Svar på frågor om graviditeten

Tack så hemskt mycket för alla gratulationer på instagram igår. Vi gick ju ut med det igår och det känns skönt att ha gjort det. Även om saker kan hända så kände jag för att dela med mig. Jag fick mycket DMs på instagram med frågor så jag bad er ställa lite frågor som jag skulle svara här på bloggen. Det var väldigt många liknande frågor så jag skriver ihop frågorna. Här var de vanligaste frågorna.

Frågor och svar om graviditeten

Var barnet planerat?
Ja det var de, vi blev ju gravida i slutet på förra året och fick sedan MA (missed abortion, dvs man får ett missfall utan att kroppen fattar det och blöder ut det själv). Så när kroppen var tillbaka så började vi försöka igen.

Hur känns det att bli gravid efter ett MA/missfall? Tog det lång tid efter ert MA innan ni plussade?
Vi fick vårt MA i början av februari och plussade sedan i juni. Det kändes som långa månader då det tog lite tid innan kroppen var tillbaka på banan med mens osv. Egentligen är det inte lång tid men när man vill något väldigt mycket så känns det väldigt långt. När jag plussade blev jag väldigt glad men samtidigt kom oron direkt. Det kändes som jag inte riktigt vågade bli glad ifall jag skulle få ett MA/missfall igen. Jag har försökt att inte tänka för mycket på det utan bara njuta av att vara gravid. Jag försökte tänka att vi iaf lyckas bli gravida och att man är väldigt tacksam för det.

Vilken vecka är du i / när är ni beräknade?

Jag är i vecka 14 nu och vi är beräknade i slutet av februari.

Hur har du mått/mår i graviditeten?
Det kändes som så fort jag plussade på stickan så blev jag så trött. Första veckorna ville jag sova konstant, hade dålig aptit och en konstant diffust illamående. Jag var aldrig sugen på mat och mådde illa när jag åt. Tog ibland tabletter mot illamående och ibland gav det effekt och ibland inte. Jag har känt mig rätt så ynklig när jag haft dålig energi och illamående. Nu har dock illamåendet börjat släppa och det är så skönt. Är fortfarande trött och vill helst sova en gång på dagen. Men det är inte alltid jag kan tajma in det med Eltons vila.

Finns det en risk att nästa barn får samma diagnos som Elton?

Vi var i november på klinisk genetik och träffade en läkare inom genetisk rådgivning. Vi gjorde då bland annat släktträd , de hade tagit prover på oss osv. De trodde då bara att Eltons avvikelse hade skett av slumpen. Så skulle vi få syskon tror de inte barnet skulle få samma diagnos. Men om vi ville fick vi göra moderkaksprov vid en graviditet.

Har ni gjort moderkaksprov/fostervattenprov för att se om barnet har samma avvikelse?

Ja det har vi faktiskt gjort och alla svaren kom i fredags. Jag gjorde detta prov 12 aug och det skulle ta 2-3 veckor för svar men det tog bara lite mer än 1v. Att göra detta prov är en liten ökad risk för missfall så det kändes tufft. Men vi valde ändå att göra det. Det är lite synd pga Corona fick Tom inte vara med under själva provtagningen. Som tur är så gick det bra och hade en läkare som var väldigt erfaren och duktig. Gjorde inte speciellt ont, gick snabbt och behövde bara 1 stick. Proven visade att fostret inte har samma avvikelse som Elton har.

Kommer ni ta reda på kön?

Ja och vi vet faktiskt vad det blir. Jag åkte förbi min barnmorska i fredags och hon skrev ner könet på en lapp. Sen öppnade jag och Tom kuvertet tillsammans på eftermiddagen och drack lite alkoholfritt bubbel samtidigt.

Gillar

Kommentarer