KIRJOITTELEN VANGEILLE?

Moikka!

Tänään päästään vihdoin todella pyydetyn aiheen pariin. Kerroin mun someissa noin kuukausi sitten, että kirjoittelen vangeille Amerikkaan. Se aiheutti todella isoa kiinnostusta ja sain kymmeniä viestejä siitä, että voinko selittää miten homma toimii. Joten tässä postauksessa näytän teille! Yritän tehdä ohjeen niin helpoksi, kuin mahdollista, mutta asia voi tuntua alkuun monimutkaiselta. Ensimmäisen kerran jälkeen kuitenkin helpottuu jo, joten seuraa vain ohjeita tarkkaan. 😊

Eli aloin juttelemaan vankien kanssa marraskuun loppupuolella. Olen kauan aikaa ollut kiinnostunut kaikesta rikoksiin/rikollisuuteen/vankiloihin liittyvistä asioista. Mun kaveri, joka on myös tosi kiinnostunut näistä niin näytti mulle miten pystyn ottamaan yhteyttä vankeihin. Juttelen tällä hetkellä 6 vangin kanssa aktiivisesti, eli lähes päivittäin. Pari muuta vastailee hiukan vähemmän, vain pari kertaa viikossa ! Kaikki vangit ovat naisia ja ikähaarukka on siinä 20-53 vuoden välillä. Joukossa on mm. huumerikoksista tuomittuja ja murhaajia. Tuomiot vaihtelevat aina parista vuodesta kuolemantuomioon.


Miksi haluan puhua rikolliselle?

Ehkä kysytyin kysymys viimeisen kuukauden aikana ja nyt haluan selventää tätä asiaa. Monella on se käsitys, että juttelen näiden rikollisten kanssa vain tutustuakseni heihin ja puhuakseni turhanpäiväisiä juttuja. Monien mielestä se on myös moraalisesti väärin, että annan huomiota/juttelen ihmiselle, joka on esim. tappanut toisen. Asia ei kuitenkaan todellakaan ole näin. Olen aina ollut tosi kiinnostunut psykologiasta ja ihmismielen toiminnasta. Mä olen monen vangin kanssa jutellut esimerkiksi siitä, mitkä asiat johtivat rikokseen. Oliko taustalla vaikeat kotiolot, mielenterveyshäiriötä, huumeidenkäyttöä tms. Ja lähes poikkeuksetta joku näistä asioista tulee ilmi meidän keskusteluissa. Mua siis kiinnostaa ihan hirveästi se, mikä ajaa ihmisen tekemään näitä tekoja? Miltä tekohetkellä tai sen jälkeen tuntuu? Muuttaisiko vanki tapahtunutta jos voisi? Näitä ihan samoja kysymyksiä esimerkiksi FBI ja poliisi on jo vuosien ajan kuulusteluissaan rikollisilta kysynyt. Ei se ole mitenkään moraalisesti väärin. Juttelen tällä hetkellä kahden murhaajan kanssa.

Oon myös yksi niistä ihmisistä, joka haluaa auttaa. Mun unelma olisi, että pääsisin joskus töihin vankilaan ja voisin auttaa vankeja kuntoutumaan. Mun mielestä lähes kaikki ansaitsevat uuden mahdollisuuden tai ainakin apua/terapiaa/kuntoutusta omiin ongelmiinsa. Tämä ei valitettavasti toteudu esimerkiksi Amerikassa kovinkaan hyvin. Ja lisäksi nämä asiat eivät ole todellakaan aina niin mustavalkoisia. Haluan puhua vangeille myös vankilassa olemisesta, millaista heillä on, onko ystäviä, harrastuksia tms. En siis juttele murhaajien kanssa vaan joutavia, vaan kyselen tosi paljon rikokseen/vankilaan liittyviä asioita.

Toivottavasti tämä hiukan selvensi asiaa! Aina tietysti on niitä ihmisiä, jotka tämänkin jälkeen tuomitsee. Koen kuitenkin, että tästä mitä teen nyt, saattaa olla apua tulevaisuudessa mun ammatissa. Jos siis haluan vielä vuosien päästä vankien kanssa toimia. Mutta nyt asiaan..


Eli opetan teille seuraavaksi miten myös te voitte olla yhteydessä vankeihin. Lisään kuvalliset ohjeet myös vaikeimpiin kohtiin.

