Så har det gått med Eltons förtjockningsmedel.

Jag tänkte att jag skulle uppdatera lite hur det har gått för Elton när det gäller hans kost, och då speciellt den som är i flytande form. Elton gjorde en sväljröntgen i slutet på förra året. Vi fick då veta att Elton har svårt för mat med bitar i och att han inte klarade av flytande så bra. När han drack ersättning så läckte lite ner i lungorna. De sa att det inte var en jättestor mängd men när det sker dagligen och flera gånger per dag så kan det få konsekvenser.

Därför fick vi hjälp av både logoped och dietist för att få recept på förtjockningsmedel men även lära oss att blanda rätt konsistens. Elton ska helst ligga på en konsistens Typ 2. För att få reda på att det är rätt konsistens så ska man göra enligt nedersta bilden. Att man fyller vätskan som är blandad med förtjockningsmedlet i en 10 ml spruta och låta det droppa ut under 10 sekunder. Sen ser man hur mycket som finns kvar i sprutan för att se vilken konsistens det har.

Vi har nu lärt oss när vi ger honom ersättning hur mycket "ThickenUP" vi ska ha i beroende på mängd vätska. Sedan vi började med detta har det blivit mycket bättre med att få i sig ersättning. Han kan hantera maten bättre i munnen och vi upplever att han sväljer bättre. Så jag hoppas verkligen inte att det läcker ner lika mycket i hans lungor då man är rädd att det ska skapa infektioner. Elton tycker verkligen inte om att dricka vatten men vi kämpar på här hemma och detta måste självklart med ändras i konsistensen.

  • Elton

Gillar

Kommentarer