Igår sådde jag andra sådden av förkultiveringsväxter.

Paprika - Brownie

Chili - Lombardo

Minipensé - Sorbet Pink Wing

Bindsallat - Little Gem

Jag hoppas att penséerna går i blom lagom till att våren är här. Det spörs. De har en grotid på 10-30 dagar så exakt när de kommer upp är svårt att förutse. Om de kommer tidigt (eller våren sent) är de lätt att fortsätta hålla dem i kruka inomhus då de endast blir 15 cm höga.

Jag sår bland annat i förpackningar som kommer från affären där tomater, kiwi och liknande har varit förpackade i. Etiketterna till sådderna klipper jag ut från framsidor från kollegieblock, locket till smörpaket, mjölkförpackningar mm.

Något att tänka på när man väljer fröer är att kolla om det är så kallade F1-hybrider. F1-hybrider ger ett säkert och enhetligt resultat. De här fröerna är framtagna genom olika korsningar så tar man sedan fröer från F1-plantor kan man inte räkna med samma resultat igen. De kan bli helt olikt moderplantans egenskaper i färg, form, smak osv.

Igår sådde jag två sorter av köpta F1-hybrider; paprikan Brownie och minipenséerna. Vill jag ta frön från exempelvis paprikan kan jag inte räkna med att det blir någon paprika på nästkommande planta, om det blir, kan inte smak, färg eller utseende garanteras som vid denna sådd av paprikor. Så vill jag ha samma paprika igen kommer jag behöva köpa nya fröer av F1-hybriden nästa år igen.

Utöver sådden har jag påbörjat nästa odlingsprojekt. Jag planerar att dra upp plantor i det inglasade uterummet, så under helgen sattes en ''hylla'' upp, där lådor och brickor med krukor kommer kunna stå. Det inglasade rummet vetter mot söder vilket är perfekt med tanke på solens bana. Här har jag inte börjat så än men kommer snart att börja, då med fröer som klarar kall jord och lite kyla. Rummet är varmt på dagarna när solen skiner men ganska kallt under natten än så länge.

Jag vill sist men inte minst visa vilka vackra blommor som just nu befinner sig på köksbordet. ''Tisteln'', som syns på bilden nedan är av sorten rysk martorn, en perenn, möjlig att ha i trädgården. Just nu ligger fröer i odlingsprojektet: vintersådd, i en plastback utomhus. Jag hoppas de tar sig för i sommar vill jag kunna plocka en egen bukett av den vackra martornen!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

För 4 dagar sedan gjorde jag första sådden för i år. Här kommer en liten uppdatering.

Tomaterna: Inget syns än men det är inte så konstigt de har en grotid på 5-15 dagar.

Persiljan: Inget syns än och persiljefrön gror sakta.

Sallatsbrickan: Allt har börjat gro, utom vintersallaten. Spenaten blev ju utsatt för en musattack men ett frö har de i alla fall missat. Och den grodden står där för sig själv. Jag har sått ny spenat i några andra tråg men där syns inget än.

Vitlöksblasten: Blasten är på väg! Blir gott att använda i maten hoppas jag.

Vintersådderna som står utomhus och väntar på bättre väder.

Utöver uppdateringen såg jag att impecta har 3 för 2 på några av deras frön av chili, paprika och vår-/sommarblommor.

Likes

Comments

Under helgen har jag byggt en ställning till en gammal lysrörsarmatur. Ställningen agerar även hylla/ bänk. Här kan tänkas att det också blir odlingsyta senare, med ytterligare ett lysrör.

Jag byggde en ram som var något större än själva lampan. Detta kommer vara ovansidan av bänken och här ska en skiva sedan läggas på och agera hylla/bänk. Träklossarna under är bara stöd för att komma upp en liten bit från marken.

Förborrade och skruvade fast alltihop

Sedan sattes 4 benen dit, ett i varje hörn.

För att stabilisera upp benen så sattes en bräda på kortänden, från ben till ben. Här nedan syns även skivan jag skruvade dit.

I skivan skruvades 2 hål där varsin kedja som håller upp lampan ska kunna föras igenom. Med en böjd spik som spärr för att kunna sjustera lampans höjd

Här är det färdiga resultatet. Lite färg för syns skulle kan målas på. Här kommer det fyllas på med växter allteftersom som våren går. Här får det plast höga växter om så skulle behövas. Vi behov går det även att använda hyllan också. Det är bara att hänga upp ytterligare ett lysrör, men i taket då. Växterna står på brickor som säljs som skoställ/stövelställ. Har sett att de bland annat finns på coop, ikea och biltema.

Likes

Comments

I morse när jag fick syn på mina sådder som stod på golvet i köket där jag lämnat dem för att gro, såg jag att någon varit där. Ena sugröret som fungerar som avskiljare var flyttat. Jag tittade närmare och såg att någon krafsat runt i jorden just där jag sått spenatfrön. Möss! Möss har varit där och ätit upp innehållet i fröna, kvar har de lämnat frönas ytterhöljen och små gropar i jorden. Så oförskämt!

