allmänt, rollspel, Viktigt att läsa!

När man ska agera spelledare för en rollspels grupp kan det vara bra att känna till lite runt om spelledandet. Till och börja med ska man gärna ha provat på att rollspela innan man faktiskt börjar att hålla i uppdrag så att man lättare kan komma in i tänket runt omkring. Sen ska man aldrig spelleda en större grupp än vad man känner att man klarar av. en grupp på 6 personer (beroende på rollspel) kan vara det högsta antalet för en bra grupp. Dock är man ny och just har börjat spelleda så kan det vara bättre att börja med en grupp på kanske 4 personer. Hur som helst så när man spelleder finns det tre regler spellledaren måste kunna och gärna använda.

1. SL:s ord är lag, bestämmer spelledaren något gäller det

2. Spelledaren spelar inte för att vinna. SL:en ska låta spelarna spela en bra berättelse. Med andra ord, spelledaren ska inte bestämma vad spelarna ska göra men bestämma konsekvenserna utifrån spelarnas val och handlingar.

3. Regelboken är endast en riktlinje

Det är de tre gyllene reglerna för rollspel och visst man kan säga emot sl trots dessa regler MEN gör det på egen (eller din karaktärs) risk. Sl har nämligen all rätt att smita spelare som missköter sig.

Smite går till på följande sätt. Om en spelare tycker att sin spelledare gjort fel och håller inte alls med vad spelledaren säger, eller om personen hela tiden går ur karaktär och börjar prata om annat, eventuellt att personen sitter och spelar mobilspel samtidigt och sånt. Då till slut kan spelledaren tröttna och dela ut den för mig underbara smiten. Den är enkel att använda spelledaren säger bara något i stil med

"oj din karaktär snubblar på trottoarkanten och vrider foten på ett konstigt sätt, du har lyckats få en stukning, du tar (si och såhär) mycket skada och du får lite minus om du ska springa, hoppa och så pga att din fot gör ont."

Smiten är som ett typ slags straff till spelarna för att de helt enkelt inte sköter sig eller inte håller en seriös stil när de spelar. Sen om man inte vill smite:a för man tycker det är elakt eller så kan man också göra på ett annat sätt som i och för sig är mycket roligare. Om man har en grupp som inte lyssnar på vad sl:en säger så kan spelledaren helt enkelt köra på att om de inte lyssna så missade deras karaktärer vad som hände.

Därför ska man alltid lyssna på spelledaren. Så att man inte missar värdefull information.

Sen ska man alltid tänka på att om man ALDRIG ska tvinga någon att spelleda om den inte vill. Om vi tillexempel tar min rollspelsgrupp så har vi ibland när vi spelar många folk som vill rollspela men nästan ingen som vill vara spelledare eller att samma spelledare är Sl varje gång de kommer dit och jag menar det kan ju vara kul om de också får spela någon gång. Ibland löser det sig med att någon säger "ja men jag kan väll ta det denna gång då" Ibland frågar man snällt "kan inte du sl:a idag?" Då kanske man får ett ja.

Men du ska alltid komma ihåg som i varje sak, ett nej ÄR ett nej, så sluta tjata. Det finns de som inte vill spelleda då de ogillar den uppmärksamheten man får av det. Att spelleda är lite som att hålla i ett föredrag framför klassen, Folk stirrar på dig och lyssnar på vad du säger. Vissa mår verkligen inte bra av just den formen av uppmärksamhet, jag känner minst två och en halv från min grupp som är sådana och det är okej, ingen tvingar dem att spelleda.

Ni kanske undrar varför jag sa "två och en halv" förut och nej vi delar inte folk i halvor... (eller?)

nej, men jag räknar faktiskt mig själv som en halv då jag slutade att spelleda för ett tag sedan eftersom jag fick personliga problem som gjorde att när jag ställde mig där och skulle spelleda så kändes det som om de bara såg mina fel och brister. För mig såg de ingen spelledare, för mig såg de bara alla fel och brister jag hade. För mig var det väldigt jobbigt och jag fick hela tiden höra folk som tjatade om "när börjar vi med detta rollspel" och "kom igen du sl:ar" Min grupp då tog inte ett nej som ett nej, vilket satte press på mig som i sin tur gjorde att jag mådde ännu sämre än vad jag gjorde innan eftersom jag inte klarade av att upprätthålla det krav som sattes på mig.

