GÖR EGEN HANDSPRIT

Innehåller affiliate-länkar

Igår jobbade jag på jouren och jag var så rädd att patienter som misstänkte Corona skulle söka. Vi skulle egentligen inte ta in patienter med luftvägssymtom men vi hade ändå flest patienter med dessa symtom (hosta, feber, snuva, halsont). Vi hade en väldigt lugn kväll på jouren och när vi öppnade så var det bara 3 patienter i kö.

Det blev massa slötid där vi sjuksköterskor och läkare bara satt och snacka om allt mellan himmel och jord. En läkare satt även och letade efter handsprit på nätet men överallt var det slutsålt. Så vi kom in på ämnet handsprit. Vi pratade om att man enkelt kan göra handsprit hemma så jag tänkte dela med mig av ett recept, och självklart har jag även gjort en sats idag.

Men ni får inte glömma att viktigast är att tvätta händerna noga och lääänge! Handsprit är ett bra komplement att ta efter ni tvättat händerna. Sen är även handsprit bra att ha med sig när man är ute och inte har möjlighet att tvätta händerna.

3.5 dl T-sprit (köpt på bensinmack)
1.5 dl vatten
2 tsk glycerol (jag köpte på panduro) Finns att köpa på nätet HÄR!

Det är bara att blanda alla
ingredienser och sedan hälla i en behållare. Jag hade två gamla behållare för handsprit och tog en tvålpump.


För att en handsprit ska ha en effekt på virus och bakterier bör den ha en alkoholhalt på minst 60 procent. Helst ska den ligga på 60 till 95 procent. Alkohol för desinfektion heter etanol eller isopropylalkohol.

  • DIY

Gillar

Kommentarer