Koldhævede weekendboller

Det her er min absolut favorit bolle-opskrift. De er perfekte til weekendmorgener, hvor man gerne vil blive lidt længere under dynen, uden at gå på kompromis med tidlig morgenbag. De er super nemme at slå sammen og hæver i køleskabet (eller på altanen i vinterhalvåret) natten over. Og så bliver de simpelthen helt fantastisk sprøde udenpå og bløde og luftige indeni.

Ingredienser (12 stk.)
  • 500 g. hvedemel
  • 100 g. rugmel
  • 600 g. lunken vand
  • 7 g. tørgær
  • 10 g. salt

Fremgangsmåde
Dejen laves aftenen før.

Bagemaskine med dejkrog er nødvendigt hvis ikke du vil have ondt i armene! Alternativt fungerer elpisker med dejkroge også fint.

Start med at blande gæren med de to meltyper. Tilsæt salt.

Kom vandet i blandingen og start maskinen på mellem styrke. Når blandingen er jævn skruer du helt op for styrken og lader maskinen ælte dejen i 20-30 min. Alternativt kan du ælte med en elpisker med dejkroge, men så bør du ikke gå på kompromis med minutterne. Jo længere tid du ælter, jo bedre bliver bollerne.

Hæld dejen op i en stor skål med plads til at den kan hæve til dobbelt størrelse. Dejen er meget flydende og klistret – men sådan skal den være! Kom sølvpapir eller lign. over skålen og stil den i køleskabet eller udenfor (i vinterhalvåret) til næste dag.

Tænd ovnen på 240℃ (Varmluft).

Drys mel ud på en bordplade og hæld dejen ud på bordet. Undgå at rive og trække for meget i den, så brug en kniv til at skære 12 dele og fordel dem på en bageplade foret med bagepapir. Hader du at grisse kan du også sagtens gøre hænderne lidt våde og så trække boller ud af dejen, direkte fra skålen.

Pensl klatterne med lidt vand og drys med et godt lag mel (hoveddelen drysser af efter bagningen) havregryn ell. anden topping.

Bag midt i ovnen i 20 min. og server varme – gerne med smør eller Nutella.

Synes godt om

Kommentarer

IP: 2a01:4f9:4a:13ce::2