Nu är fällorna laddade och jag har flyttat sådden till övervåningen under min nybyggda växtbelysning, där jag tänkt ha dem tills de ska få flytta ut. Inom kort kommer jag stoppa ner nya spenatfrön i jorden och ställa dem lite mer säkert. Senare ska jag även visa mitt lilla bygge av växtbelysning.


Här syns mössens vandalism och de urgröpta fröhöljena

Likes

Comments

Igår, 6 januari, stoppade jag ner fröna till årets vintersådd. Detta är första året jag vintersår, så det blir ett experiment. När jag valt fröer till vintersådden har jag utgått från frön som kan sås på hösten eller som naturligt lätt självsår sig. Detta anges ofta på fröpaketen.

Jag sår fröna tätt i krukor, som jag sedan ställer i plastbackar med borrade hål. Sedan täcker jag sådderna med snö och låter backarna helt enkelt stå ute. Fröna kommer (förhoppningsvis) gro när de känner att temperaturen och ljuset ger rätt förutsättningar. För att fröna inte ska riskera att gro, växa och sedan utsättas för en köldknäpp sår jag dem så här sent. Vanligt verkar vara att så i december men denna vintern har det varit för varmt för att göra det. Det är först nu det blivit minusgrader ute.

Fler hål fick borras i backens övre kant. Hål finns även i nederkanten för att avrinning från backen ska kunna ske.

Backarna kommer sedan att behöva luftas när vårsolen kommer. Då är det bara att lägga locket lite på glänt så att det inte blir för varmt åt plantorna i vår. Men just nu är det ingen fara med det.

Dessa plantor kommer växa upp ganska tätt eftersom jag sått dem som jag gjort. De kommer behövas skolas om senare i vår och då räknar jag med att ställa de omskolade plantorna i en kallbänk.

Att odla så här gör plantorna härdigare. De behöver inte avvänjas som vid förkultivering inomhus. De tar dessutom inte upp någon yta inomhus, vilket är en stor fördel. Inomhus står nämligen kruktomater, vitlökar (för att få vitlöksblast), persilja och en salladsbricka med spenat, plocksallad, vintersallad och rucola. Alla planterade igår. Vintersådden bidrar även till tidigare skörd och sparat arbete i vår när mycket annat ska göras.

Fröer jag vintersått:

- Spenat, Medania

- Persilja

- Kålrot, Wilhelmsburger

- Ringblomma

- Blåklint, Classic romantic

- Kronvallmo, Mother of pearl

- Kamomill

- Rosenskära, Early summer

- Rysk martorn, White glitter

- Piplök, Evergreen

- Salladslök, Bajkal

Inomhussådden: Salladsbrickans ytor är avgränsade med sugrör.

Likes

Comments

Nu har en bunt med frön landat hemma hos mig. En beställning jag gjorde innan nyår, från Impecta när de hade fri frakt. Jag ska gå igenom fröerna och så några av dem redan idag. Dels de sorter som behöver förkultiveras inomhus och dels en låda med vintersådd som kommer få stå ute och gro när fröna känner att det är tillräckligt varmt och ljust. Jag kommer skriva mer om just vintersådd i ett senare inlägg.

Jag har investerat i ett par påsar jord och förvarar dem utomhus men såjorden och en påse grönsaksjord står inne för att tina.

Likes

Comments

Det här är min odlingsyta just nu, fördelad på ca 20 kvadrat. Tidigare var här gräsmatta men genom marktäckning och täckodling skapar jag fin jord att odla i.

Bäddarna är anlagda nu under vintern, när det fortfarande var plusgrader. Alla bäddarna är ca 1 meter breda. Detta för att komma åt från båda håll utan att gå i odlingen.

De gröna områdena är bäddar och de gula områdena är träramar (gamla fönsterkarmar) som ska täckas med lock av plast och blir då kallbänkar där jag kan börja så tidigare, eftersom klimatet är varmare i dem än utanför.

Bäddarna är täckta med olika former av organiskt material. Jag vill gärna anteckna detta då jag i framtiden vill se hur nedbrytningen för de olika materialen ser ut. Om något material ger sämre eller bättre förmultning.


Så här ser fördelningen ut:

Bädd 1 - löv, jord och gammalt kogödsel.

Bädd 2 - löv och jord

Bädd 3 - gammalt ensilage och hönsgödsel blandat med spån

Bädd 4 - gammalt ensilage och hönsgödsel blandat med spån

Bädd 5 - halvt färdigställd med gammalt ensilage och hönsgödsel med spån

Bädd 6 - ej klar


Kallbänk A - löv, jord och gammalt ensilage

Kallbänk B - löv och hönsgödsel med spån

Kallbänk C - löv och hönsgödsel med spån

En bild med dåligt ljus, men här är bäddarna. Nu är de täckta med ett vitt lager snö.

Likes

Comments