Tävla i en pandemi

Igår tävlade jag online tillsammans med min dressyrhäst Marinella Flashlight aka Nellie (Presentation av henne kommer senare idag). Som många säkert vet så är alla fysiska tävlingar inställda på grund av Corona pandemin och även att det härjar ett hästvirus EHV-1 i världen just nu. Hemskt och tråkigt samt lider med alla drabbade. Ta hand om er både tvåbenta och fyrbenta där ute.

Men inlägget ska inte handla om det negativa i världen utan om det positiva. Det är flera domare och företag som väljer att istället hålla onlinetävlingar. Alltså en tävling helt online, helt corona säkert och helt EHV-1 säkert= säkert för både ryttaren och hästen. FANTASTISKT!

Smitta mellan häst och ryttare sker tack och lov inte så man får fortfarande pussa på sin älskade häst.

Tack och lov att man fortfarande kan pussa på sin häst.

Så hur går då en onlinetävling till?

Jo man bokar ett ridhus helt för sig själv eller stannar kvar i sin egen paddock hemma. Tyvärr har vintern varit tuff i Sverige så vi har valt att boka ett ridhus i närheten av där vi bor. Där gör man sedan precis som en riktigt tävling, du rider fram och när du är redo är det dags för att rida programmet. Sen är det en filmare som filmar när man rider programmet.

Fokuserad på ritten och hur den ska genomföras.

Efter man hälsat "hejdå" så går filmaren fram till ryttaren och hästen och filmar bett, mungipor, sporrar och hästen sidor. Detta för att domaren ska kunna kontrollera att hästen ser fin ut vid bettet och inte har några sporrmärken. Alltså precis som överdomaren gör på en riktigt tävling. Säkert och tryggt för hästen.

Nöjd och glad Nellie efter avslutad ritt.

Sedan när man filmat klart skickar man in sin ritt där domaren berättat att den ska skickas in och sedan är det bara att vänta på resultatet.

Igår körde jag två olika tävlingar vilket gör att det krävdes 2 olika filmer och de ska skickas in på 2 olika ställen. Lite att hålla reda på men fantastiskt kul att få genomföra och en träning att rida två olika klasser för olika domare, exakt som om tävlingen skulle skett fysiskt.

Enkelt och säkert samt väldigt kul. Det enda jobbiga är att behöva vänta på resultatet men det är en träning i sig det också.

TIPS till dig som kanske inte vågar ge sig ut på en tävling(när man får igen), utan vill rida i sin trygga miljö hemma men ändå få en bedömning. Efter det som hände mig i höstas med elaka kommentarer så har detta varit ett fantastiskt komplement för att stärka mig själv och tron på mig själv. Så när de riktiga tävlingarna drar igång igen är jag mer än redo för att ut och möta folks blickar och bli bedömd på plats igen.

Men medans vi väntar på att världen ska bli normal utan alla virus igen, så kommer jag tävla online och utvecklas samt träna vidare tillsammans med min fantastiska dressyrhäst där vi båda är säkra, på hemmaplan.

Gillar

Kommentarer