Hej!

För ca 2 veckor sedan hade jag sadelutprovare ute som mer eller mindre sa att jag inte fick lov att rida i min förra sadel. Tyckte kanske inte att det var jätteförvånande då han ändrat sig enormt mycket i ryggen sedan jag köpte honom. I vilket fall som helst sa hon precis vilken sadel hon rekommenderade att jag hittade så sekunden hon rullade ifrån anläggningen kastade jag mig över hästnet för att hitta en. Hittade ungefär precis en i hela Sverige så ringde upp säljaren och dagen efter var den påväg hem till oss! Tre dagar senare var den hemma och sadelutprovaren kom ut igen och precis som hon trodde låg den finfint!


Så här är den! Vår nya sadel. En dressyrsadel från Dominus, utprovad med padd. Finns inget modellnamn, för de gör tydligen bara en modell av dressyrsadel! 😂 Den har stora, bekväma knästöd och sitsen är lagom hård i mitt tycke. Är jätteglad för den! Köpt nya, kortare stigläder än de på bilden nu också, hehe.

_____

Idag har jag trimmat lite i lilla ridhuset. Tror inte att jag har bloggat om det innan men i slutet av Augusti var jag med om ett rätt otrevligt fall från hästen min som resulterade i 3 frakturer på revbenen, så har inte kunnat rida ordentligt sedan dess. Lite trav gick bra en månad efter fallet men jag har hållit mig där ett tag för har verkligen haft så himla ont. Har alltså inte galopperat på nästan två månader! Istället har min vän Yohanna ridit honom en hel del sedan dess! Jag är jätteglad för hennes hjälp, hon är superduktig! Tror dock inte hon tyckt det varit en pina att rida min häst, hon verkar faktiskt tycka om honom. 😉

Hur som helst red jag första ordentliga passet idag på riktigt länge! Red inte det längsta passet för började få rätt ont men kommer kunna leva länge på det, han är så fin! Började med att trava honom riktigt lång och låg innan jag satte mig ner i sadeln och plockade upp honom en smula innan jag, hör och häpna, fattade galopp! Red honom låg i galoppen och varierade mellan stora mittvolten och fyrkantsspåret. Han slappnade av fint och frustade i varje steg. Känns himla kul att vara lite på gång igen. Ska jag vara helt ärlig här så gjorde jag halt efter galopperna och gav honom en bamsekram och fällde en liten tår eller två, så glad var jag!


Efter ridpasset idag! Svettig kille... Ska klippas på onsdag!

Han har på sig:

Träns: från Hööks med anatomiskt nackstycke. Pannbandet kommer från Equito.

Sadel: Dominus med padd från Mattes

Schabrak: Glen Gordon

Boots: Eskadron

Benskydd: Equiguard

_____

Något annat vi hittat på sen sist är att vi har gjort hagen större och släppt in en häst till i den! Så nu går stallets tre fullblod tillsammans! 😍 Rätt komiskt att alla tre är fullblod, runt 170 höga, valacker och födda 2007! Har gått jättebra. Lite bus för att bestämma rangordningen blev det men har sett lugnt ut i hagen sedan dess.

Min häst är då den i rött täcke...😁😂


Kram!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

... Om ni någonsin skulle behöva en ny modell är det bara att säga till så ställer Rolek upp. 😉😍

​Hur kär får man bli i sin häst innan det blir löjligt? 

Alla bilder är tagna av min duktiga vän Malin Svensson. 

Hans täcke är från Jacson, tränset från Hööks (kommer med en lackad engelsk nosgrimma), pannbandet är från Equito.

Kram

Likes

Comments

Hej!

Oj oj oj vilken dålig uppdatering här har blivit. Ledsen för det. Har mina anledningar.

För lite mer än en vecka sedan, få fredagen, ringde min telefon. Flera gånger innan jag såg det. Såg bara att det var flera olika människor från stallet som hade ringt mig och innan jag ringde upp numret som senast ringt mig kände jag hur blodet i mina ådror frös och jag unde bara tänka "helvete". "Din häst visar koliksymptom. Någon går med honom nu." Helvetehelvetehelvete. Tog hans pass med mig och kastade mig i bilen med pappa. När vi kom fram verkade han rätt normal, trött men ändå normal. Jag började gå med honom och hoppades att det skulle räcka. Samtidigt som jag gick med honom ringde jag distriktsveterinärerna och förklarade att min häst visar typiska koliksymptom. Snabbspolning fram och jag går med min älskade häst i ridhuset med hans huvud över min axel. För trött och i för mycket smärta för att orka lyfta det själv. Med hela vikten av hans huvud över min axel gick jag med honom i 4 timmar innan jourhavande kom ut. Hon kom vid 24-tiden och lämnade inte oss förens vid 2-tiden. Han fick lugnande innan droppet hängdes upp. Två stora påsar dropp skulle avverkas.