Men jag kan glatt säga att jag faktiskt håller på att återhämta mig och försöker få tillbaka mitt självförtroende som spelledare. Men det är ändå viktigt för mig att jag får göra det när jag själv väljer det. SÅ glöm ALDRIG bort att om någon säger nej till att vara spelledare, tvinga inte personen. På det sättet skapar ni även en trygghet med att, "jag behöver inte om jag inte vill" och det är viktigt när man rollspelar.

Ursäkta det långa inlägget, det var mycket att ta med. hoppas ni orkade läsa allt :)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

rollspel

​Jag brukar höra mycket på senare dagar att folk som förolämpar varandra använder sig av "Jag hoppas du trampar på en legobit" och alla svarar förskräckt "Ta tillbaka det där!" i ren panik... 

Alltså, ja det gör ont att trampa på en legobit absolut. Men det finns en sak som är mycket mycket värre en det. I en rollspelares värld finns något ännu värre att trampa på en än legobit... Nämligen våran älskade D4:ra eller som vissa folk säger T4:ra.

Men först så att vi förstår varandra är att förkortningen D4:ra och T4:ra är samma sak fast en är på engelska och en är på svenska. Det första står för Dice 4 och det andra för Tärning 4, Som helt enkelt betyder En tärning med 4 sidor. Det vanligaste är ju den som har 6 sidor som förekommer i YATSY och andra familjespel. 

Men nu åter igen till mardrömmen. En tärning med fyra sidor ser ut som en spetsig liten pyramid, kommer posta en bild på den. När man trampar på en T4:ra känns det ungefär som om din fot skulle bli spetsad av något. Det gör något fruktansvärt ont och kommer inte sluta svida på ett bra tag. Jag har till och med hört att folk har börjat blöda pga att de trampat på en T4:ra. 

Så när någon säger  "Jag hoppas du trampar på en legobit" till en rollspelare brukar de ofta svara "Bitch Please, jag önskar du trampar på en T4:ra" är personen inte en rollspelare kanske inte den vet vad en T4:ra är och tar inte hotet seriöst. Men om du säger det till en rollspelare då kan man snacka reaktion...

Likes

Comments

allmänt

​Hej igen! Jag tänkte börja säga att det planerade forumsrollspels-testet jag tänkte köra med er kommer tyvärr få fördröjningar p.g.a. att jag kommer vara tvungen att lägga lite mer tid på mina studier som jag har halkat efter lite på grund av lite anledningar. 

Men nu till tipset! Jag vill att när ni får tid gå in på Jerker Karlssons blogg https://ulma.wordpress.com/ Han är en otroligt duktig skrivare och har varit rollspelare i många år, Han skriver ihop sina äventyr som en historia. Det utspelar dig i fantasyvärlden Ulma. 

Jag brukar inte att läsa böcker eller noveller över huvud taget men det Jerker skriver är helt otroligt och jag sitter just nu och bara väntar på att det ska komma ut en till del i den! Jag rekommenderar verkligen att gå in och läsa den!

Hans länk finns både under min presentation och i detta inlägg så gå in och kolla! 

Likes

Comments

Ett stort grattis till Frida Nyström! Du har vunnit en biljett till Apokalypmiddagen! som äger rum nu på onsdag! hoppas du kommer ha en rolig kväll! Jag har skickat Mejl till dig med biljett och information. Grattis! 

Till er andra så finns chansen fortfarande att köpa biljett och delta där! Mer info om det finns här: https://www.facebook.com/events/1538952099760421/1553520631636901/


Likes

Comments

allmänt, rollspel

Hej! Till att börja med har jag inte rollspelat på ungefär en månad... Vilket gör att jag mår lite ostabilt :P 

Jag har inte haft tid att rollspela mestadels för att jag har varit iväg och jobbat + så har gruppen jag spelat inte kunnat och liknande. Nu i januari har jag en ledig helg under hela månaden vilken kind of sucks... men vad gör man inte för jobb ;( Men iaf så har vi nu kommit överens om att vi ska prova på att rollspela över internet via typ kanske skype, discord eller typ teamspeak... Jag hoppas verkligen att det är lika kul som vanligt rollspel. Men tvekar ändå lite, det känns som om det kommer vara lite svårt att koncentrera sig på rollspelet. 

Men vi får se, man ska inte döma innan man testat right? 

Förresten snart kommer jag att sätta upp en litet test där folk här på min blogg får testa på att forumsrollspela :) För de som är intresserade. Men det kommer först komma ett ytterligare beskrivning på hur man forumsrollspelar då den i inlägget "introduktion rollspel" inte täcker så mycket jag önskar. Men håll utkik! kommer inom några dagar! 

