett år sen fick jag lära mig ett trick hur man gör för att inte potatisgratängen ska bli rinnig och kännas krämig istället. Här kommer receptet:

800g potatis (rund fast)
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl vispgrädde
4 dl mjölk
salt & peppar
ost till gratinering (jag föredrar en lagrad som prästost eller västerbottenost)

eventuellt lite ost att blanda i gratängen om man vill.

Sätt ugnen på 175°. Skala potatisen och skiva den tjockt i matberedare. Fräs vitlöken i olivoljan i en stor kastrull, den ska inte bli brun. Häll sedan mjölk och grädde i kastrullen och låt koka upp. Blanda sedan ner potatisen i pannan och rör tills såsen tjocknat lite. Den gör detta för att stärkelsen i potatisen dras ut i såsen. Salta och peppra efter smak. Om du vill ha ost i gratängen så blanda ner det nu. Smörj en ugnssäker form och sätt ner potatisblandningen. Gratinera med ost och sätt i mitten av ugnen i 40 minuter. Klart!

Gillar

Kommentarer