Satt i hans box i ett kallstall med alla fönster öppna. Efter att ca 3/4 av hans första påse dropp började han vakna till liv. Min vän Erica kom och höll oss sällskap. De kommande 2,5 timmarna turades vi om med att stå vid hans huvud för att hålla honom lugn och få honom att inte bita på droppslangen.

Vi sov i stallets cafeteria. Vi drog ut nålen, gick en promenad och lämnade honom vid halv 5 tiden för att få lite sömn. Kl 5 ringde klockan och det var dags att gå ut och kolla till honom. Han verkade helt okej så vi gick in i cafeterian igen, sov i en timme och gick sedan ut för att kolla till honom igen. Han verkade ännu en gång ok men hade inte bajsat. Vi sov i 40 minuter till och gick sedan upp för dagen och gick ut till stallet. Han verkade vaken och med men han var fortfarande inte sig själv så jag ringde veterinären igen. Kl 8 kom hon ut och gjorde precis samma underökning som förra veterinären.

Det verkade som om det skulle bli bra! Hon fick ut torrt träck ur tarmen på honom! Underbart! Någon timme senare fick han komma ut i konvalescenthage och fick en näve hö i timmen. På kvällen skulle han få 1 kg vid 7 tiden och 1 kg vid 23-tiden.

En näve hö i konvalescenthagen vid 14-tiden på lördagen.

På söndagen fick han komma ut i vanlig hage, dock inte hela dagen men ut fick han komma, och fick äta en del. Jag var lättad och trodde vi hade klarat oss genom en släng kolik.

Nope.

På söndagskvällen ringde mobilen igen. Av de som kvällsfodrade. De hade redan börjat gå med honom då han visade samma symptom som han hade gjort på fredagen. In i bilen igen och raka vägen mot stallet. Ringde distriktet på vägen dit och fick rådet att åka in till specialistdjursjukhuset i Helsningborg.

Sagt och gjort. Ville själv inte lasta honom då jag kände mig stressad och ville inte föra över det på honom och bad någon annan göra det. Han vägrade gå på. Jag tog grimskaftet och han går direkt på. Fällde en tår där och då, min älskade kille.

Väl inne på kliniken tog de hand om honom snabbare än kvickt och jag började känna mig lugn. Min underbara vän Anna och hennes man Olle följde med och vi fick låna deras bil. TACK.


På kliniken, sederad häst och orolig matte.

Efter många undersökningar valde vi att låta honom stanna över natten. Tog emot i hjärtat att lämna honom i Helsingborg och åka hem själv. Kunde dock få en natts sömn. Sov gott då jag visste att han var i enormt trygga händer. OM något skulle hända hade det upptäcks hade han fått vård direkt vilket såklart kändes betryggande.

I sin box i HBG med dropp, precis innan vi sa godnatt.

På måndagen pratade jag med veterinären igen och vi beslutade oss om att han skulle få stanna en natt till och även röntgas på tisdagen. Jag frågade om jag kunde få hälsa på honom och det fick jag. Besökstid mellan 14-15.

Ringde min fina vän Yohanna som hjälper mig med honom och vi åkte upp. Mitt lilla hjärta vad ledsen han såg ut i sin box.

Problemet med att stå på sjukhus är att de inte kommer ut på dagarna och han är van vid utevistelse. Vi fick gå en kort promenad ute och han fick lov att beta lite. Vilken glad häst jag hade som fick promenera lite! Och en glad matte som äntligen började känna igen sin häst.

På promenad. ❤

Tisdagen kom och det var dags att hämta hem honom. Han hade blivit röntgad och ingen sand eller konstigt hittades. Han hade även blivit undersökt och källan till förstoppningen hittades. Torrt träck lååångt upp i tarmen, därför de inte kunde hitta det från början. På kvällen fick han komma hem igen!

Dagen efter fick han en promenad, dagen efter det longerades han lätt och på fredagen fick han ett kort, lätt ridpass och kändes precis som han skulle.

Nu är han igång igen, äter sin vanliga foderstat, rids och jag har min älskade kille tillbaka.

Summa kardemumma har jag aldrig innan varit så rädd och jag är så, så tacksam över hjälpen jag fick av alla i stallet, alla som hållit tummarna för oss och för att jag nu har en frisk häst.


