RAUDANPUUTTEEN VAIKUTUS MUN ELÄMÄÄN

Moikka!

Tässä postauksessa puhun raudanpuutteesta. Tarkemmin sanottuna puhun alhaisesta ferritiinistä, eli varastoraudasta. Edelleen kamppailen asian kanssa ja olen huomannut, että tämä on todella yleinen ongelma. Haluan tässä postauksessa tuoda esille oman matkani raudanpuutteen kanssa ja kertoa omista oireistani sekä hoidosta.

Aloin epäilemään raudanpuutetta/vikaa kilpirauhasissa jo vuonna 2019. Silloin kun oireitani googlettelin, raudanpuute/kilpirauhasongelmat tulivat aina vastaan. Listaan tähän nyt alkuun teille oireet, jotka minulle tuli raudanpuutteen seurauksena.

Uniongelmat: nukuin 3-5h keskimäärin yössä, uni oli todella katkonaista. Päivisin tietenkin olin todella väsynyt ja nukuin jopa 4h päiväunia. Kun raudanpuute paheni, niin uniongelmat muuttivat muotoaan. Aloin nukkumaan 12h yöunia, mutta sekään ei riittänyt, vaan nukuin aina lisää kun pystyin. Olin koko ajan väsynyt. Nukahtaminen oli vaikeaa aina iltaisin ja käytin silloin paljon melatoniineja nukahtaakseni. Tämä on toki ristiriidassa, mutta nukahtaminen oli väsymyksestä huolimatta todella vaikeaa.

Hiukset alkoivat haurastua, tippua ja katkeilla. Minulta lähtikin vuoden 2019-2021 välillä 3/4 hiuksistani.

Iho-ongelmat alkoivat mennä pahemmaksi. Raudanpuutteella on myös yhteys ihon kuivumiseen. En varmaksi voi sanoa, mutta uskoisin, että itselläni raudanpuute myös laittoi ihoa huonompaan kuntoon.

Ongelmat treenaamisen suhteen. Lihakseni väsyivät tosi helposti ja sykkeeni oli jokaisessa treenissä yli 180, ihan sama mitä tein. Lisäksi päänsärkykohtaukset olivat yleisiä salilla ja ne haittasivat treenaamista. Palautuminen oli todella hidasta. Näitä oireita huomaan edelleen. Palautuminen yhdestä treenistä saattaa kestää jopa viikon ja lihakset väsyvät todella helposti. Parempaan suuntaan onneksi ollaan myös tämän kanssa menossa.

Muita oireita kuten: pahat rytmihäiriöt, uupumus, stressi, unohtelu, hengästyminen pienessäkin rasituksessa, levottomat jalat ja heikotus.


Oireiden liuta on todella pitkä. Nyt rautaa 8kk syöneenä moni oire on helpottanut/kadonnut kokonaan. Palataan kuitenkin nyt niihin hetkiin, kun sain ensimmäisenä tietää raudanpuutteestani. Sairastelin vuonna 2019 todella paljon ja söin 6 antibioottikuuria. Sama meno jatkui 2020. Aina kun kävin lääkärissä, pyysin verikokeita ja nimenomaan raudanmittausta ja kilpirauhasarvoja. Näihin ei kuitenkaan ikinä kunnallisella suostuttu, koska ”ei ole tarvetta, ei ole siellä vika.” Minua ei haluttu tutkia, mutta antibiootteja pumpattiin kyllä tähän kroppaan senkin edestä.

Turhautumisen johdosta hakeuduin toukokuussa 2020 terveystalolle ihotautilääkärille. Lääkärissä valitin hiustenlähtöä ja kerroin myös muista oireistani. Minun ei edes tarvinnut pyytää, kun lääkäri jo sanoi, että rauta ja kilpirauhaset pitää tutkia. Verikokeet otettiin heti ja tuloksen sainkin seuraavana päivänä, (20.5) ferritiini 8. Hemoglobiini oli ok. Terveystalon lääkärin mukaan pitää aloittaa välittömästi rautakuuri, koska varastot ovat käytännössä tyhjät. Apteekissa suositeltiin ferrodan 100mg rautatabletteja, joten niitä otin. Kyseiset ovat minulla edelleen käytössä.

Aloitin raudan 100mg annoksella päivässä. Otan rautatabletin aina aamulla tyhjään vatsaan tai pari tuntia aamupalan jälkeen. Raudan imeytymistä heikentää mm. maitotuotteet, joten otan aina veden kanssa. Monille tulee vatsavaivoja rautatableteista, mutta itse en ole sellaisia kokenut.


Seuraavat verikokeet otettiin jo pian, nimittäin 25.6. Nämä verikokeet otettiin kunnallisella, koska ilman vakuutusta verikokeet terveystalossa (lääkärikäynnin lisäksi) maksoivat muistaakseni melkein 200€. Joten terveystalolta sanottiin minulle, että he suosittelevat minun käymään kunnallisella puolella. Näin teinkin, sain tulokseni ja ferritiini oli noussut 8 > 27. Olin todella yllättynyt. Lääkäri soitti minulle ja sanoi, että rautakuurin voi lopettaa, koska ferritiini on nyt normaali. Olin tästä kommentista todella yllättynyt, sillä terveystalolta minulle sanottiin, että ferritiini pitäisi olla minulla ainakin 100. Mainitsin tästä kunnalliselle lääkärille ja hän väitti vastaan, joten pyysin ystävällisesti vielä toista lääkäriä arvioimaan tilanteeni.

