Hur en dag på förskolan kan se ut!

Idag fick jag ett mail från förskolechefen där vi sökt för Elton att förskoleförvaltningen har beviljat honom en plats på förskolan vi sökt. Sådan lättnad då man inte är garanterad en plats bara för man sökt. Där Elton ska gå är privat och kommunen måste godkänna detta då jag gissar att denna förskoleplats är dyrare än vanliga.

Nu i maj ska vi komma till förskolan och hälsa på och träffa lite personal. Jag längtar så jag spricker. Jag såg även på deras hemsida att de skrivit hur en dag kan se ut på förskolan. Tänkte att jag kan dela med mig då många var intresserade att veta hur deras upplägg är.

En av grunderna för Förskolan är att skapa en sammanhängande dag för barnen. I konduktiv pedagogik har vi en helhetssyn på barnet samt en tro på att alla kan utvecklas genom utmaningar på rätt nivå och med rätt stöd. Hela dagen genomsyras av den konduktiva tanken och Läroplanen för Förskolan, Lpfö 98, barnen har möjlighet att använda sina förmågor i vardagslivet som t.ex. i ombytet av kläder, toalettbesök och lek.

7.00 Förskolan öppnar.

8.00 Frukost (om man kommer senare får man äta frukost hemma).

9.15 Samling, det här är den stund på dagen då vi vill samla alla barnen i gruppen och gemensamt få en bra start på dagen och det ger barnen en ökad möjlighet att känna grupptillhörighet. På samlingen pratar vi om vilka som är här, vilken dag det är och vad vi ska göra under dagen. Samlingen brukar även handla om vårt tema vi arbetar med på förskolan. Vi avslutar alltid med fruktstund för barnen.

9.45 Rörelselek, på plint, matta, pall, stående och i rörelse. Barnen använder sina kroppar att förbereda sig för resten av dagen. De släpper och griper, böjer och sträcker, rullar m.m. Barnen kan vara uppdelade i olika grupper som är anpassade efter barnets behov. Vi rör oss från enkla till allt mer komplexa utmaningar.

11.00–12.00 Lunch som inleds med Munmotorik, alla i barngruppen har munmotorik för att rikta barnens uppmärksamhet på huvudet och ansiktsrörelser som att öppna/stänga munnen, svälja och ljuda förbereder barnen inför lunchen.

12.00 -13.00 Vila. De barn som behöver sova gör det, de andra barnen läser bok/spelar spel osv.

13.00 Aktivitet, tanken här är att barnen ska få tillämpa det de förberett under förmiddagen. Några dagar gör vi en handserie, där barnen först arbetar med händerna för att sedan göra en handaktivitet, t.ex. skapa/spela/leka. Vi har även sensoriska aktiviter för att barnen ska få uppleva saker med alla sina sinnen. På torsdagar är det bad. Alla kommer inte att bada samtidigt utan de barn som inte badar får istället göra något annat den dagen. Vi försöker också planera in så att vi går ut i närområdet med barnen.

14.15 Mellanmål.

14.45 Eftermiddagsaktivitet, här kan barnen skapa, utforska våra lokaler, gå ut och leka, vara i våra sinnesrum osv.

17.00 Förskolan stänger.

Bada

Vi har två olika badtider på förskolan. En på måndag förmiddag och en på torsdag eftermiddag. Vårt mål är att alla barn ska få bada varannan vecka. I badet lär sig barnen att hantera sin kropp i vattnet, veta när man ska stänga munnen och utveckla sin kroppskännedom.

Vi har ju tidigare varit på ett möte med förskolechefen och då fick vi bland annat se ett av de sinnesrum de har. I det rummet vi fick se (inte de på bilderna) hade massa saker från komikapp. Det var bollhav med ljus, massa speglar, lampor och mycket mycket mer. Tänk vilken fantastisk miljö de har tillgång till.

  • Elton

Gillar

Kommentarer

Malle85
Malle85,
Låter som en bra förskola 😀
nouw.com/malle85