Mammas goda tjälknöl

❀ Tjälknöl ❀

Ca 8 portioner

  • 1 ¼ - 1 ½ kg fryst benfritt nöt eller älgkött

Kryddat saltlag

  • 1 liter vatten
  • ½ - 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk krossade svartpeppar
  • 1 smulad lagerblad
  • 15 krossade torkade tranbär

Lägg det frysta köttet otinat i ugnssäker form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen på 100 g. Stick in en kött-termometer när köttet tinat efter ca 2-3 timmar.

Spetsen på termometern ska placeras på den tjockaste delen på köttet (stick ner till mitten av köttet).

Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar eller över natten. När termometern visar 60 grader är köttet rött, 70 grader ”rosa kött” och 75 grader helt genomstekt.

Koka upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor och koka 3-4 min. Lägg det varma köttet i en bunke.
Häll över de heta lagen som ska täcka köttet. Låt stå svalt och övertäckt i 4-5 timmar.

Köttet tar då smak av lagen.

Färdig kött ska svepas i aluminiumfolie och förvaras i kylskåp.
Köttet kan också frysas i aluminiumfolie + fryspåse.



Varsågod och Njut!

Gillar

Kommentarer

Hanna ,
Hej! Det går bra att ställa frågor, absolut! 😊 Här har du min mailadress: [email protected]
www.hannagrinneby.forme.se