Förlossningsberättelse

Nu är hon äntligen här, vår älskade lilla Ines. Jag hade en känsla av att jag skulle gå över tiden och i måndags när jag var i vecka 41+0 (8 dagar över tiden) hade jag fått en tid till sjukhuset för bedömning om igångsättning. Det är inte säkert man blir igångsatt samma dag utan kan få en tid dagen efter eller 2 dagar senare t.ex.

Bedömning om igångsättning

När jag kom på bedömningen vid 09:15 så frågade barnmorskan mig om vad jag hade för önskemål, och jag sa då att jag gärna ville bli igångsatt samma dag. Hon sa då rätt snabbt att detta nog inte kommer ske då det är så fullt på avdelningen för induktion och förlossningen. Jag berättade om att jag haft mycket förvärkar senaste tiden och det varit tufft men även nämnde jag om situationen med Elton och att vi varit iväg och lämnat hjälpmedel, mediciner och allt sådant och det hade underlättat.

Hon gjorde en undersökning med CTG, samt undersökte vaginalt för att se om man är öppen, mogen osv. Jag var på undersökningen öppen 3-4 cm och tappen var utplånad, hon kände även hinnorna till vattnet att de buktade utåt. Då jag var så redo så bedömdes de att man skulle ta vattnet för att starta igång det. Så barnmorskan gick och pratade med en läkare och kom tillbaka och sa att jag kommer bli inskriven direkt på förlossningen. Så vi fick ett rum direkt och slapp komma tillbaka senare på dagen eller en annan dag.

Förlossningen

Vid 09:45 fick vi ett rum på förlossningen, så jag ringde upp Tom som satt i bilen på parkeringen. Vi fick ett väldigt stort och fint rum, men de bästa i rummet var utan tvekan allt stöd. Först och främst Tom som var ett så fantastiskt stöd, vi jobbade så bra som team och jag känner mig alltid så trygg med honom nära mig. Sedan hade jag en barnmorskestudent och en barnmorska som var så bra och vi klickade väldigt bra. Jag nämnde att jag tyckte kommunikation var väldigt viktigt och det kan jag säga att vi hade under hela förlossningen.

Jag blev undersökt med CTG, ultraljud av läkare och vaginal undersökning inne på förlossningsrummet. Jag tror de tog vattnet cirka 10:40 då vi hade gjort klart alla undersökningar, lärt känna personalen och jag bytt om. Ganska direkt efter vattnet togs så kom värkarna av sig själv. Det började med samma smärta som jag haft hemma senaste tiden. Så jag fick börja med en värmedyna för att hjälpa till mot smärtan men även att barnmorskan och Tom tryckte på mina knän när jag fick värkar. De kom verkligen extremt tätt. Denna gång kände jag att jag inte ville bli liggande i sängen så jag försökte stå upp och ta värkar, fick även sitta på pilatesboll och även stå upp med benet på sängen för att underlätta för henne att komma ner.

Smärtlindring under förlossningen

Jag hade innan tänkt att jag skulle bada, lustgas, ryggbedövning och eventuellt en bäckenbottenbedövning. Jag kände att jag var öppen för mycket smärtlindring men att vi skulle ta det som det kommer. Jag började som sagt med en värmedyna. Jag fick senare frågan av studenten om jag ville ha lustgas då jag hade väldigt ont. Jag tackade först nej för ville inte hålla på med den i flera flera timmar. Sen fick jag dock frågan 15 min senare av barnmorskan och då tackade jag ja för att ha den för att hjälpa till med en kontrollerad andning. Så jag tog den med väldigt låg nivå.

Det funkade okej, men när smärtan blev ännu värre så bad jag dem höja ett snäpp. Jag kände väldigt fort att jag mådde illa av den så bad dem sänka igen. Jag kämpade vidare med lustgasen och Tom fick hjälpa mig med att massera och trycka på ländrygg och höfter.

Cirka 2 timmar (cirka 12:40) efter de tagit vattnet så skulle de göra en ny undersökning, Jag var då öppen 7-8 cm och jag hade sådan panik av smärtan och frågade om ryggbedövning (EDA) , de sa då att det var sent för de men de skulle hämta läkaren för en spinalbedövning. De tog inte många minuter innan jag upprepade JAG MÅSTE BAJSA, de förstod då att hon var påväg, trots att jag precis var öppen 7-8 cm. Narkosläkaren kom då även in på rummet och de fick avbeställa spinalbedövningen då hon redan var påväg ut.

Jag säger bara WOW vad coolt det var att känna när krystvärkarna kom och hur bra man kunde jobba med kroppen. Här var det väldigt bra kommunikation med barnmorskan och de sa när jag skulle trycka på och när jag bara skulle försöka andas så man inte tryckte på för mycket.

12:48 kom hon ut och den känslan var fantastisk! Allt gick så snabbt men kändes ändå under kontroll. Fick bristning grad 1 så de var väldigt lite att sy i slemhinnorna. Så jag mår väldigt bra där nere eller vad man ska säga haha. Ingen smärta eller så.

Om jag skulle betygsätta förlossningen så får den 10/10. Vi valde att åka hem på tidig hemgång då jag ville vara med Tom. Sen var även BB överfullt så det kändes bra att åka hem.

Gillar

Kommentarer

corneliavilhelmssoon
corneliavilhelmssoon,

Grattis! Stort lycka till med det lilla livet!❤️

nouw.com/corneliavilhelmssoon
theoakleaves
theoakleaves,

Stort grattis ♥

nouw.com/theoakleaves