Amerikansk pekannötspaj

Den 28 April fyllde jag år, därav dåliga inlägg för hela veckan :) Denna mumsiga paj måste ni testa!!

❀ Amerikansk pekannötspaj ❀

Ca 12 bitar

(ps, pajen är mäktig)

Deg:

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula (spara vitan!)
  • 1-2 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 115 g smör
  • 3 ½ dl mörkt muscovadosocker
  • 1 ½ dl lönnsirap
  • 3 msk maizena majsstärkelse
  • 2 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • Ca 100 g pekannötter, i halvor

Skär smöret i bitar. Tillsätt strösocker, vetemjöl och äggula. Nyp ihop det till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, vid behov.
Tryck ihop smulorna till en boll, vira in den i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24-26 i diameter, ända upp på kanterna.

Nagga botten med en gaffel. Förgrädda den i mitt i ugnen i 10-15 min. Pensla degen efter halva tiden med äggvitan, så bildas ett ytskikt som står emot vätskan i fyllningen.

Fyllning:

Smält smöret och rör ner muscavadosockert, lönnsirap och maizena. Rör i ca 1 min eller tills blandningen är klumpfri. Låt den svalna i 5 min.

Vispa samman mjölk, ägg, vaniljsocker och salt i en skål.
Tillsätt långsamt smörmixen och vispa tills allt är väl blandat.

Häll fyllningen i pajskalet – den är väldigt rinnig så flytta pajen försiktigt.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 min.
Ta ut den och lägg pekannötterna i ett vackert mönster. Grädda pajen i ytterligare ca 25 min.

Låt svalna helt innan servering.

Servera den gärna tillsammans med vaniljglass eller grädde.

Varsågod och Njut!

Gillar

Kommentarer

GabrielaRyden
GabrielaRyden,
Gud så gott!😋
nouw.com/gabrielaryden
roseabakfantasi
roseabakfantasi,