Efter första ridpasset efter koliken, min fina kille!

extra tack till: Min mamma & pappa, pappas sambo Susanne, mina vänner Erica, Maja + Hampus, Jenni + Oskar, Tova + Björn, Ella, Sofia, Anna + Olle & Yohanna. ❤

​Kram 

Likes

Comments

Hej!

Nu på morgonen hade jag en hästmassör/kiropraktor ute till Rolek och W O W! Vad häftigt det var att se. Bara efter denna omgången syntes skillnad i hans bogar och rumpa och det är ju otroligt häftigt! Rolek tyckte kanske inte att det var det roligaste som har hänt honom och var lite bråkig. Massören förklarade att detta var för att han har låsningar och har ont. Därför han reagerade som han gjorde, lilla gubben... ❤

Han hade många låsningar och problem. Dels med hur han alltid blivit skodd och med vad massören trodde var så gammalt som från galoppsadeln han hade för massor av år sedan! Nämnde också att förra ägaren hade haft en bomlös sadel på honom vilket han inte tyckte var så bra, då knappt någon häst passar i det.

Jag fick ett papper på hans bekymmer och instruktioner om linement samt hur han ska skrittas. Han kommer igen om precis tre veckor. Ska bli kul att se om han märker någon skillnad!

​Kram!

Likes

Comments

Hej!

Rolek är ju min första egenägda häst och något jag märkt med att äga egen häst är att man blir så köpsugen? Foderhästen jag hade innan var helt klart bortskämd men detta är köpsug på en helt ny nivå, hehe. Tror att jag inte var så sugen på att köpa saker så som träns, täcken och sadel till förra hästen var för att jag inte ägde den och det kändes konstigt att spendera så mycket pengar på en häst jag inte ägde. Men nu är det lite skillnad då jag faktiskt står som ägare till min fina kille! Detta ligger på vår (okej, min) önskelista:

1. Sprenger Bow Balance. Kan vara de skönaste stigbyglarna i världen. Plus i kanten att de är ett par säkerhetsstigbyglar också!

2. Ps of Sweden High Jump. Anatomiskt nackstycke är för mig en självklarhet och han har även det på sitt nuvarande träns. Jag rider mest utan nosgrimma och tycker att denna variant verkar intressant till de gånger nosgrimma krävs (tex om vi ska tävla i dressyr i framtiden) då även den är anatomiskt designad.

3. Fleecetäcke från JH Collection/Hööks. Behöver verkligen inte ett fleecetäcke, typ alls. Tycker bara att det är snyggt så jag vill ha det.

4. Grimma från Schockemöhle. Grimmor slits fort och man behöver ofta nya och jag har en teori om att han hade varit mycket stilig i denna!

5. Lindor från Schockemöhle. Igen, behöver inte dessa men vill bara ha dom.

6. Vintertäcke från Horseware. Horseware gör riktigt bra och slitstarka täcken, vilket kan vara bra då min hästs hagkompis tycker om att klias lite väl hårt ibland. 😉 Dessutom är han ju ett "fruset fullblod" och just detta är 300g.

7. Schabrak från Schockemöhle. Har fler schabrak från Schockemöhle och tycker verkligen om kvalitén på dom. Gillar också att insidan är absorberande, bra när hästen svettas mycket. Har som sagt en teori om att han skulle passa i orange, vilket är komiskt då jag själv inte ens gillar orange i vanliga fall! Vill gärna matcha dessa med lindorna.

8. Dressyrsadel Tekna A-line. Löjligt bekväm sadel med stora knästöd (vilket jag älskar). Tror hans nuvarande sadel ligger dåligt så ska ta ut sadelutprovare och hoppas att denna sadel kan passa honom. 😊 Prisvärd och snäll mot plånboken! Jag är vegetarian så gillar extra mycket att hela sadeln inte är i läder.

9. Nättäcke från Back on Track. Diggar back on track som tusan och önskar mig detta till min pålle att ha på sig efter hårda träningspass, speciellt nu när det börjar bli kallt ute.


Gjorde en snabb redigering på hur han skulle se ut i tränset från ps (bara nosgrimman som är redigerad). Tycker han skulle bli dösnygg! 😍


Vad ligger på din önskelista?

Kram

Likes

Comments

Hej!