Likes

Comments

rollspel, allmänt

Är du sugen på att vara med om en middag som du sent kommer att glömma??

Nu har du chansen att vinna en biljett till en middagsapokalyps som äger rum den 27/1 i Stockholm. Hela middagen tar ungefär två timmar och under det går ut på att ta reda på:

- Vad som orsakat apokalypsen?

- Hur får ni stopp på den?

- Vilka av er är smittade?

När ni kommer dit kommer ni få ett brev där det står vem du är och vilka ledtrådar du har till att lösa de tre frågorna. Man ska samarbeta med de övriga middagsgästerna och lösa gåtorna och samla kapsyler som är den apokalyptiska valutan. Men akta er för de forskare som finns bland er som kommer försöka få er att misslyckas.

Varje Karaktär ni ska spela kommer ha kopplingar till varandra så att ni alltid kommer att ha något att spela på. Men inte bara det! Det kommer finnas priser att vinna för olika saker. Man kan vinna ett pris för:

- att man listat ut hur sjukdomen har uppkommit och spridit sig.

- Samlat flest kapsyler.

- och den som har spelat sin karaktär bäst!

Ni kan även läsa mer på http://www.middagsapokalyps.se/

Allt ni behöver göra för att delta i tävlingen är att kommentera namn, Email (eller någon annanstans jag kan få tag i er) och gärna en motivering till varför just ni ska vinna (behöver ej vara lång), Vinnaren kommer att utses den 20/1

Lycka till!

Likes

Comments

Introduktion, rollspel

detta är egentligen en karaktär som heter Rin (någonting mer jag glömt...) jag har lånat bilden då hon stämmer in på min karaktär Iris utseende.
karaktären som jag ska berätta om är en person som har varit med ett tag och har varit med om mycket. när karaktärerna har varit med om mycket kan folk lätt börja tycka att de då blir tråkiga, jag förstår varför man tänker så. jag menar det kanske inte är så kul om ens kära karaktär blir av med armen tillexempel. men tänk hur mycket spel det kan bli på det. hur cool din karaktär kommer se ut i andras ögon. hur som helst här kommer hon!

Namn: Iris
Finns: i rollspelet World of darkness
Ålder: hon var 17 när hon skapades nu är hon 18

Utseende när jag började spela: Iris har väldigt blå ögon, tänk er asurblå fast om man skulle plocka färgen direkt från en mugg eller liknande. blont axel långt hår, fingerkammat. hon gick oftast runt i slitna taighta träningsbyxor, ni vet typ yogabyxor. på överkroppen hade hon en munktröja utan fickor.

Personlighet när jag börja spela: hon var snäll mot alla, ville gärna vara vän med alla också. hon var positiv, tyckte om att äventyrade och älskade att utöva sin parcour.  dock hade hon en tendens att dra till sig bråk.

viktigaste sak: en gammal knapptelefon, hon fick av Tyrone.

Rädslor: råttor, mörker, stå för nära kanter som leder under saker. alltså badkarskanter som leder under saker. ex sängkanter.

udda saker med henne: om man blåser henne i/på örat finns det en chans att hon svimar och hon är blyg i speciella situationer.

Bakgrund: hon föddes i en familj med pengar. hon bodde i ett stort hus som liknande en mindre herrgård, runt huset finns en stenmur och på baksidan fins en stor hundgård. i detta hus bodde hon fram tills hon blev 16. Iris pluggade i highschool och då hon inte satt på lektioner befanns hon sig uppe på något hustak. hon kom ofta hem med blåmärken, skrapsår och trasiga kläder. Hennes mamma och pappa började trötta på hennes ständiga bråk och hennes vad de ansåg farliga parcour. De sparkade ut henne på gatan och sen dess bodde hon på taken.

Stora händelser för henne: Iris första stora händelse i hennes liv var när hon mötte min kompis karaktär när vi rollspelade. han hette Tyrone Ride. han var en väldigt nice karaktär, snäll brydde sig om folk och liknade. Iris ville dock utnyttja det lite och såg till att de fick ihop det var av hon blev hans KK. han frågade efter ett tag vart hon bodde och då hon svara lite halvt diffust så misstänkte han att hon var hemlös. han bodde i en etta vid det tillfället. men struntade i det och fick henne att flytta in. hon började bo hos Tyrone och visst man kan ju tänka är de då blev ihop med det var de inte, de förblev kk:s. men allt eftersom började Iris få känslor för Tyrone. men vågade inte berätta.