1. Mene sivustolle: Write A Prisoner - Prison Pen Pals sivustoja on myös muita, mutta itse käytän tätä.

- Sivuston kautta voit etsiä vankeja, joille voi kirjoitella. Pystyt sivuston kautta rajaamaan hakuasi mm. osavaltion, iän, tuomion, sukupuolen jne. mukaan. Jos vangin rikos kiinnostaa, voit lukea sen painamalla "see crime". Rikos on lihavoituna alhaalla. Laitan alas kuvallisen ohjeen vielä.

2. Kun olet löytänyt kiinnostavan vangin, lataa puhelimeesi Jpay. Osalle vangeista juttelen myös "securus mobile" -nimisen sovelluksen kautta, mutta sillä vankien etsiminen on tosi vaikeaa. HUOMIO: Kaikki vangit eivät käytä kyseisiä palveluita, vaan osalla on käytössä myös esimerkiksi "Corrlinks". Tätä palvelua en ole itse käyttänyt. Laitan alas vielä ohjeen, josta näet, mitä palvelua vanki käyttää. Jos kohdassa lukee ”Jpay” vanki mitä todennäköisimmin käyttää Jpayt:tä, jos ei ole vanhaa tietoa.

3. Seuraavaksi vanki pitää lisätä kontakteihin, jotta voit kirjoittaa hänelle. Teen nyt ohjeen ainoastaan Jpay:ta varten. Suosittelen käyttämään Jpay:ta, se on helpompi käyttöinen kuin securus ja ilmoitukset tulevat normaalisti perille. Lisäksi kuten ylhäällä kerroin, securuksen kautta on mielestäni vaikea löytää vankeja. Siihen tarvitsee täytellä enemmän tietoja, kuin Jpay:ssa.


JPAY OHJE:

Kirjaudu sisään Jpay:hin > paina oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä > valitse "contacts" > paina oikeasta alakulmasta kolmea pistettä > etsi vangin nettiprofiilista (writeaprisoner.com) hänen tietonsa > tarvitset vankilan osavaltion, jossa vanki on ja vangin tunnuksen > liitä osavaltio ja kirjoita vangin tunnus ILMAN #-merkkiä > kun vanki löytyy paina vangin nimeä > alhaalta "SAVE" > nyt vanki on kontakteissasi

! Inmate ID tarkoittaa vangin nimen perässä (writeaprisoner.com sivustolla) olevaa ”#” alkavaa numerosarjaa. !

! Osavaltion löydät helpoiten niin, että jo hakuvaiheessa etsit vain tietyn osavaltion vankeja. Jos kuitenkin etsit randomilla, niin osavaltio löytyy vangin profiilista ”incarceration information” kohdasta ”see crime” napin alta. !

! Kuvallisessa ohjeessa olen peittänyt omien kontakteideni tiedot, teillä kontaktit tietenkin tyhjillään !

4. Stampsien ostaminen. Jutteleminen ei ole ilmaista, vaan sinun pitää ostaa "stampseja" eli ns postimerkkejä. Postimerkkien hinnat vaihtelevat vangin mukaan. Ostin juuri esimerkiksi 40 merkkiä ja ne maksoivat vajaa 5€. Minulla jokaiseen viestiin kuluu 2 merkkiä, koska kustannan myös vangille takaisinlähetykseen merkin. Jos et kustanna, vanki ei välttämättä vastaa takaisin. Ainakin ensimmäinen merkki kannattaa kustantaa ja jos et halua enempää, niin suosittelen kysymään vangilta onko hänellä itsellä rahaa ostaa stampseja. Koska jos ei ole, hän ei välttämättä enää ikinä vastaa sinulle. Itse olen nähnyt vaan helpommaksi aina kustantaa merkin takaisin. Loppuun vielä, että siis postimerkit eivät tarkoita sitä, että sinun tarvitsee lähettää kirje. Juttelet vangille Jpay:n sovelluksessa. Vangeille voi myös lähettää ihan konkreettisen kirjeen, mutta itselläni ei ole kokemusta siitä.