Ikväll stod det löshoppning på schemat! Riktigt kul tyckte en viss liten häst och bjöd på den hel del bocksprång och liknande! ;) Riktigt kul att han tycker det är så roligt att hoppa, dock har jag problemet att han gärna sticker efter hindret? Han kan vara hur samlad och fin innan hindret men taggar till efter han har hoppat? Konstig häst! 😂 Hopptekniken är inte den snyggaste men vad spelar det för roll när man har en överlycklig häst.

​Här hoppar han ändå helt okej! 

Denna bild haha.... Om jag hade fått beskriva hans personlighet med bara en bild hade jag nog valt denna. Tokiga, älskade häst! Tack till Yohanna (som syns på bilden) för hjälpen idag!

Också kul att se på bilderna att han börjar ta sig i kroppen, inte lika mycket benrangel som han var innan. Tänk vad lite bra foder, aktivering och kärlek kan göra. ❤ Även pälsen börjar bli riktigt fin nu! Svans och man växer som ogräs...haha!

Kram

Likes

Comments

Hej!

Tänkte berätta lite om vad min häst är för en filur och varför jag föll för honom!

Som bloggens namn antyder heter han Royal Commander. Coolt namn på en kanske inte lika cool kille. 😉 I hagen är han lägst i rang så någon commander är han inte, haha! Han är som jag nämt tidigare ett engelskt fullblod. Han föddes den 5/5 2007 i Danmark som sin mammas sista föl och importerades ett år senare till Sverige för att gå på banan. Han gjorde tre blygsamma starter i sitt liv innan han fick bli ridhäst. Han köptes av en fälttävlansryttare som utbildade honom till ridhäst. Han har hunnit tävla lite fälttävlan, lite hoppning och lite dressyr. Han har efter henne haft två andra ägare innan han kom till mig, och här ska ha få stanna länge.

Vad är han för typ då? Jo, en jäkligt rolig liten typ! Brukar skämta om att det är bra att brukshundsklubben ligger granne med stallet så jag kanske kan gå med någon gång med min stora hund. Det säger väl en del om hans personlighet? Han tycker om att bita på saker så som sitt grimskaft, pinnar och sin sadel. Jättekul tycker han, mindre kul tycker jag. Följer efter en som en hund också. Frihetslongering är jättekul men honom för han tycker verkligen det är roligt att följa efter sin människa (om det inte finns en bajshög på marken, det är roligare att lukta på). Kommer alltid fram i hagen när jag visslar. Han är alltså en väldigt stor hund. En stor hund jag rider på.

Finns alltså mycket personlighet i denna killen. Står jag i stallet och gosar med en annan häst så att han ser blir han väldigt avundsjuk och kräver tillbaka min uppmärksamhet. Inte alls för att han vill gosa eller så, bara jag inte gosar med någon annan... Så är kanske inte konstigt att jag föll för honom första gången jag såg honom. Jag tycker verkligen att han är finast i världen och känns redan som om att han är min once in a lifetime horse. 💘

Kram


Likes

Comments

Hej!

Nu har även jag startat mig en blogg. Varför vet jag inte riktigt, förhoppningsvis för att någon kommer tycka att det skulle vara kul att följa mig och min häst. Vi kan hoppas på det. I vilket fall som helst heter jag Emma, är 19 - snart 20 år gammal och kommer från Lund, Skåne. Flyttade för några år sedan till en mindre stad vid havet utanför Lund som heter Lomma.

Som sagt är bloggen till för att jag ska kunna skriva om mig och min häst och förhoppningsvis kommer någon faktiskt tycka att det kan vara kul att läsa om oss två. Min häst är en underbar fullblodskille på ca 170 cm. Han heter Royal Commander, men kärt barn har många namn och i stallet kallas han för allt mellan Royal, Rulle, Roy, Rolek, RC... Ni fattar vinken. Han har inget "fas†" smeknamn än. Men det kommer väl med tiden! Just nu kallar jag honom mest för Rolek eller lilla gubben.

Ett fullblod blev det till slut. Trodde aldrig att jag skulle skaffa mig ett fullblod, aldrig någonsin faktiskt. Jag var och provade en mängd fina halvblod när jag äntligen bestämt mig för att köpa häst (många långt över min prisklass om jag ska vara helt ärlig). Men en vacker dag fick jag ett PM på facebook om en fullblodsvalack utanför Trelleborg. Jag tänkte "aja, jag kan väl prova, vad kan jag förlora på det?". Jag förlorade som ni kanske förstår ingenting. Tvärt om vann jag en underbar kompis som jag inte ångrat en sekund sedan jag tog hem honom i somras. Tänkte berätta lite mer om honom imorgon.


Hoppas ni vill läsa vår blogg! 

Kram

Likes

Comments