Seuraavalla viikolla uusi lääkäri kunnalliselta soitti minulle ja sanoi, että rautakuuria pitää jatkaa. Olin helpottunut, mutta samalla tosi hämmentynyt siitä, kuinka paljon lääkäreiden mielipiteet asiasta eroavat. Jatkoimme samalla annoksella, eli 100mg/päivä. Lääkärin mukaan ferritiini oli lähtenyt niin hyvin nousuun, että otetaan arvoja vasta syksyllä uudestaan.

Seuraavaksi arvoni otettiin 15.10. Tällä kertaa minulle soitti taas eri lääkäri, sillä edellinen lääkäri ei työskennellyt enää samassa paikassa, jossa minun rauta-arvojani seurattiin. Tulos yllätti minut täysin. 4kk Viimeisistä verikokeista rauta oli tippunut 27 > 25. Olin todella hämmentynyt ja kyselin, että miten tämä voi olla mahdollista/mitä olen voinut tehdä mahdollisesti väärin. Lääkäri kyseli, oliko minulla mahdollisesti ollut jotain tulehduksia tänä aikana meneillään. Vastasin, että olin ollut todella paljon kipeänä ja syönyt tänä aikana 3 antibioottikuuria. Lääkärin mukaan tämä saattoi vaikuttaa raudan imeytymiseen. Lisäksi hän kyseli kuukautisistani ja kerroin, että minulla on aina ollut todella runsaat kuukautiset. Silloin puhuimme hetken kierukan laittamisesta, mutta tästä ei päästy mihinkään johtopäätökseen. Lääkäri määräsi isomman annoksen rautaa, 200mg/päivä sekä neuvoi syömään e-pillereitä niin monta laattaa putkeen kuin mahdollista. Minulle määrättiin uudet verikokeet vielä ennen kun vuosi vaihtuu. Lääkäri oli kirjannut keskustelustamme näin:

(Peitin osan kirjauksesta henkilökohtaisten tietojen takia) Kirjauksen luettuani fiilikseni oli, että mitä ihmettä. Taas yksi lääkäri, jonka mukaan ferritiini 30 on minulle hyvä. Olin tilanteeseen todella turhautunut, koska hän oli jo neljäs raudanpuutettani hoitanut lääkäri. Tällöin aloin etsimään asiasta paljon tietoa, että onko se 30 nyt hyvä vai ei. Liityin facebookissa ryhmiin ja luin juttuja sieltä sekä netistä. Löysin todella paljon tietoa ja eihän 30 ole todellakaan hyvä, niinhän terveystalostakin mulle jo kerrottiin.

Kävin ohjeistuksen mukaan verikokeilla 29.12. Tuloksen luin omakannasta, ferritiini 40. Iso helpotus minulle, taas oltiin noustu hiukan. Toisaalta olin myös pettynyt, koska en enää jaksanut soittaa lääkärille ja yrittää todistella hänelle, miksi haluan jatkaa rautaa. Olen todella turhautunut tappelemaan oman terveyteni puolesta. Oireita minulla on edelleen ja tiedän, että ne liittyvät raudanpuutteeseen. Olen jatkanut rautaa itse ilman ohjeistusta ja ajattelin soittaa/mennä käymään terveystalolla ensikuussa.


Tämä koko matka raudanpuutteen kanssa on ollut täynnä turhautumista ja oman terveyden puolesta tappelua. Terveystalo oli ainoa paikka, jossa minut otettiin tosissaan ja kerrottiin mikä on oikeasti ok ja mikä ei. Harmittaa, että minulla ei ole varaa heillä tätä koko aikaa hoidattaa. Nyt kuitenkin tilanne on se, että kunnallinen ei enää suostu asiaa ottamaan heille hoitoon. Minun on siis pakko hakeutua muualle, koska haluan arvoni kuntoon. Raudanpuute -ryhmästä facebookissa on ollut minulle paljon apua. Olen löytänyt sieltä suosituksia lääkäreistä sekä faktatietoa siitä, missä arvoissa ferritiini oikeasti pitäisi olla. Olen ollut todella yllättynyt (myös oman kokemukseni johdosta) kuinka paljon lääkäreiden mielipiteet asiasta eroavat.

En halua postauksella haukkua kunnallista terveydenhuoltoa, mutta oma kokemukseni heidän toiminnastaan tämän asian suhteen on todella turhauttava. Tämä on silti tosi yleinen ongelma, ainakin raudanpuuteryhmien mukaan. Kuten sanottu, lääkäreiden mielipiteet asiasta eroavat todella paljon. Se on tietenkin näin potilaan kannalta tosi hämmentävää, kun ei oikein tiedä, mihin uskoa. Toivoisin saavani nämä asiat jotenkin kuntoon, sillä oireet ovat todella kuormittavia sekä henkisesti, että fyysisesti. Kannattaa hakeutua ajoissa verikokeille, jos vähänkään tuntuu, että kyse voisi olla raudanpuutteesta! 😊


Toivottavasti tykkäsit tästä postauksesta! Aion päivitellä teille asiasta enemmän, kun juttu etenee. Kuullaan siis silloin.

💕 Roosa

Tykkää-merkinnät

Kommentit