den andra stora händelsen i hennes liv var vad jag vill säga den västra dagen i hennes liv. hon bodde fortfarande hos Tyrone och han gjorde som vanligt och så att han skulle iväg på jobb. (jag som inte var med på det questet/äventyret var helt omedveten om vad som hängde på våningen över mig.) tills min pojkvän kom ner och sa att hans karaktär (som förövrigt är en maffia familjs advokat) ringde henne och sa att Tyrone dött under jobbet. då rasade hela Iris värld. några dagar senare kom advokaten igen och så att han köpt Tyrone lägenhet och hon blev åter igen hemlös.

den tredje stora händelsen i hennes liv var när hon träffade en annan kille Richard Blaze. som blev hennes vän och är fortfarande hennes vän. han kom in ungefär två månader efter Tyrone död. spelad av samma kille som spelar Tyrone. under första jobbet blir Iris väldigt tveksam för vem Richard faktisk är. han slogs, rörde sig, pratade och gjorde allt som Tyrone gjorde vilket rev upp sår i henne. här ifrån började hon bli mer nedstämd. folk kunde se i hennes ögon hur hennes livslust nästan försvann helt. men Richard som jag ur spelet visste var Tyrone, han hade fått någon form av demon i sig, (tror de kallas wispers) han hade kommit tillbaka till livet igen men höll det hemligt då de flesta av hans kompisar var monster jägare. han visste att han skulle råka illa ut om han avslöjade sig. hur som helst insåg han att Iris hade hamnat på gatan igen och sa som Richard att han hade en kompis hon kunde bo hos, nämligen Jason Hade. efter mycket om och men och vägran så flyttade hon in hos Jason. Jason brydde sig inte så mycket om hennes existens i lägenheten han var mest ute på jobb ändå. hon var ensam i lägenheten nästan alltid och ibland ökade hon inte ens vara där.

personlighet nu: Iris har blivit allt mer av en risk tagande person. allt som är farligt är ingen match för henne och därför är hon nu mer ute och gör "fel" saker. iris när hon ler numera leder hon med munnen men inte med ögonen. hon håller sig för sig själv och pratar inte så mycket.

utseende nu: om man kollar henne i ögonen ser det ut som om hon har tappat livslusten helt. hon går i en mörk munktröja och svarta mjukisbyxor. hon är noga med att aldrig ha korta tröjor på sig. iris har kängor på sig, en svart mössa på dig och torgs vantar.

summering: Iris är en nu ganska gammal karaktär nu, hon har fått mycket skit över sig, men det är det som gör henne så kul att spela! det är många spelare som kan länka till henne. hon är en karaktär som betyder ganska mycket för mig. well hoppas ni gillar henne !

Likes

Comments

rollspel, Lajv

Skillnaden mellan lajv och rollspel är ganska stor tycker jag som kan det, men många som inte har så mycket kunskap i området vet inte skillnaden mellan de två. Men lugn bara lugn jag ska berätta. Men först! Lajv är lätt att förväxla med ordet live vilket också är helt fel. Live är något som händer just nu, en konsärt som uppträds live är en som står på scen och sjunger. Eller om något sänds live på tv. Med andra ord så kan man kalla det för direktsänt.

Förutom innebörden av orden finns det även en fysiskt skillnad på orden, nämligen stavningen. Lajv och live.

Men hur som helst lajv är som teater men ändå inte, i teaterföreställningar har man manus som man ska följa, man har någon form av publik som tittar på en och man uppträder det man gjort tillsammans med gruppen. Men lajv har inga manus eller någon publik som står och tittar, där är det bara du och de andra som spelar. Oftast hålls lajv i skogar men kan också förekomma i egen gjorda rymdskepp, källaren på huset sitt, i en lada. Med andra ord kan man utföra ett lajv lite överallt. Lajv kan ha olika teman också, så som medeltid, sci-fi, zombie, steampunk och fantasy men även mycket mer. Allt som sätter gränsen för vilket tema ni har är den/de som har skapat lajvet.

När man lajvar spelar man sin karaktär* som man redan innan bestämt innan och skickat in till de som håller i lajvet, de så kallade arrangörerna. (aka Arr) De godkänner din karaktär och när det utsatta datumet kommer åker man dit och bor och så som det temat och lajvet säger.

I våran lajvkampanj så spelar vi medeltid. Vi håller till uppe i skogen i en otroligt fin medeltida by vi byggt själva. När vi är där klär vi oss som de gjorde på den tiden (man kan antingen köpa kläder från nätet eller sy dem själv) samt äter som de gjorde på den tiden. Med andra ord inge pasta, ris eller potatis, utan mer rotfrukter så som kolrot, pepparrot, jordärtskocka. Sen spelar man allt på ren improvisation. Man pratar med folk som lajvar och presenterar sig som sin lajvkaraktär och senare händer det saker som Arr har gjort upp ska hända och man får improvisera utifrån det.

