Bertilssons fullkornsbröd

❀ Bertilssons fullkornsbröd ❀

20 st

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • ½ dl solrosolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • ½ dl hela linfrön
  • 2 dl rågmjöl, grovt
  • 3 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 8-9 dl vetemjöl special

Garnering:

  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • Pumpakärnor

Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna under omrörning tills de fått gyllenbrun färg. Låt svalna.

Värm vattnet fingervarmt, 37 °c. Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt olja, honung, salt och linfrön. Rör om.

Blanda ner rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl lite i taget. Vispa med degvisp. Arbeta samman till en blank och smidig deg. Blanda ner de rostade fröna och kärnorna mot slutet av knådningen.
Arbeta degen ytterligare en kort stund så att de fördelas jämt.

Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

Mjöla en arbetsbänk och lägg ut degen. Knåda den samman lätt. Forma till en längd och dela den i 20 bitar.
Rullar till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda pumpakärnor, solrosfrön och linfrön. Pensla bullarna med vatten och lägg på fröblandningen. Låt dem jäsa övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 °c.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6 min.


Varsågod och Njut!!

Gillar

Kommentarer

roseabakfantasi
roseabakfantasi,
Tackar tackar 😊
nouw.com/roseabakfantasi
Jessicabackstrom
Jessicabackstrom,
Ser supergott ut! 😊
nouw.com/jessicabackstrom