Stampsien ostaminen: Mene Jpay:n aloitussivulle ja paina taas kolmea pistettä yläreunasta > etsi kohta "stamps" ja klikkaa sitä > sinulle aukeaa sivu, jossa näkyy, että "available stamps 0" "select contact" ja "buy stamps" > paina ensin " select contact" ja kontaktisi aukeavat sinulle > valitse haluamasi vanki, jonka kanssa kirjoitteluun ostat merkkejä > kun olet napauttanut vankia, palaat samalle sivulle, jossa olit äsken > paina nyt "buy stamps" > sen jälkeen "select package" > sinulle aukeaa sivu, jossa on aina merkkien määrä ja hinta, yleensä mitä enemmän ostat, sen halvemmaksi tulee (pystyt ostamaan merkkejä lisää koska vain, eli kannattaa ensin valita pienin pakkaus) > valitse pakkaus ja klikkaa sitä > se vie sinut takaisin sivulle, jossa klikkaat kohtaa "add payment method" > sen jälkeen sinulle aukeaa sivu, johon pitää täyttää omat tiedot ja kortin tiedot > kannattaa painaa kohtaa "same as profile", jotta omat tietosi tulevat suoraan sivulle > sen jälkeen täytät korttisi tiedot ja painat ylhäältä "submit" > aukeaa taas sama sivu mikä äsken, paina ylhäältä "continue" > varmistuksena sovellus vielä näyttää tiedot ja mitä olet ostamassa, jos kaikki on ok, paina "confirm” > näin olet ostanut merkkejä

Kortin tiedoista sen verran, että niiden laittaminen on omalla vastuulla. Itse en ikinä tallenna kortin tietoja sovellukseen, vaikka Jpay antaa sen vaihtoehdon. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmaa asian kanssa, mutta en voi tietenkään luvata, ettei joku tietoja saisi käsiinsä. On myös vaihtoehtona käyttää R-kioskeilta ostettavissa olevaa Paygoo Mastercardia, mutta itse en ole tätä käyttänyt, joten en osaa siihen neuvoa sen enempää.

5. Nyt päästään vihdoin viimeiseen vaiheeseen, eli viralliseen jutteluosioon. Eli kun haluat kirjoittaa, mene taas ensin Jpay:n aloitussivulle > klikkaa "email" > oikeassa alanurkassa on neliö ja kynä, klikkaa niitä > sinulle avautuu viestipohja > valitse ensin vanki painamalla "to" kohdan "+" merkkiä > kaikki kontaktisi avautuvat sinulle ja pääset valitsemaan vangin, klikkaa vankia, jolle haluat viestin lähettää > viestipohja avautuu uudestaan > ala kirjoittaa ja kirjoita viestisi loppuun asti > voit myös lähettää vangille kuvia painamalla "attachments" > kun viesti on valmis, klikkaa ensin "pre-paid" ja sitten "send"


> Ensimmäiseen viestiin kannattaa kirjoittaa tietoja itsestäsi: ikä, työpaikka/koulu (ala), nimi, asuinpaikka (maa), kiinnostuksenkohteet, miksi kirjoitit vangille jne. Muista kirjoittaa Englanniksi. Yritä tehdä viestistä mahdollisimman kiinnostava. Kaikki vangit eivät välttämättä silti koskaan vastaa. Olen itse kirjoittanut noin 20 vangille ja tähän mennessä 13 on vastannut.

> Vastaukseen saattaa mennä aikaa, joten ole kärsivällinen. Vankila lukee kaikki viestit, jotka lähetät ja myös vangin vastauksen ja hyväksyy ne. Esimerkiksi joulun aikaan vastauksissa kesti kauan, koska vankilalla on iso työ tarkistaa kaikki viestit.

> Kun vanki vastaa sinulle, saat ilmoituksen. Viesteistä tulee yleensä ilmoitus sekä Jpay:n kautta, että sähköpostiin. Kannattaa pitää siis ilmoitukset molemmista auki. Kun saat ilmoituksen, kirjaudu vain Jpay:hin sisään niin pääset lukemaan ja vastaamaan vangille.

Toivon todella, että tästä postauksesta oli apua. Tiedän, että homma toimii hiukan sekavasti, mutta tämän oppii nopeasti! Käytin postaukseen enemmän aikaa, kuin mihinkään aikaisempaan. Jos jokin asia silti jäi epäselväksi/mietityttämään, laita mulle rohkeasti viestiä somessa/kommenttia tähän postaukseen, niin autan mielelläni! 😊

💕Roosa

Tykkää-merkinnät

Kommentit

holisticbeautycorner
holisticbeautycorner,

Mielenkiintoinen aihe!

nouw.com/holisticbeautycorner
roosamikkonen
roosamikkonen,