*Karaktär är personen du spelar. Oftast så skriver man upp personen på ett papper eventuellt att man har den i huvudet och sen lär dig den så man kommer ihåg den. I teatervärden så om en person ska spela Julia i teatern Romeo och Julia så är Julia hennes karaktär hon spelar.

för några år sen. Dock hade många, inklusive jag åkt hem när denna bild togs...

bordsRollspel där emot är när man sitter runt ett bord och har sin karaktär på ett blad framför dig. På ditt karaktärsbad står det hur stark sin karaktär är, Hur smidig, smart och hur hög utstrålning hen har sen för att göra olika saker (beroende på vad du gör) så slår du tärningar för att utföra det.

exempel: Spelledaren (sl) säger. "Ni går på en stenig väg och ni är på väg till nästa stad som ligger några dagsvandringar framåt. Ni reser tillsammans för att de skulle åt samma håll och det faktum att det är säkrare att resa fler. Runt omkring er ser ni en tät granskog och längre fram ser ni ett träd som ligger över vägen. Vad gör ni?" I stunden SL säger "vad gör ni" så släpper han ordet fritt och ni får säga och bestämma vad era karaktärer gör. Någon av er kanske säger min karaktär försöker lyfta bort trädet från vägen. Då kan SL säga "okej, slå mot din styrka" det är då du slår tärningar. om du lyckas får du bort trädet, om du misslyckas med ditt slag så lyckas du inte få undan trädet.

Likes

Comments

rollspel, allmänt

God kväll kanske jag ska säga när klockan ca är kvart i tio på kvällen. idag tänkte jag skriva om olika tips för hur man blir en bättre rollspelare. men det hann jag inte med... först var jag i skolan då jag faktiskt pluggar den lilla tid jag inte rollspelar på. Efter skolan åkte jag hem och åt mat med min syster för att sen åka upp till mitt jobb för att planera ett konfirmandläger som sker i helgen. Jag ser fram emot det lägret jättemycket, vi har fått turen att få en super bra grupp denna gång. 

Vi rollspelade just klart, alla spelare överlevde utan större problem. Jag som spelledare har verkligen inte till vana att döda spelarkaraktärer. jag vet inte varför jag tycker bara inte det behövs och om karaktärer är nära att dö så blir jag bara rädd att personen som spelar karaktären ska bli ledsen :/ ajja hur som helst så är planeringen imorgon att rollspela igen men denna gång i föreningen och inte över skype utan på riktigt face to face! 

Kommer även försöka lägga ut ett inlägg på antingen en karaktär jag gjort eller på tips på hur man blir en bättre rollspelare, eller så helt enkelt gör jag så att jag lägger ut skillnaden mellan lajv och rollspel :P Vi får se vad jag får lust till.

Well, well sleep tight my beauties and let the stars allways guide you home

Likes

Comments

rollspel

Imorgon då kör vi! Då är det dags för mitt efterlängtade rollspel att dra igång igen! (vi har haft uppehåll en vecka) ​Vi kommer då att köra mitt favorit rollspel nämligen "World Of Darkness" som är ett Klassiskt skräckrollspel med typ 1000 böcker... Nej då men de har en hel del böcker som är expansioner och sånt. Dock så kommer vi köra över skype vilket vi inte brukar, jag föredrar att åtminstone sitta i samma rum som de man spelar med men går det inte så går det inte. 

I alla fall så kommer min lilla grupp imorgon som ska spela få stå ut med mycket fighting. De kommer träffa på samma gäng med personer som försökte klå upp dem de var i en stuga uppe i bergen. Nu är de dock hemma igen i staden och en av dem har börjat få hot om att någon ska försöka mörda honom... Han vänder sig till sin trogna vän Kaity och hoppas få hjälp. Kommer hon hjälpa?? kommer hon i sin tur försöka få in hennes numera nästan pojkvän eller kommer hon försöka hjälpa honom på egen hand och vad kommer de finna i källaren hos den läskiga gamla tanten... Ingen vet just nu antar jag..

Nu ska jag iaf gå och lägga mig, har båda skola och rollspel imorgon + så sov jag 1 timme inatt så är sjukt trött. 

Well, well sleep tight my beauties and let the stars guide you home

Likes

Comments